Cadrele didactice şi personalul didactic auxiliar s-au însccris în această perioadă la concursul pentru gradaţie de merit, în urma căruia se acordă un spor de 25% la salariu timp de cinci ani. Banii se acordă pentru o perioadă de cinci ani. La acest concurs pot aplica cei care au o vechime de minimum cinci ani. Directorii de şcoli şi grădiniţe pot opt opta să candideze fie în calitatea de manager, fie în calitatea de profesor. Potrivit inspectorului şcolar general adjunct, Mihaela Jianu, rezultatele se vor afişa pe 23 iunie. Astăzi este ultima zi în care se depun contestaţii.
n Dolj, pentru concursul de gradaţie de merit s-au înscris 281 de angajaţi din grădiniţe şi şcoli dintre care 244 sunt cadre didactice, iar 37 de candidaţi sunt personal didactic auxiliar. Şi în acest an, cei mai mulţi candidaţi sunt educatoare şi învăţători. Au intrat în această competiţie 47 de educatoare şi 40 de învăţători. Sunt 20 de profesori de limba şi literatura română şi şi 18 directori.
„Au fost depuse 281 de dosare pentru gradaţie de merit. Condiţia pentru a participa la concurs a fost să aibă minim cinci ani vechime, iar pentru a primi gradaţie de merit, candidaţii trebuie să obţină la evaluare minimum 75 de puncte . Pentru personalul didactic auxiliar, evaluarea s-a făcut conform unei proceduri specifice, elaborate la nivelul fiecărui inspectorat şcolar. Marţi au fost afişate punctajele după evaluare. În perioada 16 iunie- 18 iunie se depun contestaţiile care se vor rezolva pe 23 iunie. Până pe data de 9 august este termenul pentru emiterea ordinului de ministru cu personalul care va beneficia de gradaţie de merit începând cu data de 1 septembrie 2021”, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Mihaela Jianu.
Metodologia nu s-a schimbat dar sunt mai puţini candidaţi
Potrivit inspectorilor şcolari anul acesta nu au intervenit modificări în privinţa metodologiei de concurs pentru acordarea gradaţiei de merit. Gradaţia de merit se acordă pentru activitatea didactică cuantificată în rezultatele elevilor, pentru inovarea didactică în pregătirea preşcolarilor şi a elevilor cu performanţe la concursurile şi olimpiadele şcolare începând cu etapa judeţeană până la cea internaţională.
O altă componentă este prevenirea şi combaterea abandonului şcolar şi a părăsirii timpurii a şcolii, integrarea copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, progrese şcolare ale elevilor cu risc de abandon, iniţierea şi managementul unor proiecte şcolare care au condus la consolidarea culturii şcolare, centrate pe progres, cooperarea şi incluziune. Este evaluată activitatea aferentă perioadei 1 septembrie 2015- 31 august 2020.
Metodologia prevede ca gradația de merit se acordă pentru 16% din personalul didactic de predare, conducere și control și 16% pentru personalul didactic auxiliar existent în februarie 2020 și scăzând pe cei care au primit acest drept.
Anul trecut la nivelul judeţului Dolj au fost acordate 230 de gradaţii de merit, fiind depuse 310 candidaturi pentru învăţământul civil. Dintre aceștia, la dascăli s-au dat 204 gradații de merit. Comparativ cu anul trecut, anul acesta sunt cu 29 de candidaţi mai puţini.