În Dolj mai sunt 389 de locuri libere la şcolile profesionale. O parte dintre şcoli mai au locuri libere inclusiv la învăţământul dual la care se oferă şi o bursă şi din partea agentului economic pe lângă bursa de stat. Pentru locurile libere, opţiunile se mai pot depune azi pentru cea de a doua etapă de admitere.
Adulţii sunt mai interesaţi de recalificare
Managerii liceelor din Dolj care au în oferta educaţională şi şcoli profesionale spun că specializările pe care le au la învăţământul profesional sunt solicitate de agenţii economici, dar că acest tip de învăţământ nu este încă apreciat de părinţi şi de elevi şi aşa se explică faptul că au mai rămas locuri libere. În Dolj au fost aprobate pentru învăţământul profesional 840 de locuri şi au mai rămas neocupate 389 de locuri.
La Liceul Tehnologic „Ştefan Odobleja”, de exemplu, mai sunt 8 locuri la specializarea sudor şi 10 locuri pentru electrician exploatare joasă tensiune. Directorul liceului a precizat că de obicei cei mai interesaţi de astfel de specializări sunt adulţii.
„La învăţământul profesional se oferă elevilor o bursă de 200 de lei, iar la învăţământul profesional dual se adaugă, pe lângă bursa de stat, şi bursa de la angajator. În total, elevii primesc cel puţin 400 de lei pe lună. După cei trei ani de şcolarizare, ei au prioritate la angajare la operatorul economic. Calificările pe care le avem sunt foarte căutate pe piaţa muncii. Se caută şi electricieni şi sudori. Numai că elevii şi părinţii consideră că cel puţin calificarea de sudor este foarte grea, chiar dacă s-au schimbat standardele de muncă.
Mult mai interesaţi de această calificare au fost adulţii. Am avut un curs de calificare de şase luni la care au venit foarte mulţi adulţi. Sperăm să completăm locurile la învăţământul dual după această a doua etapă de admitere. La învăţământul profesional dual pot să vină şi tineri, cu vârste 18 şi 25 de ani, care sunt absolvenţi de gimnaziu. Aceştia se înscriu la liceu seral şi pot să urmeze şi cursurile învăţământului profesional dual”, a spus Ileana Dogaru, directorul Liceului Tehnologic „Ştefan Odobleja” din Craiova.
Bursele ajung să fie şi peste 600 de lei
Şi la Liceul „Traian Vuia” din Craiova au mai rămas locuri libere la învăţământul profesional dual. Conform datelor publicate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, pentru cea de a doua etapă de admitere mai sunt 5 locuri la specializarea operator maşini cu comandă numerică şi 8 locuri la specializarea confecţioner tâmplărie din aluminiu şi mase plastice.
„Pentru ambele specializări avem parteneriate cu Casa Noastră care oferă pe lângă bursa de stat de 200 de lei încă o bursă lunară de 400 de lei, iar după primul semestru pentru elevii care au medii peste 8,50 se mai acordă în plus 50 de lei pe lună. Elevii care aleg specializarea operator maşini cu comandă numerică învaţă să proiecteze pofilurile de tâmplărie, apoi la cealaltă specializare învaţă să le facă. Pentru a fi admişi elevii nu trebuie să fi participat la evaluarea naţională. Este suficient să fie absolvenţi de gimnaziu „, a precizat Ileana Moculescu, directorul Liceului „Traian Vuia” din Craiova.
Se caută instalatori dar s-au înscris doar trei elevi
Şi Liceul „Matei Basarab” din Craiova mai are locuri la învăţământul profesional dual la specializarea instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze. Au fost aprobate 10 locuri din care au fost ocupate doar 3.
„Au venit să se înscrie doar trei elevi la o specializare cu tradiţie, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze, care este şi foarte căutată pe piaţa muncii locală dar şi europeană. Avem mare nevoie de instalatori. Nu cred că este foarte importantă bursa pe care o oferă învăţământul profesional sau învăţământul profesional dual. Este important ce oferă pe termen lung o specializare”, a spus Matilda Blagu, directorul Liceului „Matei Basarab” din Craiova.
Acestea sunt doar câteva dintre liceele care mai au locuri la învăţământul profesional. Lista completă cu toate locurile libere la învăţământul profesional se află pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.
Elevii care nu au fost admişi în clasa a IX-a după prima etapă mai pot depune opţiuni pentru învăţământul profesional până pe 3 august.