La Bcehet, în ultimele zile incidenţa cazurilor de COVD-19 este de 7,5 la mia de locuitori. Prin urmare, în acest oraş din Dolj, cursurile vor începe online, a precizat inspectorul şcolar general. Excpeţie va face doar învăţământul preşcolar, unde activităţile se vor desfăşura faţă în faţă.
Oraşul Bechet este singura localitate din Dolj în care şcoala va începe online, din cauza numărului de cazuri de Covid 19. Doar preşcolarii vor merge fizic la grădiniţă.
„Din nefericire, avem oraşul Bechet în Dolj unde vor începe cursurile în format online, cu excepţia învăţământului preşcolar unde şi la incidenţa de peste şase la mie se desfăşoară activităţile faţă în faţă. Ne vom adapata. Vom lua o decizie împreună cu Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ şi Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi această decizie va deveni publică în cursul zilei de vineri, pentru că scenariul săptămânal de desfăşurare a cursurilor se face raportat la incidenţa din vinerea anterioară”, a precizat inspectorul şcolar general, Alexandru Gîdăr.
Două scenarii de funcţionare pentru şcoli
Conform ordinului comun cu regulile pentru deschiderea şi funcţionarea şcolilor, în noul an şcolar vor fi două scenarii de funcţionare. Consiliul de Administraţie al fiecărei şcoli va propune către ISJ Dolj scenariul în funcţie de incidenţa epidemiologică la nivelul localităţii. Astfel, în scenariul 1 se aplică atunci când incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1000 de locuitori. În acest scenariu se asigură participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie. Scenariul 2 se aplică atunci când incidenţa este mai mare de 6/1000 până la instituirea stării de carantină la nivelul localității. Îna acest scenariu se va trece în în sistem on line a tuturor elevilor, cu excepția celor din învățământul special.
Cursurile se suspendă la apariţia primului caz
În ordinul comun scrie şi că suspendarea cursurilor cu prezență fizică în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe se dispune pentru o perioada de 14 zile la apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal.
În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile cu prezență fizică pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2.
Elevii din schimbul următor continuă cursurile cu prezență fizică după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.
Cursurile pentru grupa/clasa suspendată se pot relua cu prezență fizică începand cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care se testează și rezultatul este negativ.
Testarea elevilor se realizează în a 8- a zi de la data confirmării cazului pozitiv de către cadrul medical din unitatea de învățământ sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul DSPJ/DSPMB. Până la efectuarea testului, elevii continuă activitatea didactică în regim online. Elevii care nu se prezintă la testare reiau cursurile cu prezență fizică dupa 14 zile de la suspendarea acestora.
Elevii din grupe de risc pot învăţa de la domiciliu
Preşcolarii/Elevii cu vârstă mai mică de 12 de ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor, pot fi scutiţi de prezenţa fizică în şcoală.
Elevii cu vârsta de peste 12 ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv sunt diagnosticați cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare) cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților pot fi scutiți de prezența fizică în școală, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă.
Reguli pentru orele de educaţie fizică
Tot în ordinul comun pentru deschiderea şi funcţionarea şcolilor sunt prevăzute reguli pentru orele de educaţie fizică şi sport.
Este permisă desfășurarea orelor de educație fizică în săli de sport/spații interioare, fără obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile în care rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică de 2/1000. La o rată de incidență mai mare de 2/1000, orele de educație fizică se pot desfășura doar în spații deschise, fără obligativitatea purtării măștii de protecție. Prin excepție, preșcolarii nu au obligația purtării măștii de protecție în timpul orelor de educație fizică, indiferent de rata de infectare.