0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCîmpeanu, contrazis de Arbitrul telecom în privința vitezelor minime de internet pentru școala online

Cîmpeanu, contrazis de Arbitrul telecom în privința vitezelor minime de internet pentru școala online

Trimiterea elevilor în vacanță, în loc de școală online, motivată de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, prin faptul că pentru predarea online ar fi nevoie de viteze de minim 100 Megabiti pe secundă (Mbps) este contrazisă de parametrii tehnici ai celor mai populare aplicații online – Zoom, Teams ori Webex, în care vitezele minime necesare sunt de 30 de ori mai mici, arată datele Autorității de reglementare în comunicații. În plus, spune ANCOM, toate aceste aplicații merg pe orice tip de conexiune fixă ori mobilă – de la 3G până la Wi-Fi și internet fix, potrivit hotnews.

Cum a motivat ministrul Educației măsura de a trimite în vacanță elevii: Pentru școala online ar fi nevoie de viteze de minim 100 Mbps

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a avut joi, 21 octombrie, o intervenție telefonică la Digi24, în care a vorbit despre problemele digitalizării Educației și ale predării online. În motivarea deciziei de a trimite elevii în vacanță pentru 2 săptămâni, în loc să permită școala online, ministrul Educației a dat vina pe decalajul de conectivitate și viteza de internet între rural și urban.

  • „Viteza minimă la internet pentru a avea învățare online este de 100 Megabiți pe secundă (Mbps), viteză pe care o avem doar în jumătate din teritoriul țării. Sub această viteză se pot trimite cel mult teme pe WhatsApp, a declarat joi Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, în motivarea deciziei privind vacanța de 2 săptămâni în locul școlii online. Acesta a făcut apel la echitate, subliniind și că ‘din cei aproape 3 milioane de preșcolari și elevi din România, un milion sunt în mediul rural, unde în general sunt probleme cu conectivitatea”, a declarat joia trecută Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Chiar este nevoie de viteze de minim 100 Mbps pentru școala online? Răspunsul ANCOM – arbitrul telecom


La solicitarea HotNews.ro 
de a preciza dacă într-adevăr este nevoie de viteze minime de 100 Mbps pentru școala online, Autoritatea de Reglementare în Comunicații (ANCOM) a răspuns prin prezentarea parametrilor tehnici ai principalelor aplicații de învățare online, care arată că vitezele minime necesare sunt situate pe la maxim 3-4 Mbps, adică și de 30 de ori mai mici decât susține ministrul.

Redăm mai jos răspunsurile ANCOM:

În funcție de aplicațiile utilizate pentru procesul de predare online, calitatea conexiunii la internet și cerințele de lățime de bandă de internet diferă. Printre cele mai populare aplicații de acest fel se numără Zoom, Microsoft Teams și Cisco Webex.

Utilizarea aplicației Zoom se poate face în condițiile existenței unei conexiuni 3G, WiFi sau a unei conexiuni prin intermediul internetului fix.

Rata de transfer de date recomandată pentru vorbitorii din cadrul reuniunilor și seminariilor web organizate prin Zoom (cadrele didactice în acest caz):


Pentru apeluri video 1:1:

  • Pentru videoclipuri de înaltă calitate: 600 kbps (upload/download)
  • Pentru videoclipuri HD 720p: 1,2 Mbps (upload/download)
  • Pentru videoclipuri HD 1080p: 3,8 Mbps/3,0 Mbps (upload/download)

Pentru apeluri video de grup:

  • Pentru videoclipuri de înaltă calitate: 1,0 Mbps / 600kbps (upload/download)
  • Pentru videoclipuri HD 720p: 2,6 Mbps/1,8 Mbps (upload/download)
  • Pentru videoclipuri HD 1080p: 3,8 Mbps/3,0 Mbps (upload/download)
  • Pentru vizualizarea galeriei: 2,0 Mbps (25 vizualizări), 4,0 Mbps (49 vizualizări)

Numai pentru partajarea ecranului (fără imagine de previzualizare): 50-75 kbps
Pentru partajarea ecranului cu imagine de previzualizare: 50-150 kbps
Pentru audio VoiP: 60-80 kbps
Pentru telefonul Zoom: 60-100 kbps

Rata de transfer de date recomandată pentru participanții la seminarii web (elevii și studenții, în acest caz):


Pentru participanții la sesiunile organizate prin zoom:

  • ~600 kbps (download) pentru videoclipuri de înaltă calitate
  • ~1,2-1,8 Mbps (download) pentru videoclipuri HD 720p
  • ~2-3Mbps (download) pentru videoclipuri HD 1080p

Numai pentru partajarea ecranului (fără imagine de previzualizare): 50-75 kbps (download)
Pentru partajarea ecranului cu imagine de previzualizare: 50-150 kbps (download)
Pentru audio VoiP: 60-80 kbps (download)

În ceea ce privește rata de transfer de date necesară pentru organizarea întâlnirilor prin aplicația Microsoft Teams, aceasta este următoarea:

  • 30 kbps pentru un apel audio între doi participanți
    – 130 kbps pentru un apel audio și screen sharing între doi participanți
  • 500 kbps pentru un apel video de înaltă calitate între doi participanți
  • 1,2 – 1,5 Mbps pentru un apel video de înaltă calitate între doi participanți cu rezoluție HD de 720p și, respectiv, 1080p
  • 500 kbps / 1 Mbps pentru un apel video de grup
  • 1 Mbps / 2 Mbps pentru un apel video de grup de înaltă calitate (video de 540p pe un ecran de 1080p)

În cazul în care conexiunea are o calitate redusă, aplicația va prioritiza calitatea audio în detrimentul celei video.

O altă aplicație care poate fi utilizată ca suport didactic este Webex. Rata de transfer pentru trimiterea și primirea fișierelor pentru sesiunile organizate prin Webex este următoarea:

  • Pentru 2 până la 6 participanți, fără transfer de conținut video: rata de transfer necesară este între 1.3 mb/s și 1.6 mb/s;
  • Pentru 6 participanți, cu transfer de conținut video: rata de transfer necesară este între 1.1 mp/s și 1.6 mb/s;
  • Pentru 25 de participanți, cu transfer de conținut video: rata de transfer necesară este între 1.7 mb/s și 2.6 mb/s

Are Romania viteze minime de internet decente si acoperire cu retele de internet pentru predare online?

La aceste întrebări, ANCOM a precizat că potrivit celui mai recent raport privind calitatea serviciului de acces la internet, pe parcursul anului 2020, vitezele de download medii înregistrate pentru conexiuni mobile s-au încadrat în intervalul 16,1 – 37,6 Mbps, iar cele de upload în intervalul 5,4 –13,2 Mbps.

Conform aceluiași raport, viteza medie de download la nivel național pentru serviciul de acces la internet la punct mobil a fost, în 2020, de 24.2 Mbps și viteza medie de upload la nivel național de 10.2 Mbps. Conform aceleiași surse, repartiția geografică, pe județe, pentru anul 2020 este următoarea:

Viteze download:


Viteze upload:

Ce spun ultimele date ale INS: 78,2% dintre familiile din România aveau acces la internet în 2020, cele mai multe în urban / 1 din 7 români nu a folosit niciodată internetul

În anul 2020, 78,2% dintre familiile din România au avut acces la reţeaua de internet de acasă în creṣtere faṭă de anul 2019 cu 2,5 puncte procentuale. 60,9% dintre aceste familii locuiesc în mediul urban, arată o analiză publicată în luna ianuarie 2021 de Institutul Național de Statistică (INS). 14,1% dintre români spun că nu au folosit niciodată internetul, susține institutul.

Conectarea la internet a fost mai răspândită în cadrul familiilor din regiunea Bucureşti-Ilfov (peste 8 din 9 familii aveau acces la internet de acasă), urmată de regiunile Vest (84,9%) ṣi Nord-Vest (81,9%). Cele mai mici ponderi ale familiilor cu internet acasă sunt înregistrate de regiunile Sud-Est (72,4%), Nord-Est (73,6%) ṣi Sud-Muntenia (74,3%).

Ce spun ultimele date ale ANCOM: Cât s-a redus decalajul urban-rural. Numărul localităților fără acces la internet a scăzut la 1600

Pe de altă parte, datele Autorității de reglementare în comunicații (ANCOM) arată o reducere a decalajului de conectivitate și viteze la internet între rural și urban în anul 2020.

Rata de penetrare a internetului fix la 100 de gospodării a fost de 69% la nivel național la sfârșitul anului 2020, în mediul urban fiind de 77,9%, iar în mediul rural de 57,6%%.

Alte date ANCOM privind internetul în 2020:

  • – În situația excepțională impusă de pandemia COVID-19 anul trecut, numărul de conexiuni de internet fix și mobil din România a crescut semnificativ.
  • – Creșterea a fost masivă pe internet fix: restricțiile de mobilitate au făcut ca cei mai mulți dintre noi să utilizăm mai degrabă conexiunile WI-FI acolo unde acestea au fost disponibile.
  • – Din cele 5,7 milioane de conexiuni la puncte fixe la finalul anului trecut, 2 milioane de conexiuni erau utilizate în mediul rural. Astfel, în 2020 au fost conectate 100.000 de noi linii de internet fix în orașe și de 3 ori mai multe linii în mediul rural – 300.000 de noi linii rurale de internet fix în 2020.
  • – 90% din traficul de internet în România a fost realizat prin rețele fixe și 80% din conexiunile de internet fix din țară permiteau viteze de descărcare de peste 100 Mbps (megabiți pe secundă), una dintre cele mai mari ponderi din lume, nu doar din UE.
  • – Viteze la internet de peste 100 Mbps sunt majoritare și în mediul rural – 65% dintre conexiunile fixe din mediul rural la finalul anului trecut
  • – A scăzut semnificativ, cu 40%, numărul localităților care erau considerate zone albe, adică localități fără acces la internet. Dacă în 2019 erau 2700 de astfel de localități, acum acest număr a scăzut la 1600 de localități.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS