Elevii din clasele primare pot obține și ei burse școlare, respectiv bursă de performanță și bursa socială. În acest an școlar, bursele de performanță au ajuns la 500 de lei pe lună dar nu există deocamdată beneficiari pentru că se acordă pentru premii obținute la concursuri și olimpiade naționale aprobate de Ministerul Educației în anul școlar anterior și din cauza pandemiei nu s/au mai organizat. Anul acesta, Ministerul a publicat lista concursurilor școlare aprobate și pentru învățământul primar ar fi câteva competiții la care ar putea participa elevii.
Ce prevede legislația
Conform legislației în vigoare pot beneficia de bursă de performanță elevii care au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației. De asemenea, bursa se acordă și elevilor care s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educației pentru competițiile internaționale. Contrează de asemenea și locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor sau concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de Ministerul Educației.
Cum se procedează
Bursa de performanță este în cuantum de 500 de lei, dar anul acesta nu se acordă elevilor pentru că în anul școlar anterior nu au fost organizate concusruri și olimpiade școlare aprobate de minister.
”Olimpiadele și concursurile școlare care au fost organizate în anul școlar anterior au avut doar ca partener Ministerul Educației, dar de organizarea și desfășurarea lor s-au ocupat ONG-urile pentru a a păstra în rândul elevilor spiritul competiției. Și pentru elevii de la învățământul primar sunt o serie de concursuri școlare care se organizează și pe baza certificatelor primite pot obține burse de performanță. Anul acesta a fost publicată lista cu aceste competiții și din ce am observat a fost ”periată” destul de mult comparativ cu anii anteriori. Pentru bursa de performanță contează să fie urmărite acele concursuri care au asigurată finanțarea Ministerului Educației. Aceste burse de performanță se acordă pentru un an școlar anterior. Și procedura este ca ministerul să trimită o listă către autoritățile locale cu competițiile pentru care elevii primesc bursă de performanță”, a precizat Diana Brătucu, director dar și profesor pentru învățământ primar.
Ce concursuri a aprobat Ministerul Educației
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj spun că în acest an școlar pentru învățământul primar sunt 16 concursuri aprobate de Ministerul Educației. Cele mai multe dintre ele sunt recomandate copiilor începând cu clasa I.
”Am identificat 16 concursuri care sunt și pentru elevii din învățământul primar și care sunt aprobate de Ministerul Educației. Multe sunt concursuri artistice și sportive, dar sunt și concursuri de matematică și comunicare.
Acestea sunt Cangurul- concurs internațional de matematică aplicată, Concursul internațional de interpretare instrumentală și arte vizuale pentru clasele I-VIII, Concursul internațional ”Formidabilii” care începe chiar de la învățământul preșcolar, Olimpiada satelor din România pentru elevii din clasele IV-VIII, Olimpiada națională de muzică și interpretare instrumentală pentru clasele III-VIII, Concursul național Pentatlon, Concursul Național Micii Exploratori, Concursul Național ”Fii inteligent…la matematică”, Concursul național interdisciplinar ”Poveștile cangurului”, Concursul Național ”Cangurul explorator”,
Concursul național interdisciplinar EduVolo, Concursul național de competențe și performanță Compere, Concursul național de desene în cadrul SNAC ”Dincolo de cuvintele rostite”, Concursul național SNAC ”Scrisoare prietenului meu”, Concursul național de dans modern ”Steluțele dansului”. La acestea se adaugă olimpiadele și concursurile școlare de sport ”, a precizat Oana Zaharie, inspector școlar general adjunct.
Dacă este să luăm în calcul doar competițiile finanțate de Ministerul Educației acestea sunt: Olimpiada națională de muzică și interpretare instrumentală pentru clasele III-VIII, Concursul național de matematică- Olimpiada satelor din România pentru elevii din clasele IV-VIII, Concursul național de matematică ”Brenyo Mihaly” și Concursul național ”Pentatlon” pentru clasele I-IV.
Cum se acordă bursa socială elevilor
Elevii din clasele primare nu pot beneficia de bursă de merit pentru că ei sunt notați cu calificative și nu îndeplinesc astfel criteriul ca media generală să fie cel puțin 9.50. În schimb, elevii din clasele primare care provin din familii cu
venituri mici pot beneficia de bursă socială. Ministerul Educației a adus câteva schimbări prin noul ordin pentru reglementarea burselor școlare. Una dintre noutăți este că pentru a stabili venitul minim net pe membru de familie se iau în calcul toate veniturile cu caracter permanent realizate de membrii familiei, inclusiv calcul alocația complementară pentru copii. O altă noutate este că pentru elevii orfani, elevii aflați în întreținerea unui singur părinte și elevii abandonați de părinți asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție socială, respectiv plasamentul sau plasament de urgență, acordarea bursei nu este condiționată de venitul net lunar al familiei. De asemenea, elevii din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu, acordarea burselor nefiind condiționată de un venit net lunar al familiei.