21.7 C
Craiova
duminică, 8 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞcolile din Dolj care vor putea caza refugiaţi ucrainieni

Şcolile din Dolj care vor putea caza refugiaţi ucrainieni

În Dolj, 11 din cele 13 locaţii pentru cazarea refugiaţilor din Ucraina sunt în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar. Locurile de cazare sunt în general în căminele unor licee din Craiova şi judeţ, dar şi în două şcoli speciale. Potrivit reprezentaţilor ISU Dolj, până acum nu au fost cazaţi refugiaţi ucrainieni în căminele unităţilor şcolare. De asemenea, odată ce vor fi cazaţi legislaţia nu limitează timpul de locuire pentru refugiaţi.

În Dolj, pentru cazarea persoanelor refugiate din Ucraina sunt disponibile 585 de locuri. Cele mai multe locuri de cazare sunt în unităţi de învăţământ preuniversitar.


„La nivelul judeţului Dolj, prin Hotărârea Comitetului Judeţean al Situaţiilor de Urgenţă nr 66/ 12. 03.2022, au fost stabilite 13 locaţii pentru cazarea persoanelor refugiate din Ucraina cu un număr de 585 de locuri disponibile. Din cele13 locaţii stabilite, 11 sunt deţinute de către unităţi de învăţământ preuniversitar, după cum urmează: Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan”, Colegiul Economic „Gheorghe Chiţu”, Liceul Tehnologic „Ştefan Odobleja”, Liceul „Charles Laugier”, Liceul de Industrie Alimentară, Liceul Energetic, Liceul Tehnologic Auto, Liceul Teoretic Bechet, Liceul Tehnologic Special „Beethoven”, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Sfântul Vasile” şi Şcoala gimnazială specială „Sf. Mina” Craiova. Până în prezent nu au fost cazate persoane refugiate din zonele de conflict din Ucraina în spaţiile deţinute de unităţile de învăţământ preuniversitar care au fost stabilite prin hotărârea CJSU”, se arată în răspunsul ISU Dolj pe tema locurilor de cazare pentru refugiaţii din Ucraina.

Cât timp pot locui persoanele refugiate în căminele şcolilor


În ceea ce priveşte durata cazării nu există limitări din punct de vedere legislativ. „Legislaţia actuală nu prevede o perioadă minimă sau maximă pentru cazarea persoanelor refugiate din Ucraina. Persoanele în cauză beneficiază de sprijinul oferit de autorităţile din România potrivit prevederilor legale în vigoare”, se arată în răspunsul ISU Dolj.
Toate spaţiile de cazare pentru refugiaţi au fost verificate de DSP Dolj.


„Nu au fost statuate cerinţe minime pentru spaţiile destinate cazării persoanelor refugiate din Ucraina, însă la nivelul judeţului înainte ca situaţia spaţiilor să fie stabilită de către CJSU, toate locaţiile propuse au fost verificate de către autoritatea de sănătate publică judeţeană”, mai spun reprezentanţii ISU Dolj.

„Am amenajat şi un loc în cantină”


Directorii şcolilor spun că sunt pregătiţi oricând să primească persoane refugiate din Ucraina. La Colegiul Economic „Gheorghe Chiţu” din Craiova, directorul Dumitru Iftimov, a precizat că a pregătit spaţiile pentru cazare dar şi cele pentru servit masa.

Cantina de la Colegiul Economic „Gheorghe Chiţu” din Craiova


„Avem 45 de locuri de cazare. În momentul cazării, refugiaţii vor fi şi testaţi. În cazul în care vor fi identificate cazuri de infectare cu coronavirus, persoanele respective vor sta în izolator care are şi baie proprie, la fel ca toate celelalte camere pentru cazare. Avem circuite separate astfel încât refugiaţii să nu se întâlnească cu elevii, inclusiv la masă. În cantină am creat chiar un spaţiu special pentru a servi masa, prin punerea unui perete de PVC. Vom face şi intervale orare diferite pentru masă. Suntem pregătiţi pentru a-i primi pe cei care au nevoie de un loc de cazare pe perioada războiului”, a precizat Dumitru Iftimov, directorul Colegiului Economic „Gheorghe Chiţu” din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS