-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO grădiniţă din Craiova va avea staţie de monitorizare a calităţii aerului

O grădiniţă din Craiova va avea staţie de monitorizare a calităţii aerului

Grădiniţa ”Elena Farago” din Craiova face parte din lista de 50 de școli selectate pentru a beneficia de o staţie de monitorizare a calității aerului, pentru a putea măsura nivelul de poluare și înțelege sursele acesteia. Selecția a avut loc în prima etapă a inițiativei ȘcolileRespiră. În 2021, doar 12% dintre școlile din România aveau acces la date în timp real despre calitatea aerului din vecinătatea lor, conform unui studiu în domeniu.

Iniţiativa ŞcolileRespiră a fost lansată de o companie de tehnologie în domeniul monitorizării aerului. Prima etapă a campaniei a fost lansată pe 7 octombrie și s-a derulat până pe 31 octombrie, iar școlile au putut aplica pentru unul dintre cei 50 de senzori de calitate a aerului exterior pe care îl pot utiliza timp de șase luni, fără costuri. Printre unităţile selectate se numără şi Grădiniţa „Elena Farago” din Craiova. 

„Am aflat de acest proiect de pe internet şi ne-am înscris şi noi. Au fost depuse cereri de la şcoli din toată ţara. Criteriul pe baza căruia s-a făcut selecţia cred că a fost mesajul privind motivaţia pentru care ne dorim să intrăm în acest program şi noi am menţionat dorinţa de a ne implica în viaţa comunităţii. În mailul pe care l-am primit cu vestea că suntem selectaâi a fost menţionat acest mesaj. 

Am primit deja aparatul şi urmează să îl montăm. Acesta se montează în exteriorul clădirii şi va fi conectat la internet. Este o staţie cu citire la distanţă şi va putea să fie detectată de oricine este interesat de calitatea aerului. Cred că la finalul celor 8 luni de monitorizare am putea primi un purificator de aer dacă se va dovedi că aerul este poluat”, a spus Cristina Smarandache, directorul Grădiniţei „Elena Farago” din Craiova.  

Ce vor primi şcolile înscrise 


Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Philips și Bolt România, care vor sprijini programul prin furnizarea de vouchere de călătorie cu emisii zero și donarea de purificatoare de aer școlilor din zonele cele mai poluate.
Potrivit analizei realizate de Airly, aproape 57% dintre școlile din România depășesc noile norme de poluare a aerului cu particule fine (PM2,5) și 41,5% depășesc nivelurile de siguranță ale dioxidului de azot (NO2).

Cu toate acestea, doar 12% dintre școli au acces în timp real la date despre calitatea aerului, potrivit noului studiu Airly. Raportul privind starea calității aerului în școlile din România a fost prezentat în cadrul inaugurării campaniei ȘcolileRespiră. A fost lansată și o broșură explicativă pentru copii:Calitatea bună a aerului este esențială pentru sănătatea copiilor, iar primul pas pentru a ne asigura că cei mici respiră aer curat este informarea și educarea acestora în legătură cu aceasta. Numai în 2016, poluarea aerului a provocat 600.000 de decese în rândul copiilor, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Airly este o companie de tehnologie în domeniul monitorizării calității aerului, cu sediul central în Cracovia, Polonia. Din 2016, Airly construiește cea mai mare rețea globală de senzori pentru calitatea aerului cu scopul de a contribui la informarea și conștientizarea oamenilor privind problemele de poluare a aerului. Airly permite guvernelor, companiilor și persoanelor fizice să reducă poluarea aerului la nivel global. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS