2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateISJ Dolj: Şcolile şi grădiniţele care nu au elevi vor fi retrase din reţeaua şcolară

ISJ Dolj: Şcolile şi grădiniţele care nu au elevi vor fi retrase din reţeaua şcolară

Şcolile şi grădiniţele care nu vor avea plan de şcolarizare nu vor mai face parte din reţeaua şcolară, a anunţat conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Unităţile şcolare respective vor intra în conservare. Astfel de situaţii sunt şi la nivelul Craiovei dar şi în mediul rural.

Unităţile şcolare care nu au plan de şcolarizare vor intra în conservare şi de anul acesta nu se vor mai regăsi nici în reţeaua şcolară a judeţului Dolj. Propunerea pentru a scoate o unitate din reţeaua şcolară este făcută de consiliul local al fiecărui oraş sau comune.


„Reţeaua şcolară a fost aprobată în cadrul unui consiliu de administraţie. Ea nu a suferit modificări majore. Dar de anul acesta s-a schimbat legislaţia şi acolo unde nu există plan de şcolarizare, spre deosebire de anul trecut, respectiva unitate nu va mai funcţiona. Şcoala respectivă va fi scoasă temporar din reţea. La nivelul Craiovei putem da exemplu Şcoala Nr. 1 Obedeanu care nu are plan de şcolarizare. În mediul rural au apărut modificări în special la grădiniţe. Reţeaua şcolară a fost aprobată în urma propunerilor venite din partea consiliilor locale. Nu au fost luate decizii unilaterale. Au fost consultări”, a precizat inspectorul şcolar general, Daniel Ion.
Clădirile care ies din reţeaua şcolară nu pot avea o altă destinaţie decât cu aprobarea Ministerului Educaţiei.

Se comasează clasele la care se estimează că vor scădea efectivele

În proiectul planului de şcolarizare, directorii unităţilor de învăţământ trebuie să facă estimări şi în privinţa efectivelor şcolare existente, având în vedere aspectele demografice, economice dar şi migraţia.


„La întocmirea planului de şcolarizare se ia în calcul situaţia claselor paralele despre care se estimează că la sfârşitul anului şcolar au efective sub limita minimă stabilită prin lege şi a căror comasare se impune fie la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică şi structurile arondate acesteia, fie la nivelul localităţilor sau a unităţilor administrativ-teritoriale. Excepţie fac formaţiunile de studiu al căror număr de elevi existent la inceputul anului şcolar 2020-2021 nu se modifică”, scrie în metodologia pentru proiectarea planului de şcolarizare.

Reţeaua de şcolarizare nu se modifică după începerea anului şcolar, se mai menţiomează în metodologie. Pe baza reţelei de şcolarizare se vor stabili şi posturile vacante pentru toamna acestui an. Toate modificările care se operează în această perioadă la reţeaua şcolară vor intra în vigoare din anul şcolar 2022-2023.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS