Echipe mixte de inspectori şcolari şi reprezentanţi ai Prefecturii Dolj verifică în aceste zile stadiul pregătirii şcolilor şi grădiniţelor din Craiova şi judeţ pentru începerea noului an şcolar. Inspectorul şcolar general, Alexandru Gîdăr, a precizat că au fost centralizate 40% din datele din teritoriu şi că nu sunt probleme grave. Ca şi minusuri găsite, unele şcoli nu au terminat reparaţiile la sursele de încălzire, la alte şcoli nu este asigurat în totalitate combustibulul pentru sezonul rece. Şi anul acesta vor mai fi clădiri care nu vor fi autorizate de DSP Dolj. În ceea ce priveşte regulile de protecţie pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu coronavirus, şeful ISJ Dolj spune că şcolile şi grădiniţele au măşti şi dezinfectanţi.
Ce s-a găsit după primele controale
A început numărătoarea inversă până la deschiderea noului an şcolar. Autorităţile locale au luat la pas unităţile şcolare din Dolj pentru a identifica stadiul pregătirilor.
„Suntem într-o perioadă de verificare a pregătirilor care s-au făcut la nivelul unităţilor de învăţământ. Avem echipe mixte ale Inspectoratului Şcolar şi ale Prefecturii Dolj care se deplasează şi în acest moment în teritoriu. Am centralizat undeva la 40% din datele care au venit din teritoriu. Nu au apărut până în acest moment probleme grave. Mai avem unele spaţii care nu au autorizarea de funcţionare din punct de vedere sanitar. Mai avem unele spaţii care nu au finalizat reparaţia la sursele de încălzire pentru toamnă.
Mai avem anumite unităţi de învăţământ în care aprovizionarea cu combustibil solid pentru perioada rece este undeva la 60%-70%, şi în perioada următoare se finalizează. Toate aceste date le vom centraliza, le vom prezenta în Consiliul Prefectural. Vom lua legătura cu conducerile unităţilor de învăţământ şi prin intermediul dumnealor, sau chiar direct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, cu conducătorii comunităţii locale, astfel încât să nu ne apară probleme grave în defăşurarea activităţii în perioada următoare”, a precizat inspectorul şcolar general, Alexandru Gîdăr.
Profesorii vor face consfătuirile online
În ceea ce priveşte consfătuirile care se vor organiza cu profesorii pentru curriculum, inspectorul şcolar general, Alexandru Gîdăr, a spus că anul acesta întâlnirile se vor derula online.
„De asemenea, ne aflăm în plin proces de aprovizionare cu manuale. Există şi pe partea de curriculum, consfătuirile la nivel naţional la care colegii noştri inspectori şcolari participă şi apoi toate informaţiile vor fi diseminate pe discipline. Din nefericire, aceste consfătuiri pe discipline le vom desfăşura tot într-o formulă online. Toată lumea şi-ar dori să desfăşoare aceste consfătuiri în format fizic, dar în continuare ne ferim de transportul colegilor, de săli aglomerate. Şi, atunci, am recurs tot la această formulă de discuţii între inspectori şi cei din consiliile consultative şi celelalte cadre didactice, tot în format online”, a precizat inspectorul şcolar general, Alexandru Gîdăr.
Şcolile au stocuri de măşti şi dezinfectanţi
În ceea ce priveşte, prevenirea îmbolnăvirii cu noul coronavirus, conducerea ISJ Dolj a precizat că în caz că există suspiciuni de infectare se pot face teste. Şcolile şi grădiniţele au stocuri de măşti şi dezinfectanţi. ISJ Dolj a primit şi solicitări de la primăriile locale de a prelua stocurile de măşti.
„Posibilitatea testării există peste tot. Avem aceste teste pe care le-am transferat de la unităţile de învăţământ la Direcţia de Sănătate Publică, dar ele pot să fie aplicate. Avem ca măsuri de protecţie în toate unităţile de învăţământ stocul de măşti asigurat, de dezinfectanţi. Sunt la dispoziţia Inspectoratului Şcolar Dolj şi a unităţilor şcolare undeva la un milion de măşti medicale. Prin acel ordin comun, s-au transferat la nivelul Inspectoratului Şcolar stocurile de măşti care existau la nivelul comunităţilor locale. Deja am primit astfel de solicitări de la conducerile primăriilor din municipiul Craiova, din municipiul Băileşti, din municipiul Filiaşi. Ele vor fi centralizate ca formulă scriptică la nivelul ISJ Dolj şi apoi vor fi distribuite la nivelul unităţilor şcolare”, a mai precizat inspectorul şcolar general, Alexandru Gîdăr.