-1.5 C
Craiova
miercuri, 1 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateISJ Dolj a publicat întrebările pentru proba de interviu a directorilor

ISJ Dolj a publicat întrebările pentru proba de interviu a directorilor

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a publicat întrebările pe care le vor avea la proba de interviu. Reprezentanţii ISJ Dolj au precizat că de la minister au primit 25 de întrebări şi au mai pregătit alte 25 de întrebări. Inspectorii şcolari au mai precizat că pe perioada derulării concursului şcolile trebuie să asigure suplinirea la clasă a candidaţilor, dar şi a profesorilor care fac parte din comisiile de evaluare, astfel încât orele să se desfăşoare normal. Având în vedere că la unele şcoli sunt şi 14 candidaţi pe un post şi interviul per candidat durează o oră, ISJ Dolj a solicitat derogare la minister pentru ca proba de interviu să se desfăşoare pe mai multe zile.

Proba- interviu din cadrul concursului pentru directori va începe luni, 15 noiembrie. Pentru această etapă, ISJ Dolj a primit un set de 25 de întrebări la care inspectorii şcolari au mai adăugat încă 25 de întrebări. Acestea sunt publicate sub numele de situaţii problemă.

„Conform articolului 4 din procedura operaţională privind organizarea şi desfăşurarea probei de interviu din cadrul concursului pentru ocuparea funcţiilor vacante de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ, comisia a avut de completat lista cu situații – problemă prevăzută cu un număr de minimum 15 alte situații generale care să vizeze toate tipurile de unități de învățământ cum ar fi vocaționale, cele care școlarizează în alternative educaționale, centre școlare de educație incluzivă, cluburi sportive școlare, palate ale copiilor, cluburi ale copiilor. Comisia din Dolj a pregătit încă 25 de întrebări. Lista cu situaţiile-problemă a fost afişată pe site ISI Dolj pentru a le aduce la cunostinţa tuturor cadrelor didactice implicate în acest concurs „, a precizat inspectorul şcolar Nicoleta Liţoiu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Sunt şcoli la care interviul va dura mai multe zile

Inspectorul şcolar general a precizat că din situaţiile-problemă afişate vor fi selectate întrebările care vor fi pe biletele de concurs, astfel încât să respecte specificul şcolii. Inspectorul-şef a precizat că nu vor fi situaţii în care să nu se poată constitui comisia de concurs.


„Întrebările pot fi adaptate în funcţie de specificul şcolii. De exemplu, un candidat care dă concurs la Şcoala Leşile nu o să aibă întrebări specifice pentru un liceu tehnologic. Sunt situaţii diferite. În ceea ce priveşte organizarea concursului nu sunt probleme cu formarea comisiilor de evaluare la proba de interviu. Dacă nu trimite UAT -ul un reprezentant, nu-i nici un fel de problemă, intră membrul supleant”, a declarat inspectorul şcolar general Daniel Ion, preşedintele comisiei de concurs.

ISJ Dolj a cerut derogare de la procedura de concurs

În Dolj sunt şcoli la care sunt şi 14 de candidaţi pentru funcţiile de director şi alţi 11 la director adjunct care vor fi evaluaţi de o singură comisie, iar intreviul durează o oră pentru fiecare candidat. În aceste condiţii, ISJ Dolj a cerut derogare de la Ministerul Educaţiei.


„La şcolile cu mulţi candidaţi nu se va putea efectua evaluarea, aşa cum este procedura, să susţină pentru toată şcoala într-o zi pentru că nu se poate fizic. Dacă sunt 14 candidaţi doar la director nu se poate ca respectiva comisie să stea 14 ore în interviu la care se mai adaugă pauzele. Ar însemna ca o comisie să stea 20 de ore în şcoală. În aceste condiţii, am făcut o adresă către Ministerul Educaţiei pentru a primi aprobare de derogare de la acest aspect şi atunci vor fi programaţi în zile consecutive. Pentru fiecare şcoală va fi câte o comisie de evaluare.
La proba de interviu, candidaţii vor primi rezultatul pe loc „, a precizat inspectorul şcolar general Daniel Alexandru Ion.

Având în vedere că în Dolj sunt multe opţiuni pentru proba de concurs, conducerea ISJ Dolj a cerut directorilor în funcţie ca să asigure suplinirea candidaţilor dar şi a membrilor comisiei la clase pe perioada concursului, astfel încât orele cu elevii să se desfăşoare normal.

La ce situaţii problemă trebuie să răspundă viitorii directori

Odată cu formularea situaţiilor problemă din şcoli pentru concursul în vederea ocupării funcţiilor de director şi director adjunct se văd de fapt şi aspectele negative din şcoli, bulling în creştere, lipsa proiectelor europene, lipsa platformelor educaţionale pentru şcoala online, dar şi faptul că din ce în ce mai mulţi elevi abandonează studiile după învăţământul gimnazial.

Una din întrebări este: Oferta curentă de CDS a şcolii reflectă într-o măsură redusă preferinţele elevilor, familiei sau contextul/nevoile de la nivelul comunităţii. Cum puteţi ameliora aceasta problemă?


O altă întrebare este: Participarea la formarea continuă în şcoală este foarte redusă, chiar dacă profesorii au nevoi clare de dezvoltare profesională în arii diverse (abilitare curriculară, managementul clasei, utilizarea noilor tehnologii şi platforme în predare/ învăţare/ evaluare, lucru cu copii cu dizabilitati şi/sau CES etc.). Oferiţi un exemplu de intervenţie adecvată pentru ameliorarea acestei provocări.

Platformele pentru şcoala-online printre situaţiile problemă pentru directori


De asemenea, o altă întrebare pentru viitorii directori este: Numărul cazurilor de violenţă în spaţiul şcolar/bullying este în creştere în ultimii ani şi afectează în mod direct starea de bine a copiilor din şcoală. Oferiţi câteva exemple de intervenţie pe care le-ar putea iniţia echipa de conducere a şcolii.
Şi pentru învăţământul online: Şcoala nu a reuşit sa adopte o platformă de învăţare pentru toate clasele, care să susţină prin facilităţile ei, activităţile de învăţare desfăşurate online. Oferiţi câteva exemple de intervenţie pe care le-ar putea initia echipa de conducere a şcolii.


Un alt exemplu de situaţie problemă pentru candidaţi este: Şcoala nu a reuşit până în prezent să participe la niciun proiect european în domeniul educaţiei (de exemplu, ETwinning, Erasmus+). Ce măsuri concrete aţi întreprinde în acest sens?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS