4.8 C
Craiova
vineri, 24 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateElevele de 10 la bacalaureat, de la Colegiul Naţional "Elena Cuza"

Elevele de 10 la bacalaureat, de la Colegiul Naţional „Elena Cuza”

Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova este lider local în ceea ce priveşte numărul mediilor de 10 la bacalaureatul de anul acesta. Trei eleve, care au studiat la Filologie, au reuşit să obţină acest rezultat care le-a surprins. Cele trei craiovence de 10 spun că pentru reuşită importante sunt consecvenţa şi susţinerea din partea familiei. Cele trei fete se pregătesc acum pentru admiterea la facultate şi au opţiuni diferite.

Una dintre elevele de 10 de la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova se numeşte Diana Ciocan. Ea spune că masa sa a fost cea care i-a dat vestea că promovat examenul cu media maximă şi a verificat de mai multe ori codul.


„Pot să spun că mă aşteptam să am o notă mare. Ştiam ce am făcut, însă zecele era ceva de neatins în imaginaţia mea. Mă gândeam că se ia foarte greu şi nici măcar nu am îndrăznit să visez. A fost o adevărată surpriză. Îmi aduc aminte dimineaţa în care au fost publicate rezultatele. Mama a fost prima care a văzut, iar eu încă nu realizam. Încercam să mă conving că este adevărat şi a trebuit să verific codul de câteva ori”, a spus Diana. Imediat după ce s-a convins de rezultat, Diana a sărbătorit.

„Am sărbătorit. M-am bucurat. Mi-am exteriorizat toate emoţiile şi după aceea am ieşit în oraş, după care am venit la şcoală”, a spus eleva de 10.
Rezultatul nu este însă întâmplător. Diana a început pregătirea pentru „examenul maturităţii” încă din toamna anului trecut.
„Pregătirea pentru bacalaureat a început odată cu debutul anului şcolar. Meditaţii a trebuit să fac la istorie, pentru că simţeam că am rămas în urmă. Secretul că am ajuns la un nivel destul de mare a fost că am fost consecventă, am învăţat din timp, treptat, logic, şi după le-am aprofundat”, a spus eleva.

A fost un an dificil

Pentru obţinerea mediei10 la bacalaureat, Diana spune că a avut şi suport emoţional.
„Mama a contribuit foarte mult în suportul emoţional, pentru că a fost un an în care chiar am fost cu multe suişuri şi coborâşuri din punct de vedere emoţional. Mama mă susţine, de obicei, în tot ceea ce fac şi are încredere în mine. De fiecare dată când vedea că sunt emoţionată sau când vedea că nu fac faţă, pentru că de multe ori am avut impresia că nu fac faţă, îmi spunea că am reuşit şi în trecut tot ceea ce mi-am propus şi asta m-a motivat”, a mai spus Diana.

Oscilează între psihologie şi pedagogie

Pregătirea pentru examene nu se finalizează aici. Diana va avea de susţinut şi un examen de admitere. Oscilează acum între psihologie şi pedagogie.
„Urmează o perioadă chiar mai dificilă. O să merg în Timişoara. Îmi doresc să studiez psihologia sau pedagogia. Încă nu sunt hotărâtă pentru că mai am admitere de dat, dar cam astea sunt domeniile în care aş vrea să lucrez”, a spus Diana. Ea înclină mai mult spre psihologie, un domeniu pe care l-a descoperit în pandemie. „Cred că aş opta mai întâi pentru psihologie, pentru că a început să mă intereseze acest subiect încă din carantină, din pandemie. Am început să citesc cărţi pe acest subiect şi am văzut că interesează în special partea practică. Am început cu o carte despre limbajul corpului şi pot să văd că mă ajută în viaţa de zi cu zi şi îmi dau seama de lucruri care sunt dincolo de limbaj”, a mai spus Diana Ciocan.

Izabela Guţescu: „Am făcut şi sacrificii pentru un astfel de rezultat”

O altă elevă de 10 la bacalaureat de la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova este Izabela Guţescu. Şi ea a fost surprinsă de rezultat.
„Mă aşteptam să iau o notă mare, că ştiam că învăţasem şi depusesem efort şi făcusem foarte bine, mă verificasem şi după barem. Dar nu mă aşteptam la un 10 curat, pentru că fiind foarte subiectivi şi la română mai ales, dar şi la istorie, mă aşteptam să îmi mai scadă 10- 20 de sutimi. Subiectele nu au fost foarte dificile, adică m-am descurcat şi cred că toţi colegii mei s-au descurcat să obţină un rezultat cât mai bun. Cred că ne-am atins obiectivul dorit”, a spus Izabela.

Eleva de 10 a spus că pregătirea pentru examen a impus şi sacrificii, mai ales că au fost şi doi ani de pandemie care au impus şi perioade de învăţământ online.


„Ne-au afectat puţin cei doi ani de pandemie, mai ales că am făcut şcoala online. N-a fost acelaşi lucru ca şi când am fi fost în clasă, să interacţionăm cu profesorii, să ne asculte la ore. Dar am reuşit. Am aprofundat acasă, cine a vrut să înveţe, a învăţat de unul singur. Ne-au îndrumat şi profesorii, dar a fost un pic mai dificil decât dacă nu ar fi fost pandemia. Am făcut şi sacrificii. Nu am avut mult timp liber, dar am găsit soluţii să îmbin învăţatul şi distracţia, cel puţin în ultimul an. A fost bine. În final, un rezultat atât de mare este mulţumitor şi nu regret că nu m-am distrat atât de mult.
Ca să obţin 10, eu am învăţat constant din clasa IX-a. Am avut profesori foarte buni care ne-au îndrumat pe drumul acesta spre succes. Cred m-a ajutat foarte mult că nu am lăsat totul pe ultima sută de metri, să intru în panică că nu am timp să învăţ. Am învăţat puţin câte puţin, şi, la final, m-am simţit foarte pregătită”, a spus Izabela.

Vrea să urmeze exemplul mamei


Izabela se pregăteşte acum pentru admiterea la Facultatea de Drept din Bucureşti. În alegerea drumului său în carieră a urmat exemplul mamei. Vrea să devină şi ea judecător.
„Vreau să urmez Facultatea de Drept din Bucureşti, pentru care mă pregătesc acum, în ultima lună care a mai rămas. O să am un examen la sfârşitul lunii. Vreau să dau apoi la Magistratură şi să devin judecătoare. Mama mea m-a influenţat foarte mult. Ea este judecătoare, şi având-o pe ea în fiecare zi acasă, lângă mine, şi văzând tot procesul m-a atras foarte mult şi m-am gândit să devin şi eu judecătoare ca ea”, a precizat Izabela Guţescu.


Pentru Izabela a contat foarte mult şi prima ei vizită la mama la serviciu.


„Îmi aduc aminte când m-a dus mami la judecătorie prima dată. Am intrat într-o încăpere foarte mare. M-a atras mult locul. Cred că aveam 5-6 ani. Eram destul de micuţă. Am fost uimită de ce se întâmplă acolo şi am rămas atrasă de acel loc”, a spus ea. Pentru admiterea la facultate, Izabela va concura cu tineri din toată ţara.
„Examenul de admitere la facultate este destul de dificil. Sunt foarte mulţi copii din toată ţara care vor să ajungă acolo. Facultatea de Drept din Bucureşti este una din cele mai bune din ţară. Sper că o să fie foarte bine în final”, a spus Izabela.

Cioi Giuliana – Nu ştiu dacă există o reţetă pentru 10


Giuliana Cioi, elevă a Colegiului Naţional „Elena Cuza” din Craiova, a trăit şi ea bucuria de a promova examenul de bacalaureat cu media maximă.
„Nici nu speram să văd o asemenea notă, pentru că există o oarecare notă de subiectivitate la corectură şi mă aşteptam la câteva sutimi în minus. Încă nu îmi vine să cred, dar încep să mă bucur de momentele acestea frumoase. Nu ştiu dacă există o reţetă pentru 10 la examen. Eu am fost constantă, am depus efort, cu toate că devine obositor. Trebuie îmbinat învăţatul cu ieşitul cu prietenii pentru a găsi un echilibru în toată situaţia asta”, a spus Giuliana.

Eleva de 10 se pregăteşte acum pentru admiterea la Facultatea de Litere din Craiova şi va începe pregătirea şi pentru Facultatea de Medicină Dentară.
„Eu mă axez acum pe Facultatea de Litere din Craiova, vreau să optez pentru învăţământul primar, şi, ulterior, să mă axez pentru admiterea de anul viitor la Medicină Dentară. O să iau treptat pregătrirea. O să încerc să aplic reţeta de la bac şi sper să reuşesc şi de data aceasta”, a mai spus Giuliana.

De ce se va orienta şi Spre Medicină Dentară


Giuliana spune că va alege să studieze şi Medicina Dentară pentru că îşi doreşte să aibă o carieră în Craiova.
„Sunt de fel foarte nehotărâtă şi îmi place câte puţin din fiecare. De asta am înclinat spre foarte multe arii de-a lungul timpului. Nu îmi fac griji cu filologia, pentru că mi-a plăcut şi în liceu şi m-am descurcat foarte bine. Pentru Medicină o să mă pregătesc anul acesta şi cred că o să mă descurc, pentru că mi-au plăcut şi ştiinţele exacte şi o să îmi redescopăr plăcerea şi pentru acestea.
Cred că în această alegere au avut o influenţă şi părinţii mei. Mi-am dorit să găsesc ceva ca să pot rămâne aici în oraş, pentru că sunt foarte legată de casă şi sunt dependentă emoţional de locuri. Şi cred că m-au influenţat şi prietenii. Am mulţi prieteni care s-au îndreptat spre medicină şi cred cumva că văzând pasiunea asta în ei am aprins o flacără şi în mine”, a mai spus Giuliana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS