O preocupare constantă a colectivului de cadre didactice din Liceul Maarif International School of Bucharest este perfecționarea continuă a procesului instructiv-educativ, utilizarea metodelor activ-participative, moderne, de educație. În ultimul timp, se urmărește sistematic educarea elevilor prin metode utilizate în practica europeană, spre exemplu cele cuprinse în acronimul STEM (educarea pentru și prin Știință, Tehnologie, Inginerie-Engeeniring și Matematică).
Anul acesta, 31 de elevi din clasele V-X din cadrul Liceului Maarif au participat, pentru prima dată, la Concursul Internațional de Matematică Aplicată CANGURUL, concurs care se desfășoară în 93 de țări.
Spre bucuria întregii comunități educative din liceu, toți elevii participanți au luat premii: 7 premii I, 14 premii ÎI, respectiv 10 premii III. Acest lucru a fost posibil datorită activității intense de pregătire a elevilor pentru participarea la concurs, realizată de profesorii de matematică Sandra Bugardi, Florin Enache și Constantin Hărăbor, coordonați de dna profesor Gabriela Lupu, director adjunct al liceului și, totodată, coordonatorul Departamentului Matematică și Științe.
Ca urmare, conducerea liceului a decis organizarea unei festivități de premiere a elevilor câștigători, ca parte a evenimentului de sărbătorire de către comunitatea turcă din liceu a Zilei Adolescentului și Sportului, care are loc anual pe data de 19 mai.
Am avut onoarea și bucuria ca la acest eveniment să participe Excelența sa doamna Füsun ARAMAZ, Ambasador al Republicii Turcia în România, dl dr. Boris SINGER – Președintele Institutului pentru Dezvoltarea Evaluării în Educație și totodată Director al Editurii SIGMA, organizator al Concursului Internațional CANGURUL în România, și domnul Ates ARPARSLAN – Președintele Fundației MAARIF – România.
La festivitatea de premiere au participat și părinții elevilor premianți, bucurându-se alături de copiii dumnealor de diplomele și premiile în cărți oferite de Editura Sigma prin amabilitatea directorului ei, precum și de rechizitele oferite de conducerea liceului. Elevii premiați, părinții lor și profesorii au fost foarte mândri de felicitările transmise de oaspeții de marcă.
Excelența sa doamna Ambasador Füsun ARAMAZ i-a felicitat călduros pe premianți și pe profesorii lor și a înmânat personal diplomele și cadourile elevilor care au luat Premiul I (Patricia Eva BĂLAN, Sofia Maria DUMITRU, Merve ERDOGAN, Amir KANJ, Trofim PELESKOV, Ștefan PESU din clasa a VI-a, respective Cezara TOADER din clasa a IX-a).
Domnul Boris SINGER, după ce a felicitat elevii câștigători, a adresat conducerii liceului invitația de a deveni parteneri în Proiectul de inovare în educație, conceput și desfășurat de Institutul IDEE, intitulat: DOFEEDU – Învățare eficientă prin feedback imediat. Astfel, întâlnirea a fost foarte stimulativă și educativă atât pentru elevi, cât și pentru profesori, finalizându-se prin semnarea parteneriatului educațional între Institutul IDEE și Liceul Maarif.
În continuare, elevi din liceu au prezentat un frumos program artistic constând în dansuri populare turce, recital de poezii și cântece în limbile turcă, română și engleză. Programul a fost conceput și realizat de către profesoarele Emel ERZURUMLU și Berre RAMZAN, care predau limba turcă, respectiv de domna Elena OPREA – profesoară de Dansuri artistice.
După acest frumos spectacol artistic au urmat întreceri sportive între echipe de elevi din clasele V-X, organizate de profesorii din Catedra de Educație fizică, ajutați de profesorii liceului.
În acest context menționăm și faptul că Liceul Maarif este partener, începând din anul școlar viitor, într-un Proiect ERASMUS+, finanțat de UE, proiect ce se va desfășura pe durata a doi ani școlari. El va fi un parteneriat educativ, cu un liceu din Bursa, Turcia, și un liceu din Cehia. Proiectul, cu titlul în engleză Children of Nature (CON), are ca obiectiv experimentarea unor metode inovatoare de educație din gama STEAM (Științe, Tehnologie, Inginerie, Arte și Matematică) inspirate din natură.
Scopul final al tuturor acestor proiecte este ca elevii să-și formeze deprinderi tip STEAM, să practice responsabilitatea lucrului în echipă, să facă corelații între STEAM, artă și natură. În același timp, profesorii își vor dezvolta și perfecționa în mod continuu abilitatea de a integra subiectele tip STEAM cu natura, de a face educație inovativă, interactivă și mult mai atractivă. Astfel, ei vor dezvolta noi conținuturi și vor integra eficient aceste deprinderi în curriculum-ul școlar. Numai așa educația poate ține în permanenţă pasul cu dezvoltarea rapidă a științei și tehnologiei, reușind astfel să formeze, în mod responsabil, noile generații pentru lumea de mâine, aflată în continuă evoluție.
Autori : Prof. Gabriela LUPU – Director adjunct și Coordonator Departamentul Matematică și Științe;
Prof. Constantin HĂRĂBOR – Coordonator Proiecte Educative Europene;
Prof. Florin ENACHE – Responsabil organizare Concursul Internațional Cangurul
CURIERUL NAŢIONAL