11.7 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljŞcolile profesionale din Dolj vor avea două etape de înscriere pentru admitere

Şcolile profesionale din Dolj vor avea două etape de înscriere pentru admitere

Admiterea la şcolile profesionale pentru absolvenţii de gimnaziu nu este condiţionată de susţinerea Evaluării Naţionale. În Dolj există învăţământ profesional de masă cât şi învăţământ profesional dual, unde elevii beneficiază de două burse de şcolarizare.

Pentru admiterea în învăţământul profesional absolvenţii de gimnaziu vor avea două etape de înscriere, ambele în luna iulie.

Peste 800 de locuri

În judeţul Dolj, pentru admiterea în clasa a IX-a la învăţământul profesional au fost aprobate 34 de clase ceea ce înseamnă 840 de locuri. Pentru admitere vor fi două etape de înscrieri.


„Prima etapă de înscriere este în perioada 5-14 iulie. Cea de a doua etapă de înscrieri este în perioada 15-20 iulie. Dosarele se depun fizic dar şi prin poştă sau electronic. Pentru a se realiza o planificare privind accesul personalului în unitatea de învăţământ în scopul depunerii dosarului de înscriere, părintele sau reprezentantul legal trebuie să-şi exprime intenţia de a se prezenta la şcoală telefonic sau prin e-mail în primele zile ale fiecărei etape de înscriere. Cei care transmit documentele online trebuie să trimită şi cartea de identitate şi certificatul de naştere în copie”, a precizat Simona Ciulu, inspector pentru discipline tehnice în cadrul ISJ Dolj.

A crescut planul de şcolarizare la învăţământul profesional dual

Specializările şi numărul locurilor disponibile pentru învăţământul profesional se găsesc în broşura de admitere pentru clasa a IX-a. Pentru admitere în învăţământul profesional, elevii nu participă la distribuirea computerizată.La învăţământul profesional elevii nu participă la distribuirea computerizată.


„Planul de şcolarizare pentru învăţământul profesional se găseşte la pagina 21 din broşura de admitere. Acest învăţământ există în 22 de şcoli din Craiova şi judeţ, într-o unitate de învăţământ special şi într-o unitate de învăţământ particular. Pentru învăţământul dual, planul de şcolarizare se regăseşte la pagina 30 din broşura de admitere. Sunt şase licee care au acest tip de învăţământ. În ciuda pandemiei, planul de şcolarizare pentru învăţământul dual a crescut. Anul acesta sunt 198 de locuri din cele 840 de locuri cât au fost aprobate pentru învăţământul profesional.

Pentru admitere la învăţământul profesional codurile se înscriu pe o fişă specială care se eliberează de către şcolile gimnaziale. Elevii care au susţinut evaluarea naţională şi vor să participe şi la reşpartizarea computerizată la liceu trebuie să anuleze, la şcoala de la care provin, fişa pentru învăţământul profesional şi să solicite fişă de înscriere pentru admitere la liceu. „, a mai precizat inspectorul şcolar Simona Ciulu.

Elevii pot obţine şi două burse


Elevii care optează pentru învăţământul profesional primesc lunar o bursă de 200 de lei. La învăţământul profesional dual, angajatorii mai acofrdă o bursă cel puţin egală cu bursa de stat.


” Elevii de la învăţământul profesional dual elevii vor primi lunar cel puţin 400 de lei lunar. Sunt şi angajatori care oferă burse mai mari. Prin învăţământul profesional de masă dar şi la învăţământul profesional dual elevii au posibilitatea să facă practica la angajatori şi după absolvire chiar să fie angajaţi”, a mai precizat inspectorul şcolar Simona Ciulu.
Învăţământ profesional dual există la Liceul Tehnologic „Ştefan Odobleja”, la Liceul Tehnologic de Transporturi Auto, la Liceul Tehnologic Auto, la Liceul de Industrie Alimentară, la Liceul „Matei Basarab” şi la Liceul „Traian Vuia” din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS