4.2 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCe soluţii a găsit o şcoală din Craiova pentru a uşura ghiozdanele elevilor

Ce soluţii a găsit o şcoală din Craiova pentru a uşura ghiozdanele elevilor

Şcoala gimnazială „Traian” din Craiova a comandat peste 1.000 de dulapuri pentru a uşura ghiozdanele elevilor. Managerul unităţii de învăţământ a spus că a luat această decizie după ce a primit o scrisoare din partea unei eleve care a semnalat că şi-a cântărit ghiozdanul şi avea 10 kilograme, cerând soluţii. Dulăpioarele vin la pachet însă şi cu alte măsuri. Pe durata orelor de la şcoală, elevii îşi vor lăsa în aceste spaţii de depozitare şi telefoanele mobile.

Pe holurile Şcolii gimnaziale „Traian” din Craiova au apărut, de două săptămâni, sute de dulăpioare, care sunt destinate elevilor, la fel ca în şcolile occidentale. Şi asta după ce o elevă de la gimnaziu a scris managerului şcolii, la începutul anului şcolar, că şi-ar dori să găsească o soluţie pentru a-i uşura ghiozdanul, pe care l-a cântărit şi avea nu mai puţin de 10 kilograme.

Ce pot lăsa elevii la şcoală

Scrisoarea elevei a fost adusă în discuţie de managerul şcolii mai multor factori decizionali.

„La începutul anului școlar, din consultările cu Consiliul Reprezentativ al Părinților și Consiliul Școlar al Elevilor, a reieșit nevoia de a ușura ghiozdanele, asigurând, totuși, materialele necesare unui copil pe parcursul orelor de curs. Ne-am ocupat de această problemă a greutăţii ghiozdanelor după ce am primit o scrisoare de la o elevă care mi-a menţionat că şi-a cântărit ghiozdanul şi avea 10 kilograme şi a cerut soluţii.În mod normal, ghiozdanul nu trebuie să depăşească 10% din greutatea corporală. Astfel, un copil care are o greutate corporală de 30 de kilograme poate să ducă un ghiozdan care să cântărească maximum 3 kilograme.

În ghiozdanul unui copil găseşti manuale, auxiliare, caiete, rechizite, echipament sportiv, adidaşi şi chiar şi pachețel şi o sticlă cu apă. Numai pachetul şi sticla cu apă cântăresc un kilogram. Şi ca să le uşurăm ghiozdanele, ne-am gândit să luăm aceste dulapuri în care elevii să lase mai multe lucruri, chiar şi manuale. De exemplu, manualul de Ştiinţe poate rămâne în dulap, pentru că este o disciplină pe care o învaţă experimental, la fel manualul de cultură civică. Şi la matematică, elevii au şi manual şi culegere, şi dacă primesc temă din culegere să nu mai ia acasă manualul. Pot lăsa la şcoală şi echipamentul sportiv, rechizite cum ar fi plastilina, hârtia glase, şi auxiliarele pe care nu le folosesc. Prin folosirea acestor dulapuri, greutatea ghiozdanelor pe care le cară elevii se reduce cu siguranţă la jumătate”, a spus Diana Brătucu, directorul Şcolii gimnaziale „Traian” din Craiova.

Fiecare elev va lăsa la dulap şi telefonul mobil

Managerul Şcolii gimnaziale „Traian” din Craiova spune că au fost comandate peste 1.000 de dulapuri pentru ca fiecare elev să aibă spaţiul său pentru depozitare. Au venit însă 600 şi mai sunt de venit peste 400 de dulapuri.


„Am avut norocul să aflu rapid ce înseamnă puterea lui împreună: peste 1000 de dulăpioare individuale pentru copiii noștri, 8 campanii ale părinților și peste 25.000 de lei, peste 50 de donații individuale din partea părinților de peste 10.000 de lei, un Consiliu Administrativ receptiv la propunerile copiilor și părinților, o solicitare către Primăria Craiova și sprijin imediat, susținerea Asociației „Traian”, zeci de ore de muncă din partea colegilor mei din școală. Au venit până acum 600 de dulapuri şi mai avem de primit alte 400 de dulapuri în luna februarie”, a spus directorul Diana Brătucu.


Odată ce vor fi montate toate dulapurile, elevii vor lăsa la dulap şi telefoanele mobile.

„Fiecare elev va lăsa în dulapul său şi telefonul mobil pe care o să îl ia doar la sfârşitul orelor. Este dovedit ştiinţific că simpla prezenţă a telefonului mobil pe masă scade productivitatea cu 30%. Dacă îl mai folosesc şi pentru a trimite un mesaj sau pentru alte activităţi, atunci productivitatea este şi mai scăzută. Trebuie să îi învăţăm pe elevi să-şi diminueze impulsul de a folosi telefonul şi să socializeze mai mult între ei în pauze. Mobilele lor vor fi în siguranţă, pentru că fiecare copil îşi va închide dulapul cu cheia”, a mai spus directorul Diana Brătucu.

Directorul a cerut şi sprijinul părinţilor, ca să reducă folosirea telefonului mobil de către elevi

Pentru a diminua timpul petrecut de elevi pe telefoanele mobile, managerul a cerut şi sprijinul părinţilor, mai ales la clasa VIII-a.
„După simularea evaluării naţionale la nivelul şcolii, am propus părinţilor ca şi ei să ia copiilor telefoanele mobile când îşi fac temele şi să le depoziteze în alte camere. Nu este bine să le lase telefoanele pe masă chiar dacă sunt închise sau date pe silence. Astfel, le-am propus ca măcar experimental să îi lase o oră fără telefoane să vadă ce randament au la teme şi o oră cu telefon. Cu siguranţă vor identifica diferenţe majore”, a subliniat directorul Şcolii gimnaziale „Traian” din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS