-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎn ce condiţii pot rămâne la catedră profesorii pensionabili din Dolj

În ce condiţii pot rămâne la catedră profesorii pensionabili din Dolj

În această perioadă, profesorii care îndeplinesc vârsta de pensionare pot depune cereri direct la şcoli până pe 20 ianuarie prin care să solicite să rămână în activitate. Inspectorii şcolari spun că la menţinerea în activitate se va lua în calcul şi situaţia restructuraţilor pe discipline. Pentru a departaja solicitanţii, comisia paritată va stabili câteva criterii suplimentare care să asigure o ierarhizare.

În această lună va debuta mişcarea personalului didactic pentru anul şcolar următor. În prima etapă se vor reface deciziile titularilor existenţi în sistemul educaţional.


„În luna ianuarie debutează mişcarea personalului didactic pentru anul şcolar 2022-2023, urmând ca în această lună să se realizeze practic trei tipuri de mişcare. În primul rând, revizuirea deciziilor titularilor existenţi pentru diverse motive respectiv, s-a schimbat denumirea unităţii şcolare, în centralizator nu mai există denumirea disciplinei pe care a fost titularizat sau altele asemenea care sunt prevăzute la articolul 19 alineatele 4 şi 5 din Metodologia pentru organizarea mobilităţii perosnalului didactic din acest an şcolar”, a precizat inspectorul şcolar, Alexandrina Năstase.

Cum se va proceda

În ceea ce priveşte profesorii care îndeplinesc vârsta de pensionare până la 1 septembrie 2022, dacă vor să rămână în activitate trebuie să depună cerere la unitatea şcolară până pe 20 ianuarie. ISJ Dolj va menţine în activitate profesorii pensionabili şi în funcţie de câţi restructuraţi sunt pe disciplina respectivă.


„După această etapă urmează constituirea posturilor şi catedrelor la nivelul fiecărei unităţi şcolare şi, apoi, colegii care au împlinit vârsta de 65 de ani şi doresc să fie menţinuţi în activitate vor depune cerere în acest sens, însoţită de câteva documente, la sediul unităţii şcolare care va analiza posibilitatea menţinerii în activitate peste vârsta standard de pensionare în consiliul de administraţie şi ulterior va informa Inspectoratul Şcolar care, de asemenea, în Consiliul de Administraţie va decide dacă este posibilă menţinerea, ţinând cont în primul rând de restructuraţii existenţi la diverse discipline, dacă este cazul sau nu, având în vedere că pentru acele persoane trebuie să existe posturi publicate pe care să le poată ocupa în calitate de titulari, începând cu anul şcolar următor”, a mai precizat inspectorul şcolar, Alexandrina Năstase.

ISJ Dolj anunţă criterii suplimentare

Anul acesta metodologia pentru mişcarea pesronalullui didactic nu pune foarte multe condiţii.

„Personalul didactic de predare titular din învăţământul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul ştiinţific de doctor, care până la data de 1 septembrie 2022 împlineşte vârsta de 65 de ani, efectuează stagiul minim de cotizare şi dovedeşte competenţă profesională deosebită, a obţinut calificativul „Foarte Bine” şi nu a fost sancţionat disciplinar în ultimii 5 (cinci) ani şcolari încheiaţi poate fi menţinut în funcţia didactică până la 3 (trei) ani peste vârsta de 65 de ani, la cerere,”, scrie în metodologie.
ISJ Dolj anunţă însă că va impune criterii specifice care va asigura o ierarhizare a celor care solicită menţinerea în activitate.


„În cadrul comisiei de mobilitate va fi o şedinţă prin care vom stabili o serie de criterii suplimentare pe baza documentelor obligatorii. Aceste criterii vor fi folosite pentru a stabili o ierarhizare dacă va fi cazul. De exemplu, dacă la matematică vom avea patru solicitări dar două din aceste posturi voer trebui pentru a soluţiona restructuraţii de la disciplina respectivă. Între cei patru trebuie să fie făcută o ierarhizare să ştim cine poate fi menţinut în activitate şi cine nu. Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj are obligaţii în primul rând faţă de titularii care sunt sub vâsrta standard de pensionare, care rămân fără post ca urmare a restructurării”, a declarat inspectorul şcolar, Alexandrina Năstase.

În cazul femeilor care cer prelungirea activităţii nu se negociază

În ceea ce priveşte femeile care vor să continue activitatea până la vârsta de 65 de ani, inspectorii şcolari spun că solicitarea aceasta nu se negociază.

„În urma hotărârii Curţii Constituţionale ca femeile să poată să rămână în activitate până la vârsta de 65 de ani, chiar dacă în acest an vârsta de pensionare este de 61 de ani şi 11 luni aş vrea să informăm că acest lucru este posibil prin depunerea unei cereri simple la sediul unităţii şcolare şi nu este ceva negociabil. Dacă persoana de sex feminin doreşte să rămână până la 65 de ani depune această cerere, conducerea unităţii şcolare ia act de ea şi acţionează în consecinţă, în sensul că în încadrările pentru anul şcolar următor scrie că acel loc este ocupat de titular dar nu mai este necesar să se treacă prin Inspectoratul Şcolar. Toate aceste lucruri ar trebui rezolvate până pe 20 ianuarie. La nivelul Inspectoratuşui Şcolar am defalcat un pic aceste termene între 17 şi 20 ianuarie”, a mai precizat inspectorul şcolar Alexandrina Năstase.


În luna ianuarie, în afară de menţinerea peste vârsta de pensionare mai sunt completarea normei didactice şi întregirea normei didactice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS