14.4 C
Craiova
miercuri, 8 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateMesajul Ministerului Educației în Dolj: ”Revenirea la școală depinde de creșterea procentului persoanelor vaccinate”

Mesajul Ministerului Educației în Dolj: ”Revenirea la școală depinde de creșterea procentului persoanelor vaccinate”

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi cei ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj i-au îndemnat, vineri, pe toţi participanţii la actul educaţional din judeţ să se implice în diminuarea efectelor pandemiei de Covid-19 prin vaccinare voluntară şi testare. ”Ar fi nevoie să crească procentul persoanelor vaccinate pentru a ne întoarce în sălile de curs”, a fost mesajul secretarului de stat al Ministerului Educației, Maria Ştefania Manea.

Campania „Vaccinare şi testare pentru învăţare” și în județul Dolj.

Ministerul Educației desfășoară campania „Vaccinare şi testare pentru învăţare” prin care promovează importanța vaccinării și a testării în această perioadă de pandemie. În acest context, și la Craiova, secretarul de stat în Ministerul Educației, Maria Ștefania Manea împreună cu directorul DSP Dolj dar și cu reprezentanți ISU și ai Prefecturii Dolj au transmis profesorilor, elevilor și părinților că pentru revenirea la normalitate soluțiile în acest moment sunt vaccinarea și testarea. Acestea ar fi primele măsuri care ar duce la revenirea normală la școală.

Inspectorul școlar general Alexandru Gîdăr a subliniat că este nevoie ca elevii, profesorii și tot personalul să revină în unitățile de învățământ pentru că predarea online, l-a care s-a apelat în această perioadă de pandemie, a acoperit doar o parte din nevoile educaționale.

„Suntem într-un moment în care şcoala, în desfăşurarea ei tradiţională, a cunoscut o perioadă dificilă. Cursurile defăşurate online, cu toate eforturile dascălilor şi ale elevilor, au compensat doar o parte din ansamblul educaţional pe care ni-l dorim. Vedem în jurul nostru că apare speranţa revenirii la normalitate, după cum ne-o spun medicii, specialiştii în domeniu. Iar aceasta se poate realiza doar prin imunizare prin vaccinare a cât mai multora dintre noi. În acest context, trebuie să receptăm mesajul campaniei „Vaccinare şi testare pentru învăţare” promovată de Ministerul Educaţiei”, a spus inspectorul școlar general Alexandru Gîdăr.

Secretarul de stat: ”Reîntoarcerea la școală depinde de această responsabilitate”

În judeţul Dolj, 54,2% din cei 8.525 de angajaţi în învăţământul preuniversitar s-a vaccinat. În ceea ce priveşte numărul cadrelor didactice vaccinate, acesta este de 4.648 de persoane dintr-un total de 6.163. Secretarul de stat din Ministerul Educației, Maria Ștefania Manea, a precizat că ar fi nevoie de o creștere a procentului persoanelor vaccinate și că reîntoarcerea la școală depinde numai de responsabilitatea individuală și de simțul civic.

”Județul Dolj stă bine în privința vaccinării. Procentul de vaccinare a personalului angajat în unitățile de învățământ este apropiat de media națională. Specialiștii spun că pentru a ne întoarce la normalitate este nevoie să creștem procentul persoanelor vaccinate.

Trebuie înțeles că intenția Ministerul Educației nu este de a lansa un mesaj de obligație în privința vaccinării. Ministerul Educației are obligația de a merge să convingă că vaccinarea este soluția pentru a ieși din pandemie. Reîntoarcerea la normalitate depinde de această responsabilitate individuală și de simțul civic, pe care îl consolidăm împreună cu elevii și părinții”, a spus secretarul de stat în Ministerul Educației, Maria Manea.

Reprezentantul Ministerului Educației a mai precizat că în școli se testează foarte puțin și una dintre cauze ar fi și respingerea testării de către familiile elevilor. ”Testele din școli sunt omolgate. Sunt singurele pe care le avem. Acestea sunt importante pentru depistarea cazurilor. Cred că este important ca în această perioadă să ne ascultăm reciproc. Știu că Italia a introdus acele teste de salivă, dar nu le avem deocamdată”, a mai spus secretarul de stat în Ministerul Educației.

Din cele 38.804 de teste distribuite în şcolile din judeţ numai 1.289 au fost folosite, ceea ce reprezintă circa 3,3%.

Directorul adjunct DSP Dolj: ”Trebuie vaccinate un număr mare de persoane într-un timp cât mai scurt”

La campania de vaccinare a fost prezentă și Iuliana Manea, director adjunct în cadrul DSP Dolj care a precizat că ”fără vaccinare nu scăpăm de pandemie, elevii nu vor merge la școală, nu vor merge în excursii, în sălile de sport. Iar noi adulții nu ne vom putea bucura de excursii și de viața normală. Vaccinul a fost mereu soluția. Vă dau exemplu, poliomelita a fost eradicată prin vaccin. Mai aexistă doar în Pakistan și în Afganistan. Trebuie să atingem imunutatea colectivă și asta se face doar prin vaccinarea a cât mai multor persoane într-un timp cât mai scurt. Statul român a făcut eforturi pentru a menține economia și ca să aducă vaccin”.

”Au fost doar 29 de reacții adverse la aproape 140.000 de doze”

Directorul adjunct al DSP Dolj a precizat că principala temere acum o reprezintă reacțiile adverse la vacin și a subliniat că până acum au fost administrate aproape 140.000 de doze în Dolj și au fost raportate doar 29 de reacții adverse. ”Avem în preajma noastră persoane care s-au vaccinat și ne spun că au avut cefalee, durere locală, erupții. Acestea sunt reacții adverse care durează câteva ore sau o zi maxim. Boala durează 14 zile. Beneficiile vaccinului sunt incomparabile. Și dacă tot discutăm de reacții adverse, din aproape 140.000 de doze administrate avem 29 de reacții adverse raportate. Sunt 8 reacții adverse la AstraZeneca și 21 la Pfizer și nici o reacție adversă la vaccinul Moderna”, a subliniat directorul adjunct al DSP Dolj.

De asemenea, reprezentantul DSP Dolj a precizat că profesorii se pot programa atât pe platformă cât și telefonic. ”La nivelul județului Dolj sunt 28 de centre fixe de vaccinare cu 45 de fluxuri. La un flux sunt vaccinate 84 de persoane. Din datele pe care le avem pe platformă sunt programate până la sfârșitul lunii mai 60.000 de persoane și sunt 100.000 de locuri libere. Nu va dura mai mult de două săptămâni până veți fi vaccinați dacă vă programați pe platformă sau telefonic, prin acel call center”, a precizat directorul adjunct al DSP Dolj.

Campania de vaccinare pentru participanții la actul educațional s-a desfășurat atât cu prezență fizică în amfiteatrul ISJ Dolj cât și online, fiind prezenți sute de directori și profesori. Participanții la campania de informare au primit și câte o broșură de informare în care scrie că vaccinul împotriva Covid 19 oferă o imunizare de până la 2 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS