0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatie27.000 de elevi şi preşcolari, confirmaţi cu COVID-19 în şapte zile. Ce se întâmplă cu şcolile

27.000 de elevi şi preşcolari, confirmaţi cu COVID-19 în şapte zile. Ce se întâmplă cu şcolile

Elevi din peste 100 de școli învață de astăzi online, din cauza Omicron. Tulpina ultracontagioasă a infectat în ultima săptămână 27 de mii de copii, iar părinții primesc încontinuu informări despre colegi ai copiilor sau profesori care s-au îmbolnăvit. În fața acestei situații, ministrul educației spune, la Digi24, că școlile rămân deschise, dar sunt păreri, inclusiv medicale, care contestă principiul după care se decide trecerea la școala online, și anume gradul de ocupare a paturilor COVID din spitale.

Rata de răspândire a variantei Omicron este extrem de mare, mai ales în rândul copiilor.

Medicul de terapie intensivă Radu Țincu spune că nu vede nicio legătură între rata de ocupare a paturilor destinate bolnavilor Covid și închiderea școlilor, principiul de care se ține acum cont pentru o eventuală trecere online a tuturor școlilor dintr-o localitate.

„Nu există nicio corelație între numărul de paturi de ATI și numărul de infectări din școlile României”

„Un caz pozitiv într-o colectivitate școlară va transmite aproape la 70 – 80 la sută din clasa respectivă virusul SARS-CoV-2. Ce legătură au paturile de ATI cu deschiderea școlilor? Este unul dintre cele mai mari nonsensuri din politica sanitară cu privire la menținerea școlilor deschise. Nu există nicio corelație între numărul de paturi de ATI și numărul de infectări din școlile României”, a comentat la Digi24 medicul Radu Țincu. 

Ministrul educației: „Eu nu am competențe sanitare și epidemiologice”

La rândul său, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a arătat că responsabilii pentru criteriile de închidere a școlilor sunt la Ministerul Sănătății.

El a menționat că a discutat chiar de două ori, duminică, cu ministrul sănătății și de fiecare dată concluzia a fost clară, că există reguli și trebuie respectate: la 75 la sută grad de ocupare, școlile și grădinițele trec în online și se revine la formatul fizic când gradul de ocupare a paturilor pentru bolnavii COVID scade la 70 la sută. „Eu nu am competențe sanitare și epidemiologice”, a punctat ministrul Sorin Cîmpeanu.

„Nu am susţinut niciodată trecerea tuturor şcolilor în online“

„Nu am susţinut niciodată trecerea tuturor şcolilor în online. Mai mult decât atât, văd acum că sunt nostalgici după regulile primul semestru. În primul semestru tot aceeaşi critici spuneau că nu are nicio legătură rata de infectare din localitate cu funcţionarea şcolii. Acum înţeleg că nu e bine nici cu legătura cu paturile destinate pacienţilor COVID. E bine să îi lăsam pe cei în măsură să se pronunţe să o facă şi şcoala să meargă mai departe. Noi încercăm să ne asigurăm prin teste, prin măşti, prin toate regulile sanitare care trebuie respectate, că diminuăm cât mai puţin acest risc, care nu va putea fi eliminat”, a conchis ministrul Cîmpeanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS