Toți elevii, preșcolarii, profesorii, învățătorii și angajații din școli, inclusiv personalul nedidactic, vor face teste de salivă de două ori pe săptămână, gratuit, probabil începând cu 21 noiembrie, a anunțat, joi seara, la Digi24, ministrul demis al educației, Sorin Cîmpeanu.
Departamentul pentru Situații de Urgență este cel care a evaluat că testele de salivă care se vor face în școli sunt necesare de două ori pe săptămână, a precizat ministrul.
Testele vor putea fi efectuate inclusiv de personalul didactic, însă în prealabil ministrul cere un minim instructaj din partea autorităților sanitare.
Ministrul cere o procedură de la autoritățile sanitare
„Ministerul Educaţiei va face tot posibilul să sprijinim, însă nu intră în competenţa Ministerului Educaţiei procedura de administrare a unor teste. Sunt convins că va fi nevoie de un instructaj, chiar dacă sunt teste simplu de administrat. Va trebui definită și cadenţa, și locaţia în care se vor efectua aceste teste. La Ministerul Educaţiei nu avem competenţa să stabilim în ce loc și cum se vor administra aceste teste”, a insistat Sorin Cîmpeanu.
„Sunt convins că împreună cu autoritățile sanitare vom avea această procedură înainte ca testele să ajungă în școli”, a adăugat ministrul. „Oricât ar părea de simplu, având în vedere că avem milioane și milioane de beneficiari, un instructaj minim va trebui făcut”, a repetat el.
Întrebat de când vor fi disponibile testele de salivă în școli, Sorin Cîmpeanu a spus că Ministerul Educației discută în fiecare zi cu cei care organizează procesul de achiziție și a primit asigurări că sunt în curs de finalizare a achiziției. „Am primit această explicație – și sunt de acord cu ea – că sunt acele termene legale pentru depunerea scrisorilor de garanție, au un termen minim de cinci zile, apoi se vor semna contractele subsecvente și a fost organizată achiziția pe trei loturi din care primul lot avea ca cerere disponibilitate în 1-5 zile. Cu alte cuvinte, testele pe bază de salivă vor fi disponibile începând cu săptămâna 21 – 25 noiembrie, în toate școlile”, a anunțat Sorin Cîmpeanu.
9 milioane de teste, necesare pentru o săptămână
Ministerul Educației a luat în considerare toate școlile, toate grădinițele, toți elevii și preșcolarii și de asemenea toți profesorii, învățătorii și ceilalți angajați din sistemul de învățământ. Repartiția se va face în funcție de o situație pe care Ministerul Educației a înaintat-o către DSU, iar prin intermediul DSP-urilor și Inspectoratelor Județene Școlare vor ajunge în școli, a detaliat ministrul demis al educației.
El a precizat că în primă fază vor fi distribuite 9 milioane de teste, necesare pentru o săptămână, dar acordurile cadru au fost încheiate pentru 70 de milioane de teste, calculul fiind făcut pentru săptămânile de şcoală rămase până la finalul anului. „Viteza cu care ele vor ajunge în școli este cea care contează acum”, a menționat ministrul.
Cine va furniza primele teste de salivă
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat, la 9 octombrie, folosirea testelor de salivă în școli, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic.
Primele 9 milioane de teste de salivă pentru depistarea noului coronavirus urmează să fie livrate în școli de trei firme, potrivit informațiilor furnizate de Oficiul pentru Achiziții. Cele mai multe teste, 5 milioane, vor fi furnizate de o firmă specializată în comerțul cu haine, Viggo Fashion. Nu este prima licitație câștigată în pandemie de această firmă. Anul trecut a pus mâna pe contracte în valoare de 88 milioane de lei pentru furnizarea a 500.000 de combinezoane şi 1,7 milioane de viziere de protecţie. Alte 3 milioane de teste vor fi furnizate de o firmă olandeză de echipamente medicale, Medpark B.V., iar un milion de teste vor fi trimise în școli de o firmă din comuna Dobroești, județul Ilfov, Eva Healthcare. Valoarea totală a contractelor este de peste 80 de milioane de lei.
Vaccinarea în școli, doar până la sfârșitul lunii noiembrie
Întrebat ce se va întâmpla cu vaccinarea în școli, Sorin Cîmpeanu a dat de înțeles că demersul se încheie la finalul lunii noiembrie. El a reamintit că echipele mobile erau trimise în școli în măsura în care exista o solicitare în acest sens, or interesul a fost destul de scăzut. „Am văzut că n-au fost prea multe astfel de solicitări. Oferta colonelului Gheorghiță este valabilă până la finalul lunii noiembrie”, a declarat Sorin Cîmpeanu.