Încep probele scrise ale bacalaureatului. Absolvenţii de liceu susţin astăzi proba scrsiă la limba şi literatura română. În Dolj sunt aşteptaţi la acest examen peste 3.600 de candidaţi, mai puţin decât anul trecut când la prima sesiune a examenului de bacalaureat erau înscrişi peste 4.200 de absolvenţi de liceu. Anul acesta s-a redus mult şi numărul centrelor. Sunt 15 centre de examen în loc de 28 cât au fost orgnizate anul trecut.
Emoţii mari pentru absolvenţii de liceu. Aceştia susţin astăzi prima probă scrisă din cadrul examenului de bacalaureat, la limba şi literatura română. Conform datelor statistice de la Inpsectoratul Şcolar Judeţean Dolj la nivelul judeţului în această sesiune s-au înscris 3.938 de candidaţi, dintre care 3.419 sunt absolvenţi din seria curentă şi 519 sunt absolvenţi din seriie anterioare. La proba scrisă de limba şi lietratura română sunt aşteptaţi 3.626 de candidaţi.
Metodologia de organizare și desfășurare a examenului prevede că accesul candidaților în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 – 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 3 ore pentru fiecare probă.
Pentru elaborarea lucrărilor scrise, candidații folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor folosesc numai creion negru. La disciplinele “Matematică” și “Geografie”, elevii pot să utilizeze instrumente de desen, după cum este menționat în metodologie.
Le este interzis candidaţilor la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, potrivit ordinului de ministru 5.151/2021. Ei au obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.
14 centre de examen în Dolj
Pentru examenele scrise în Dolj au fost organizate 15 centre faţă de 28 de centre cât au fost anul trecut.
” Pentru fiecare centru de examen, legislaţia prevede ca pentru desfăşurarea în condiţii optime a probelor numărul candidaţilor înscrişi să fie între 250 şi 450. Cele mai mari centre de examen vor fi în Craiova, la Colegiul „Ştefan Odobleja” dar şi la Liceul Tehnologic Auto, fiind peste 300 de candidaţi în fiecare dintre acestea”, a explicat inspectorul şcolar Nicoleta Liţoiu, vicepreşedintele comisiei judeţene de bacalaureat.
În Craiova, în această sesiune a examenului de bacalaureat centre de examen vor fi şi la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, la Colegiul Naţional „Elena Cuza”, la Colegiul Naţional „Carol I”, la Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu”, la Colegiul Naţional „Ştefan Velovan”, la Liceul „Matei Basarab”, la Liceul de Industrie Alimentară, la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi”, şi la Liceul Tehnologic „Henri Coandă”.
Astfel, candidaţi de la liceele din Poiana Mare şi Cetate vor susţine probele scrise la Calafat. La Liceul din Bechet au fost arondaţi absolvenţii din Călăraşi, Dăbuleni şi Amărăştii de Jos, iar la Băileşti vor merge si la elevii care au studiat la liceele din Segarcea, Pleniţa şi Bârca. Un alt centru este la Filiaşi.
Conform metodologiei probele scrise încep pe 20 iunie, cu evaluarea la Limba și literatura română. Pe 21 se desfăşoară proba obligatorie a profilului, iar pe 22 iunie are loc proba la alegere a profilului și specializării. Pe 27 iunie se vor afişa primele rezultate care pot fi contestate, iar pe 1 iulie se vor afişa rezultatele finale ale acestei sesiuni