Universitatea din Craiova va organiza şi anul acesta cea de a doua o sesiune de admitere în luna septembrie. Reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior spun că după cea de a doua sesiune de admitere se va şti ultima medie la fiecare program de studiu şi dacă vor mai rămâne locuri libere la licenţă, pentru că situaţia acum este volatilă, în sensul că mai sunt candidaţi care se retrag. Facultăţile care au rămas însă cu multe locuri neocupate chiar şi la buget, au anunţat pe pagina proprie de internet specializările dar şi numărul locurilor la buget şi taxă pe care le au puse la dispoziţie pentru admiterea din septembrie.
Pentru anul universitar 2021-2022, Universitatea din Craiova a pus la dispoziţia candidaților 2.901 locuri la licență-buget și 2292 de locuri cu taxă la licenţă. Dintre acestea 155 de locuri-buget sunt destinate domeniilor prioritare de dezvoltare a României. De asemenea, pentru absolvenţii liceelor din mediul rural au fost puse la dispoziţie 77 de locuri licenţă-buget, iar pentru candidaţii de etnie romă au mai fost puse la dispoziţie 24 de locuri licență-buget.
Prima sesiune de admitere s-a desfăşurat în luna iulie, dar deocamdată nu sunt publice toate datele admiterii.
„Situaţia finală privind ultimele medii de admitere la specializările pentru studii universitare de licenţă, numărul candidaţilor admişi la studii de licenţă (buget şi taxă), numărul locurilor disponibile la studii universitare de licenţă, respectiv domeniile şi specializările unde există locuri disponibile după prima sesiune de admitere (defalcat buget şi taxă), va fi disponibilă după încheierea celei de-a doua sesiuni de admitere din luna septembrie 2021. Până atunci situaţia este volatilă, în sensul în care încă se confirmă locuri sau au loc retrageri de dosare”, se arată în răspunsul Universităţii din Craiova transmis către GdS pe tema rezultatelor primei sesiuni de admitere.
Când se vor face înscrierile pentru cea de a doua sesiune
În ceea ce priveşte cea de a doua etapă de admitere, reprezentanţii Universităţii din Craiova au precizat că aceasta se va desfăşura conform calendarului şi informaţiilor disponibile pe site-ul universităţii,secţiunea admitere ( https ://www.ucv.ro/admitere). La această secţiune în prezent este menţionat faptul că pentru licenţă periopada de înscrieri 6-12 septembrie, iar pentru master 15-19 septembrie. Atât la licenţă cât şi la master există o secţiune numită locuri buget scoase la concurs pentru sesiunea septembrie, care nu este activă în prezent.
Sunt însă şi facultăţi care au anunţat pe pagină locurile disponibile pentru admiterea din luna septembrie.
De exemplu, la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică sunt disponibile pentru admiterea la licență, la specializarea Calculatoare în limba engleză, 11 locuri la taxă. La Automatică și Informatică Aplicată este un loc buget şi mai sunt 17 locuri la taxă. Tot în cadrul acestei facultăţi la Ingineria Sistemelor Multimedia mai sutnt disponibile 24 locuri buget şi 14 locuri la taxă, iar la Electronică Aplicată sunt 26 locuri la buget şi16 locuri la taxă, iar la Mecatronică şi Robotică mai sunt 28 locuri la buget şi 14 locuri la taxă.
De asemenea, Facultatea de Drept a anunţat că pentru sesiunea de admitere din septembrie mai sunt locuri disponibile la taxă, astfel 118 locuri la Drept, 33 de locuri la Științe administrative Administrație publică şi 42 de locuri la Științe administrative Administrație publică (la Drobeta Turnu Severin).
Şi Facultatea de Inginerie Electrică a anunţat locuri libere, chiar şi la buget. Astfel, la Electromecanică sunt 50 locuri la buget, la Inginerie electrică şi calculatoare sunt 39 locuri, la Informatică aplicată în inginerie electrică mai sunt 28 locuri, la Ingineria sistemelor electroenergetice mai sunt 32 locuri, iar la Echipamente și instalații de aviație sunt 9 locuri la buget. La acestea se adaugă şi locurile la taxă.
Ce taxe de şcolarizare sunt la Universitatea din Craiova
Candidaţii care vor fi admişi la licenţă taxă vor plăti 4.500de lei pe an dacă vor fi admişi la Cinematografie şi media. La Drept taxa de şcolarizare pentru locurile nebugetate este de 3.200 de lei pe an. La celelalte programe de studii, taxa de şcolarizare este de 3.000 de lei pe an. Aceleaşi taxe sunt şi la programele de master.
La doctorat în schimb sunt taxe mai mari. Astfel, la Teologie Ortodoxă la doctorat taxa de şcolarizare este de 5.000 de lei. La Ştiinţe Sociale şi la Economie şi Administrarea Afacerilor taxa este de 6.000 de lei, iar la Drept este cea mai mare taxă la doctorat, respectiv 8.500 de lei pe an.