6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrima zi de şcoală, după trei luni de învăţământ online

Prima zi de şcoală, după trei luni de învăţământ online

Peste 60% dintre elevii din Dolj au revenit ieri în bănci, după trei-patru luni de şcoală online. În Craiova au animat din nou clasele elevii de la învăţământul primar, dar şi colegii lor din ultimul an de gimnaziu şi ultimul an de liceu. Cei mai vizibili au fost şcolarii care au fost aduşi şi preluaţi de părinţi, care au avut păreri împărţite despre reluarea cursurilor faţă în faţă. De altfel, managerii unităţilor şcolare spun că cei mai mulţi copii au revenit la clase şi că au puţine cereri pentru a continua învăţământul online.

Elevii au revenit la şcoală

Zonele din jurul unităţilor şcolare au fost, ieri, din nou animate de elevi şi părinţi. Unii au ajuns chiar cu o jumătate de oră înainte de a începe programul.


„A fost veselie mare. Copiii au fost foarte bucuroşi să revină la şcoală. Şi părinţii. Au fost copii care au ajuns la şcoală de la ora 7.30 şi începem programul la 8.00. Veneau de obicei la 8 fără 10 minute. Dacă au ajuns mai devreme este clar s-au bucurat să revină la şcoală”, a spus Alina Mihaela Ciucă, directorul Şcolii gimnaziale „Sfântul Dumitru” din Craiova. Sunt şi elevi care nu au revenit pentru a se reîntâlni cu colegii şi cu profesorii. Unii dinte ei au depus documente medicale justificative pentru a continua învăţământul online.


„Avem într-adevăr şi solicitări pentru ca o parte dintre elevi să continue activitatea în online. Sunt 15 astfel de cereri la învăţământul primar. Este în primul rând un elev de la pregătitoare care are documente justificative. Mama este cadru didactic şi a început la rândul dumneai activitatea şi pentru că nu are cine să îl logheze la internet, pentru el se transmit documente pe whatsapp. Pentru ceilalţi copii se transmite lecţia live din clasă. Sunt în general elevi care au venit din vacanţă din alte ţări şi sunt izolaţi sau sunt puţini răciţi”, a spus Alina Mihalea Ciucă, directorul Şcolii gimnaziale „Sfântul Dumitru” din Craiova.

Ce au spus părinţii despre revenirea elevilor la şcoală

Şi în centrul Craiovei s-a resimţit din plin că a început şcoala. La orele prânzului traficul a devenit mai aglomerat, pentru că mulţi părinţi au venit să-şi ia copiii de la şcoală cu maşina. La Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova părinţii aşteptau copiii păstrând distanţa. Unii dintre ei nu sunt de acord cu revenirea la învăţământul faţă în faţă.

Părinţii au respectat distanţa fizică

„Nu, nu este bine. Nu este bine pentru sănătatea copiilor. A avut şi învăţământul online rostul lui”, a spus unul ditre părinţi. Pentru cei care au câte doi copii acasă reluarea activităţilor în clasă era chiar aşteptată.


„Când ai doi copii situaţia este destul de dificilă. Dimineaţa stăteam pe online cu cea mică, de la pregătitoare, iar la prânz cu fiul care este la gimnaziu. Eam prinsă în aceste activităţi toată ziua. Abia seara târziu mai reuşeam să gătesc sau să mai fac curat. Acum a început şcoala pentru cea mică. E mai greu pentru că trebuie să poarte masca, dar e fericită că se vede cu copiii şi în clasă cred că învaţă mai bine dacă e în clasă”a spus una dintre mămici. „Pentru copii e mai bine să fie la şcoală. Cred că şi pentru profesori, pentru că gestionează altfel clasa. Şi până la urmă şi pentru părinţi. Cu doi copii este greu cu acest învăţământ online, deşi cred că ăsta va fi viitorul. „, a spus un alt părinte.

„Câte trei clase intră la fiecare cinci minute”

Fiecare unitate şcolară a stabilit reguli proprii pentru accesul în clase. La Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova dimineaţa intră câte trei clase de elevi la interval de cinci minute.


„La fiecare cinci minute intră câte trei clase începând cu ora 8.05 şi până la 8.30. Intră mai întâi şcolarii mai mari şi apoi cei de la pregătitoare . Pe culoare avem dispensere cu dezinfectant, măşti. În clase au dezinfectant, iar la grupurile sanitare au apă caldă, săpun şi prosoape de hârtie. Elevii au venit în general la şcoală. Au păstrat distanţa. Am şi mutat unele clase mai numeroase în spaţii mai mari. La învăţământul primar nu mai aveam efective peste 30 de elevi. Aveam o clasă de 32 de copii, dar 4 au făcut cerere şi au rămas online şi avem maximum 28 de elevi”, a spus Liviu Cotfasă, directorul Colegiului Naţional „Elena Cuza” Craiova. La nivelul şcolii nu sunt însă foarte multe cereri pentru a continua şcoala online.

„Pentru a continua pe online avem cereri de la 7 elevi de la învăţământul primar, cinci elevi de clasa a XII-a şi de la două cadre didactice care predau limbi străine la clasele de bilingv la liceu şi care au această solicitare din primul semestru. Pentru elevii care au solicitat să rămână acasă, lecţiile se transmit în timp real de pe dispozitivele din clase. În cazul evaluărilor, pot fi ascultaţi, iar probele scrise sigur le vor da separat. În privinţa claselor de bilingv la care sunt cele două cadre didactice, elevii rămân acasă când au orele respective şi fac şcoala online pentru că au câte cinci ore cu profesorul respectiv. Orarul a fost adaptat”, a precizat Liviu Cotfasă, directorul Colegiului Naţional „Elena Cuza”.

Au început cu „Şcoala Altfel” la Colegiul „Carol I” din Craiova

Şi la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova au revenit în bănci sute de elevi. Cei mai mulţi au fost şcolarii. Sute de copii au animat curtea unităţii şcolare.


„E mai bine pentru copii că a început şcoala. Orele se fac şi ele aşa cum sunt în orar. Pe online era mai greu, oboseau repede, stăteau mai puţin. La şcoală este cu totul altceva. Copii se văd şi ei, socializează”, a spus mama unei fetiţe. La acest colegiu, în această săptămână se desfăşoară „Şcoala Altfel”.


„La Colegiul Naţional „Carol I”, semestrul al II-lea a început cu programul „Şcoala Altfel”. Acest program era prevăzut încă din primul semestru. Copii au venit în clase şi au făcut activităţile specifice acestui program. De exemplu, la învăţământul primar, la una din clase elevii au decupat, au făcut joculeţe care nu au implicat efort fizic, au vizualizat filmuleţe. Chiar dacă este Săptămâna Altfel, pentru revenirea copiilor în şcoală ne-am pregătit cu tot ce este necesar. Avem dispensere cu dezinfectant la intrarea în şcoală şi la fiecare clasă. Se aerisesc clasele la fiecare oră. Pentru a aeresi clasa, la învăţământul primar, elevii ies cu cadrele didactice la diverse activităţi de câte zece minute în curtea şcolii. De asemenea, pentru a asigura distanţa între elevi am mai mutat elevii în clasele mai mari”, a spus Ion Daniel, directorul Colegiului Naţional „Carol I” din Craiova.

Cum se procedează cu cu cei care rămân pe online


Şi la acest colegiu sunt 21 de elevi care au depus cerere să nu revină în colectivitate.
„Nu avem multe cereri pentru învăţământul online. La clasele primare avem 524 de elevi din care cu cereri pentru online 16, la clasa a VIII a sunt 53 de elevi din care cu cereri pentru online un elev, la clasa a XII -a sunt 257 de elevi, din care cu cereri pentru online 4 elevi. Vom monitoriza și actualiza permanent aceste date. Pentru cei care au solicitat să continue cursurile online, lecţiile se transmite din clasă prin intremediul laptop-ului „, a spus Ion Daniel, directorul Colegiului Naţional „Carol I” din Craiova.


La nivelul judeţului Dolj sunt 33 de cadre didactice şi 262 de elevi care au solicitat să continue activităţile didactice. La acestea se adaugă aproape 29.000 de elevi care învaţă online pentru că scenariul în care se află localitatea nu le permite să revină în bănci. Sunt însă peste 62.000 de copii din Dolj pentru care activităţile didactice s-au mutat din online în clase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS