Medicul Alexandru Rafila, deputat PSD, susţine că educaţia sexuală nu trebuie să fie o disciplină separată în şcoli, ci o componentă a educaţiei pentru sănătate, menţionând faptul că trebuie cunoscută curricula care stă la baza acesteia.
Rafila a fost întrebat duminică, la emisiunea Insider Politic de la Prima Tv, dacă susţine educaţia sexuală în şcoli.
“Nu ca o disciplină separată şi nu în acest mod şi o să încerc să explic. Educaţia sexuală nu trebuie să fie o disciplină separată. Educaţia sexuală este o componentă a educaţiei pentru sănătate şi sigur are mai multe elemente şi educaţia sexuală, unele care ţin de anatomie, altele care ţin de fiziologie, altele care ţin de comportament, sunt multe lucruri care ar trebui comunicate. Eu aş fi de acord ca să existe o pregătire şi în domeniul sau comunicare şi educarea copiilor în domeniul educaţiei sexuale cu anumite condiţii însă”, a afirmat Rafila, potrivit News.ro
Rafila spune că nimeni nu a explicat părinților ce vor învăța copiii lor
El a precizat că nu a explicat nimeni părinţilor care sunt elementele care vor fi comunicate copilului la educaţia sexuală.
“Prima condiţie este să cunoaştem care este curricula care stă la baza acestei educaţii sexuale. Au fost foarte multe dezbateri în spaţiul public cu părinţii care sunt retrograzi că nu vor să îşi lase copiii să facă educaţie sexuală. Dar eu vă întreb pe dumneavoastră: A explicat cineva părinţilor, în general, nu celor care sunt pentru sau contra, care sunt elementele care vor fi comunicate copilului, ce se predă la şcoală.
Toată lumea a avut un slogan ”educaţia sexuală, suntem de acord suntem contra”, dar nimeni nu a spus: ”Asta se predă la educaţia sexuală”. Pentru că un părinte e pus în faţa unui paradox. Noi ne aflăm acum în faţa unui bombardament legat de identitatea de gen, eu care sunt totuşi un om care a lucrat în sănătatea publică, am citit şi eu acolo, era o listă legată de identitatea de gen, erau aşa de multe noţiuni noi pentru mine încât mă întreb cum poate recepţiona un părinte nu mai spun un copil”, a menţionat Rafila.
Cine va preda disciplina, o altă problemă importantă
El crede că o altă problemă importantă este cine îi învaţă pe copii la această materie.
“Al doilea lucru major care nu se comunică: Cine îi învaţă pe copii. Profesorul de biologie sau personal de la cabinetele şcolare, nu se poate aşa ceva. Ei trebuie să urmeze un curs de pregătire încât să ştie să se facă o pregătire a acestor formatori. Cine face pregătirea formatorilor ca să transmită, ca să înveţe curricula pe care urmează să o predea?
Cine face evaluarea acestor formatori, cine îi monitorizează? Unii înţeleg într-un fel, alţii înţeleg în altfel. Noi avem probleme legate de asigurarea cadrelor didactice care predau în mediul rural şi spunem da, introducem educaţia sexuală, dar nu ştiu cine o predă, nu ştiu dacă e pregătit, nu ştii care curricula, care e curricula adaptată fiecarei categorii de vârstă”, a transmis Rafila.