Absolvenţii de liceu care s-au înscris la cea de a doua sesiune a examenului de bacalaureat au participat, ieri, la proba obligatorie a profilului. În Dolj, cei mai mulţi candidaţi au susţinut examenul la matematică. Subiectele nu au fost nici de această dată atât de uşoare pe cât se aşteptau unii dintre absolvenţi. Prin umare, cei care nu au picat pe subiect au părăsit sălile de examen după prima oră şi jumătate, spunând că nu este un capăt de ţară dacă nu vor promova nici această sesiune şi că iau în calcul să revină şi anul viitor.
Ieri s-a desfăşurat cea de a doua probă a examenului naţional de bacalaureat. În Dolj, pentru această probă s-au înscris şi cei mai mulţi candidaţi, respectiv 728, dar o parte dintre ei au abandonat ideea de a se mai prezenta în sălile de examen.
„La cea de-a doua probă scrisă a examenului național, proba obligatorie a profilului la Matematică sau Istorie, au fost prezenți 576 de candidați, reprezentând 79,12%. Proba s-a desfășurat în şapte centre. Au fost absenți 152 candidați. Nu au fost înregistrate situații neprevăzute”, se arată în comunicatul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.
Au ieşit din centrele de examen după prima oră şi jumătate
Şi la cea de a doua probă scrisă a sesiunii de toamnă a bacalaureatului, candidaţii au ieşit din săli imediat ce au avut această posibilitate, adică după prima oră şi jumătate. Cei mai mulţi dintre cei care au preferat să împartă timpul examenului, jumătate în sală şi jumătate la poarta liceului, au susţinut proba la matematică. Aşa era şi la Liceul „Constantin Brâncuşi” din Craiova. Candidaţii au abandonat repede rezolvarea cerinţelor şi au preferat să stea de vorbă cu colegii pe tema gradului de dificultate al subiectelor.
„Am susţinut examen la matematică şi, după părerea mea, a fost mai uşor comparativ cu prima sesiune din acest an. Am avut subiecte din matrice, derivate, integrale, progrese aritmetice. La prima parte au fost chiar şi câteva probleme de geometrie, dar simple”, a spus una dintre candidate.
Odată ce a terminat cu matematica, absolventa de liceu a început să se gândească şi la faptul că mai are o probă de susţinut în această sesiune.
„Nu este singurul examen pe care îl susţin în această sesiune. Mai am de susţinut proba la alegere, la logică. În prima sesiune am promovat doar proba de limba şi literatura română. Anul acesta prima sesiune a bacalaureatului a fost mai dificilă faţă de cea de anul trecut şi o demonstrează faptul că sunt mai mulţi elevi care au picat examenul. În Dolj sunt cam 1.500 de elevi în această situaţie. Şi, din ce ştiu eu, la nivel naţional sunt vreo 19.000 de elevi care au picat prima sesiune. Este enorm”, a mai precizat absolventa de liceu.
Chiar dacă are speranţe mari că va promova sesiunea, candidada nu are planuri pentru facultate anul acesta. „Aş vrea să mă înscriu şi la facultate, dar cred că anul viitor voi face acest lucru. Mă gândesc să optez pentru Facultatea de Litere”, a mai spus candidata.
Candidat: „Nu este un capăt de ţară dacă nu promovăm”
La poarta centrului de examen de la Liceul „Constantin Brâncuşi”din Craiova se aflau şi candidaţi care nu erau aşa siguri dacă vor promova această sesiune, deşi au spus că pentru examenul la matematică au învăţat mai mult decât pentru prima sesiune.
„La matematică am susţinut examenul. Mi s-a părut greu, deşi am învăţat mai mult acum decât pentru prima sesiune. Am fost la câteva şedinţe de pregătire, am luat şi caiete de la colegi şi am mai lucrat unele exerciţii. Nu ştiu dacă voi promova”, a spus unul dintre candidaţi.
Şi o colegă a sa, care a ieşit din sală cu ochii în lacrimi, a spus că nu a făcut mai nimic nici de această dată: „Varză! Nu am făcut nimic. Şi la anul voi fi tot aici”.
A fost însă încurajată de colegul său să vadă partea bună a lucrurilor: „Nu este un capăt de ţară că nu promovezi la matematică. Trebuie să priveşti pozitiv că urmează să ai un an la dispoziţie să înveţi pentru acest examen”.
De altfel, absolvenţii de liceu care au văzut că nici în cea de a doua sesiune nu au reuşit să rezolve subiectele la matematică au încerat să găsească pe loc şi exemple de alţi colegi care vor susţine examenul şi anul viitor. „Mai avem colege care nu au venit să susţină acest examen acum, pentru că au considerat că nu au timp suficient pentru a se pregăti. Şi poate au avut dreptate ” , a spus o altă candidată care a susţinut examenul tot la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Craiova.
Astăzi este ultima probă scrisă din cadrul sesiunii de toamnă
La poarta centrului de examen de la Liceul „Constantin Brâncuşi” din Craiova, candidaţii au reflectat şi asupra viitorului. „Sper să iau bacalaureatul să scap de perioada liceului. Bine că s-a terminat! Dacă promovez bacalaureatul, o să mă înscriu şi la facultate. Nu am decis la care facultate. Oscilez între specializarea Administrarea Afacerilor şi o specializare de la Ştiinţe Sociale”, a spus una dintre candidate.
Cei care nu ştiau care va fi rezultatul acestei sesiuni au avut şi ei un moment de reflecţie. „Se termină liceul, dar asta nu e bine. Împlinim 18-19 ani. Suntem majori şi asta înseamnă că nu mai avem mult timp în care să putem fi sub protecţia părinţilor, să avem totul asigurat. Trebuie să începem şi noi să muncim”, a spus un alt candidat.
Astăzi este ultima probă scrisă a celei de a doua sesiuni a examenului de bacalaureat, proba la alegere. Primele rezultate vor fi afișate pe 30 august, până la ora 12:00