-1.5 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljNoi reguli pentru profesori la echivalarea doctoratului cu gradul didactic I

Noi reguli pentru profesori la echivalarea doctoratului cu gradul didactic I

Ministerul Educaţiei schimbă şi anul acesta regulile pentru echivalarea titlului de doctor cu gradul didactic I, prin includerea unor excepţii, cum ar fi susţinerea inspecţiei speciale nu cu un an înainte de înscriere, ci în timpul anului şcolar în curs. De asemenea, au fost transmise inspectoratelor şcolare specificaţii clare în ceea ce priveşte condiţiile pentru calcularea vechimii la catedră. Conform unui ordin de ministru de anul acesta, cadrele didactice care solicită echivalarea gradului didactic I pe baza titlului ştiinţific de doctor nu mai beneficiază de sporul de doctorat, în cuantum de 50% din salariul minim pe economie. Sindicatele au contestat ordinul în instanţă.

Profesorii din Dolj care au titlul de doctor trebuie să solicite la Inspectoratul Şcolar echivalarea gradului didactic I.
Pentru a depune o astfel de solicitare, cadrele didactice trebuie să îndeplinească și alte condiții: să aibă vechime efectivă la catedră de patru ani de la obținerea definitivării în învățământ, să fi obținut calificativul „foarte bine“ la evaluările anuale din ultimii doi ani de activitate la catedră premergători înscrierii la grad, în anul școlar premergător înscrierii la grad să fi susținut inspecție curentă la clasă la care a obținut calificativul „foarte bine“.

Prin excepție, în anul şcolar 2021-2022, candidații pentru acordarea gradului didactic I pe baza titlului ştiinţific de doctor pot programa inspecția curentă, în vederea înscrierii, în acelaşi an în care se depune dosarul de înscriere, dar anterior depunerii acestuia.

Cum se procedează în cazul cadrelor diactice care au predat în privat

În stabilirea vechimii efective la catedră necesare pentru acordarea gradului didactic I pe baza titlului ştiintific de doctor, Ministerul Educaţiei a făcut unele menţiuni.


„Condițiile de vechime necesare înscrierii pentru acordarea gradului didactic I pe baza titlului ştiintific de doctor se referă la vechimea de predare efectivă la catedră şi nu se confundă cu vechimea în muncă, recunoscută ca vechime în învățământ în vederea stabilirii drepturilor salariale. Pentru vechimea la catedră se ia în calcul perioada în care s-a prestat activitate efectivă de predare, ca personal didactic calificat cu studii de specialitate absolvite cu examen de diplomă sau de licență, după caz, cu normă întreagă şi cu îndeplinirea condițiilor de formare inițială, conform legii” se arată în adresa ministerului.


De asemenea, cadrelor didactice care au fost angajate în unităţi de învăţământ particulare li se recunoaşte vechimea doar dacă unităţile respective erau cel puţin autorizate.
„Cadrele didactice încadrate în învăţământul particular beneficiază de recunoaşterea vechimii la catedră, necesară pentru obținerea gradului didactic I pe baza titlului ştiinţific de doctor, de la data obținerii autorizației de funcționare provizorie de către unitatea de învăţământ respectivă”, se mai arată în adresa Ministerului Educaţiei.

Perioada suspendării cursurilor din cauza pandemiei se ia în calcul la vechime

Perioada de suspendare a contractului individual de muncă din inițiativa salariatului nu se consideră vechime la catedră. În schimb, perioada concediului de maternitate este considerată vechime la catedră. În cazul cadrelor didactice care nu au avut normă întreagă sau care au avut ore suplimentare se aplică o formulă de calcul a vechimii. De asemenea, nu se exceptează de la calcul vechimii perioada suspendării cursurilor din cauza pandemiei.


„Pentru personalul didactic calificat care nu a funcționat cu o normă întreagă sau care a funcționat cu ore peste normă întreagă se poate calcula un coeficient anual de vechime la catedră prin împărțirea numărului de ore prestate de candidat în anul respectiv la numărul anual de ore corespunzător funcției didactice cu normă întreagă din care a prestat ore, avându-se în vedere numărul de săptămâni de activitate didactică din structura anului şcolar. Coeficientul se calculează pentru fiecare dintre anii de funcționare la catedră după obținerea definitivării în învățământ. Perioada suspendării cursurilor ca urrnare a declarării stării de urgenţă şi de alertă se consideră vechime la catedră”, scrie în adresa Ministerului Educaţiei.

Dosarele se înscriere se deşpun până pe 15 martie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS