Elevii de liceu din Craiova au protestat, ieri, în curţile unităţilor şcolare ţinând în mâini coli pe care au scris „vreţi teze, dar nu ne daţi materia”, „ne respingeţi şi nu ne luaţi opiniile în considerare”, „avem teze, dar materie nu”. Elevii au spus că au protestat şi pentru că în şcoli nu este un mediu sigur pentru ei şi pentru profesori pentru că nu au teste.
Ce cer elevii
În prima zi de curs după vacanța din perioada 25 octombrie- 5 noiembrie 2021, elevi din mai multe unități de învățământ din Craiova au protestat câte o oră pe fiecare tură în curţile unităţilor şcolare, revoltaţi că trebuie să susţină tezele. Liceenii spun că au teze dar nu şi materie. Pentru a atrage atenţia Ministerului Educaţiei, liceenii au pregătit pentru proteste coli pe care au scris „vreţi teze, dar nu ne daţi materia”.
„Pandemia ne-a afectat foarte mult. Suntem în valul al patrulea, practic avem doi ani şcolari în care am pierdut foarte mult. Ultimele decizii ale Ministerului Educaţiei ne afectează din nou. Trebuie să susţinem teze din toată materia acestui semestru, dar nu o avem pentru că anul şcolar se va încheia în ianuarie, conform ultimelor modificări. În contextul și scenariile de față, tezele constituie un stres maxim pentru elevi, dar și pentru profesori. De aceea, elevii își exprimă solicitarea de a suspenda susținerea tezelor pentru semestrul I, având în vedere că materia nu va putea fi parcursă conform programei.
În acest caz , cerem menținerea unei forme de evaluare sumativă, dar care să nu pună accentul pe notă, ci pe feedback-ul real din partea profesorului, și care să puncteze clar conținuturile pe care elevul ar trebui să le asimileze mai mult pe parcursul acestui an școlar. Ministerul Educaţiei nu ne-a luat în seamă propunerea. Acesta este unul dintre motivele pentru care în prima zi de şcoală după vacanţa de două săptămâni am ieşit la proteste. Vrem să ne facem auziţi. Şi în acest sens a făcut proteste pe fiecare tură”, a precizat Haron Khaddour, președintele Consiliului Judetean al Elevilor Dolj.
„Şcolile trebuie să testeze dar nu au teste”
De asemenea, elevii spun că protestează pentru că în şcolile nu oferă un mediu sigur pentru că nu e reglementată cum trebuie testarea. „Vrem ca în şcoli să fie un mediu sigur. În momentul de faţă testarea este reglementată dar nu aşa cum trebuie. Şcolile ar trebui să testeze periodic elevii şi profesorii, lucru care nu este posibil pentru că nu au teste. Dacă apare un caz de îmbolnăvire, elevul sau profesorul merge la izolator şi ne lovim din nou de lipsa testelor. Şcolile au cumpărat teste din bugetul propriu în unele situaţii, iar altele nu mai au teste ceea ce nu este ok pentru că ar trebui asigurate de Ministerul Educaţiei”, a precizat Haron Khaddour, președintele Consiliului Judetean al Elevilor Dolj.
Totodată, Consiliul Național al Elevilor a solicitat Ministerului Educației să mențină vacanța de iarnă inițială, cu recuperarea uneia dintre săptămânile de vacanță, în săptămâna „Școala altfel” din semestrul al II-lea. Ținând cont de prevederile art. 66, alin. (3) din Legea educației naționale, care prevede că, pentru fiecare disciplină de studiu, programa școlară acoperă 75% din ore,
lăsând la dispoziția profesorului un procent de 25% de ore pe care le are la dispoziție pentru aplicarea unor strategii individuale de predare și evaluare.