3.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăEducatieCând și cum vor reveni elevii la școală

Când și cum vor reveni elevii la școală

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat astăzi că elevii vor reveni la școală din 5 mai, cu excepția celor din clasele terminale, care se vor întoarce la ore din 10 mai.

„Elevii vor reveni la școală în data de 5 mai. Este vorba despre toți elevii, cu excepția celor din clasele terminale care vor reveni la școală în data de 10 mai.

Elevii de clasa a VIII-a revin la școală în data de 10 mai și au cursuri până pe 11 iunie. Deci mai au doar o lună de cursuri. Această lună este foarte importantă pentru pregătirea lor, nu se justifică condiția de înjumătățire a efectivelor de elevi în clasele terminale, în condițiile în care cei de clasa a patra, de exemplu, pot veni cu efectivele complete, potrivit Digi24.

Am cerut eliminare acestei condiții.

În 22 iunie vor începe examenele pentru Evaluarea Națională. Cei de clasa a XII-a vor începe pe data de 28 iunie examenul de Bacalaureat. Ceilalți elevi revin după scenariile anunțate”, a mai spun Sorin Cîmpeanu. 

Ministrul a spus că pentru școlile speciale este esențial să se permită prezența fizică

Ministrul a spus că pentru școlile speciale este esențial să se permită prezența fizică. Cîmpeanu a explicat că este vorba despre 27.750 de elevi, mare parte dintre ei sunt cu tulburări, inclusiv din spectrul autist, care au nevoie de prezență fizică, au nevoie de cabinete de stimulare poli-senzorială, psihomotorie, de locomoție, de kinetoterapie, care nici un caz nu pot fi asigurate în online.

Sorin Cîmpeanu a subliniat că pierderile provocate de criza sanitară sunt „foarte mari și neuniforme și pot fi recuperate cu greu”, astfel că „orice măsură care vizează recuperarea acestor pierderi este binevenită”.

„Programul de ore remediale e necesar, dar nu suficient“

„Programul de ore remediale, care s-a putut derula inclusiv în vacanță, care presupune implicarea a 250.000 elevi e necesar, dar nu suficient, de aceea e necesară prezența fizică. Am propus extinderea acestui program pentru anul școlar 2021 – 2022. Cei din clasele terminale nu vor mai putea beneficia de acest program”, a adăugat ministrul Educației.

El a subliniat că riscurile nu pot fi eliminate total, dar că prin respectarea regulilor -mască sanitară, distanțare, testare, aerisire -, se pot ține sub control, astfel încât „să nu avem o generație întreagă de copii fără șansa de recuperare a acestor pierderi”.

Ministrul Educației a insistat ca în școli să fie introduse testele rapide noninvazive

De asemenea, ministrul Educației a insistat ca în școli să fie introduse testele rapide noninvazive și că încă așteaptă un răspuns de la Ministerul Sănătății.

„Ideal ar fi ca această problemă să fie rezolvată până la revenirea la școală după vacanța de sărbători pascale”, a spus Cîmpeanu.

În opinia ministrului Educației, în școli, regulile se respectă „mult mai riguros decât în orice alte locuri”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS