0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj”Generația fără manuale” susține prima probă a evaluării naționale

”Generația fără manuale” susține prima probă a evaluării naționale

Absolvenții de clasa a VIII-a susțin astăzi prima probă scrisă a evaluării naționale. Candidații de azi reprezintă prima generație de elevi care a început școala cu clasa pregătitoare. Tot ei sunt primii elevii care au învățat din clasa a V-a programe noi dar care nu au manuale la timp pe bănci în nici un an de gimnaziu, fiind numiți și ”generația fără manuale”. Chiar și în clasa a VIII-a au fost probleme cu manualele de limba română.

Ei sunt a doua promoție de elevi care susțin evaluarea națională în stare de alertă.

Pentru această sesiune au apărut reguli noi. În primul rând nu se va mai verifica temperatura corporală a candidaților înainte de a intra în sala de examen, iar în sălile de examen distanța între candidați va fi de un metru. În ceea ce privește desfășurarea examenului, elevii vor primi o broșură suport pentru lucrarea de examen. La acest examen, elevii vor avea la dispoziţie 15 minute pentru a completa datele de identificare și au voie să sublinieze pe lucrare. Pentru elevii care nu pot susține acum examenul din motive medicale se va organiza o sesiune specială în perioada 5-12 iulie.

În Dolj sunt mai mulți candidați în mediul urban

Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a (EN VIII 2021) se va desfășura în perioada
22 iunie – 4 iulie 2021. Un număr de 131.177 de absolvenți ai clasei a VIII-a. În Dolj sunt înscriși 3.695 de candidați. Unul dintre elevi este absolvent din seriile anterioare. Cei mai mulți elevi sunt în mediul urban.

”Pentru susținerea examenului de Evaluare Națională 2021, în județul Dolj s-au înscris 3.695 absolvenți ai clasei a VIII-a, din care 2.252 în mediul urban și 1443 în mediul rural, conform situației centralizate și transmise Ministerului Educației.3.694 de candidați sunt din serie curentă și un candidat este din serie anterioară”, se arată în comunicatul Inspectoratului Școlar Județean Dolj.

Examenul începe azi cu proba scrisă la Limba și literatura română. Joi, pe 24 iunie, se va desfășura proba la Matematică. Proba la Limba și literatura maternă va avea loc vineri, 25 iunie.

116 centre de examen în Dolj. Cel mai mic centru de examen este în județ

În Dolj sunt 116 centre de examen. Nu s-au oganizat centre de examen în școlile care au mai puțin de 10 candidați. În Craiova și județ sunt 25 de centre de examen unde susțin examen elevi din mai multe școli. Cel mai mic centru de examen este la Botoșești – Paia.

„Cel mai mic centru de examen este la Botoşeşti -Paia unde sunt 7 elevi alături de care va susţine evaluarea şi un elev de la Gogoşu”, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Claudiu Crăciunoiu.

Examenul se desfășoară după reguli noi. În această sesiune nu se va mai verifica temperatura corporală a candidaților înainte de a intra în sala de examen. În ceea ce privește desfășurarea examenului, elevii vor primi o broșură suport pentru lucrarea de examen. Tot ca noutate, elevii vor avea la dispoziţie 15 minute pentru a completa datele de identificare.

Sunt reguli noi și pentru realizarea lucrării. Elevii au voie să taie cu o linie rezultatul greşit şi să treacă alături rezultatul corect. La limba şi literatura română au voie să sublinieze, la matematică au voie să deseneze pe tipizatul de examen.

Este prima generație care a început clasa pregătitoare

Absolvenții de clasa a VIII-a de anul acesta reprezintă prima generație care a început școala cu clasa pregătitoare. Se mai numește și ”generația fără manuale”, pentru că nu le-au primit niciodată la timp, chiar și la disciplinele de examen. Acești elevi au experimentat și învățământul online care a început anul trecut în martie și care s-a desfășurat pe o lungă perioadă de timp, fapt subliniat și de managerii de școli. Elevii au fost încurajați pe facebook de directori că se vor descurca și la acest examen.

”După cum știți, absolvenții clasei a VIII a sunt prima generație de elevi care au început școala cu clasa pregătitoare, prima generație care susține examenul folosind o broșură ca suport pentru lucrarea de examen.

Deși, au învățat o perioada foarte mare în sistem online, noi avem încredere în ei, și știm ca ne vor demonstra ambiția și munca lor!”, a scris pe pagina de facebook a școlii, Ramona Marcu, directorul Liceului din Amărăștii de Jos, județul Dolj.

Ce reguli se respectă în centrele de examen. Tel Verde pentu nereguli

Potrivit reprezentanților Ministerului Educației, fiecare centru de examen va dispune de echipamente și materiale de protecție cum ar fi dezinfectanți, măști. Intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat. În sălile de clasă în care se desfășoară probele, locurile se stabilesc astfel încât să existe între candidați o distanță de un metru unul față de celălalt, pe rânduri și între rânduri. În situația în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maximă posibilă. Fiecare persoană care intră în școală va primi câte o mască la sosire și, dacă solicită, și la plecare. Sălile de clasă vor avea dezinfectanți pentru mâini. În incinta centrului de examen va fi purtată, obligatoriu, masca de protecție.

Colectarea măștilor purtate se va face în locuri special amenajate și semnalizate. Este interzis schimbul de obiecte personale. Centrele de examen vor beneficia de asistență medicală.

Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfășurarea Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil în perioada 22 – 26 iunie, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 19 iunie, între orele 8:00 -14:00.

Primele rezultate vor fi afișate pe 29 iunie

Primele rezultate vor fi afișate marți, 29 iunie, până la ora 14:00, în centrele de examen.

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 30 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice. Candidații care depun/transmit contestațiile prin mijloace electronice completează, semnează și depun/transmit tot prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 4 iulie.

Etapă specială pentru absolvenții aflați în izolare sau din alte motive

Absolvenţii învățământului gimnazial care, în contextul măsurilor stabilite privind combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, au fost în izolare/carantină sau care, din alte motive justificate cu certificat medical, nu pot finaliza/participa la probele de examen pot susţine aaceste probe în etapa specială, programată în perioada 5 – 12 iulie, precedată de etapa de înscriere (28 iunie – 2 iulie). Dacă aceștia au participat la una sau mai multe probe de examen, dar nu au putut finaliza examenul, li se recunosc probele desfășurate în perioada 22 – 25 iunie 2021.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS