-1.5 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateElevii de clasa a VIII-a se pot înscrie pentru admiterea în colegiile militare

Elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie pentru admiterea în colegiile militare

Elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie pentru admiterea la colegiile militare naționale. Înscrierile se fac până pe 25 martie. Elevii interesaţi se pot adresa biroului informare-recrutare din cadrul centrului militar de care aparține cu domiciliul, obligatoriu însoţiţi de unul dintre părinţi. Potrivit purtătorului de cuvânt al Colegiului Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova pentru a completa fişa de recrutare necesară pentru a fi incluşi în procesul de admitere, elevii au nevoie certificatul de naştere şi cartea de identitate. După înscriere, elevii trec prin probe eliminatorii care constau în probe sportive, proba psihologică, fişă medicală. Elevii din Oltenia susţin aceste probe la Centrul Regional din Alba- Iulia.

Cum se procedează

Activităţile de recrutare a elevilor de clasa a VIII-a pentru admiterea la colegiile militare au început şi se desfăşoară până pe 25 martie. Pentru a putea participa la admitere, candidaţii trebuie să aibă vârsta de cel mult 16 ani împliniţi în acest an.
Absolvenții clasei a VIII-a din serii anterioare, care au participat la procesul de admitere în anii precedenți și au fost înmatriculați într-o unitate de învățământ, în învățământul liceal sau profesional, nu se pot înscrie în vederea participării la procesul de recrutare, selecție și admitere în clasa a IX-a la învățământul liceal militar.


” Procesul de admitere la colegiile militare se desfăşoară şi anul acesta în aceleaşi condiţii care au fost şi în sesiunile anterioare. Elevii care îndeplinesc condiţiile de înscriere trebuie să contacteze personalul biroului informare-recrutare din cadrul centrului militar de care aparțin cu domiciliul şi trebuie să fie însoţiţi şi de unul dintre părinţi şi să aibă certificatul de naştere şi cartea de identitate. La aceste birouri se completează fişa de recrutare pentru a participa la selecţia pentru admitere. După această etapă, elevii sunt programaţi la centrele zonale de selecţie şi orientare, unde susţin probele sportive şi proba psihologică. Elevii din Oltenia merg la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare din Alba Iulia” a precizat Ioana Lădaru, şpurtător de cuvânt al Colegiului Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova.


Susținerea probelor de selecție aptitudinală în cadrul centrului zonal de selecţie şi orientare are loc în perioada 17 ianuarie- 8 aprilie, conform calendarului anunţat de MApN.

Testul de verificare a cunoştinţelor va fi în mai

Elevii care trec de probele sportive şi de evaluarea psihologică trebuie să îşi facă apoi fişa medicală. Efectuarea examinării medicale în unități sanitare ale Ministerului Apărării Naționale se face în perioada 31 ianuarie -22 aprilie. Candidații declarați „Admis” la probele de selecţie şi”Apt” la examinarea medicală întocmesc dosarul de candidat și participă la concursul de admitere.


„Centrul zonal de selecţie şi orientare programează elevii care au trecut de probele sportive şi de examenul psihologic la un spital militar pentru a-şi face fişa medicală. Elevii care sunt declaraţi apţi din punct de vedere medical trec mai departe şi susţin testul de verificare a cunoştinţelor care va fi pe 27 mai. Acest test durează trei ore şi constă în 30 de întrebări, respectiv 10 întrebări de algebră, 10 întrebări de geometrie şi 10 întrebări de limba română. Nota minimă la acest test trebuie să fie 6. Testul este prima etapă de admitere”, a precizat Ioana Lădaru, purtătorul de cuvânt al Colegiului Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova.

Cum se va calcula media de admitere


La nivel naţional sunt cinci colegii militare fiecare cu câte 120 de locuri, pentru care elevii pot opta. Acestea sunt: Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir”- Breaza, Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”- Alba Iulia, Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”- Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu”-Craiova şi Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” – Constanța.

„Nu mai sunt locuri speciale pentru băieţi şi fete. Admiterea se face în ordinea mediei care se calculează altfel. 20% va fi media de admitere (care va fi compusă din 80% media de la evaluarea naţională şi 20% media din perioada gimnaziului) şi 80% nota de la testul de verificare a cunoştinţelor. Admiterea are loc după afişarea rezultatelor finale de la Evaluarea Naţională „, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Colegiului Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS