0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO elevă din Ucraina învaţă în Craiova

O elevă din Ucraina învaţă în Craiova

Elevii şi preşcolarii refugiaţi din Ucraina se pot înscrie la şcolile şi grădiniţele din România. Şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj primeşte cereri pentru înscrierea preşcolarilor şi a elevilor care provin din zona conflictului armat, pentru care se solicită calitatea de audient în unitățile de învățământ din municipiul Craiova și județul Dolj. Deja este o elevă din Ucraina care frecventează cursurile unui colegiu de prestigiu din Craiova.

Elevii sunt înscrieşi ca audienţi

O singură elevă, refugiată din calea războiului din Ucraina în Dolj, a cerut să se înscrie la şcoală în Craiova. Fata este în clasa a X-a şi frecventează cursurile Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova, în calitate de audient, în sensul că nu primeşte note şi nici nu poate primi vreun document care să ateste că a continuat studiile. Pentru a fi primită la şcoală, eleva a depus cerere la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj.


„Este necesară doar cererea pentru înscriere şi un document de identitate pentru a avea vârsta copilului ca să fie încadrat în clasa corespunzătoare. Nu se ţine cont de numărul maxim de elevi existent în clasa respectivă. Elevii din Ucraina vin la şcoală în calitate de audienţi. Ei nu sunt evaluaţi, dar participă zilnic la ore ca să nu piardă materia. Până acum avem o singură cerere. Este vorba de o elevă care deja este la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova.

Eleva va fi evaluată de o comisie care va stabili la ce specializare va frecventa cursurile. Este adevărat că programele şcolare diferă la unele materii dar sunt şi discipline precum chimia, fizica, matematica, informatica la care se învaţă aceleaşi elemente. Şcoala aici în ajută să nu uite ce au învăţat şi să acumuleze noi cunoştinţe.


Elevii din Ucraina pot fi înmatriculaţi în şcolile din România dacă îşi aduc actele de la şcolile de acolo pentru echivalarea studiilor. Altfel legislaţia nu ne permite înmatricularea elevilor. Noi sprijinim copiii ajunşi în Dolj din zona de conflict să meargă la şcoală sau la grădiniţă. Depinde de ei şi de părinţii lor dacă depun cerere. Modelul de cerere pentru înscriere este disponibil în română, engleză şi ucrainiană pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Eleva care deja a fost înscrisă la şcoală a formulat cererea în română dar şi în ucrainiană”, a precizat inspectorul şcolar Alin Vancea.

Directorul colegiului: „Eleva din Ucraina vine zilnic la şcoală”

Directorul Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova spune că eleva din Ucraina frecventează zilnic orele de curs.

„Eleva din Ucraina vine în fiecare zi la şcoală. Este în clasa a X-a. A venit de săptămâna trecută la noi şi trebuie ca o comisie să îi analizeze situaţia pentru a stabili exact profilul la care va merge. Ea a urmat în Ucraina un profil economic şi la noi cred că ar putea urma cursurile clasei de ştiinţe sociale. Eleva poate comunica în limba engleză şi va fi sprijinită pentru a înţelege lecţiile şi de o colegă de clasă. Ea participă la ore în calitate de audient, nu primeşte note. Se poate înmatricula după o perioadă în care va fi audient şi în funcţie de ceea ce va stabili comisia din cadrul şcolii”, a precizat Ileana Didu, directorul Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova.


Cererile de înscriere pentru preșcolarii/elevii care provin din zona conflictului armat din Ucraina, pentru care se solicită calitatea de audient în unitățile de învățământ din Municipiul Craiova și Județul Dolj pot fi depuse/transmise atât în format letric, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Dolj cât și în format electronic pe adresa de e-mail: [email protected].

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS