A fost publicată o nouă metodologie pentru ocuparea posturilor didactice din învăţământul preuniversitar. Inspectorii şcolari spun că noutatea de la titularizarea de anul viitor o reprezintă posturile pentru educator-puericultor care sunt în creşe. Aceste posturi pot fi ocupate chiar cu studii medii, de absolvenţii liceelor pedagogice.
Cum se poate obţine continuitatea
În Dolj, posturi pentru educatori-puericultori au apărut în octombrie a.c.. ISJ Dolj a scos la concurs 34 de posturi de educator-puericultor în creşele din Craiova, care au fost ocupate pe bază de dosar şi interviu, dar pe durata acestui an şcolar. Inspectorii şcolari spun că în noua metodologie pentru mişcarea personalului didactic pentru anul şcolar următor este prevăzut un capitol special pentru ocuparea acestor posturi.
„De anul acesta la mişcarea de personal avem şi posturi de educatori-puericultori. Avem în metodologia pentru mişcarea personalului didcatic un capitol distinct pentru educatori-puericultori. Pot să participe la concursul de titularizare cadre didactice care au absolvit această specializare, în trecut, la liceul pedagogic. Cei care sunt încadraţi acum pe aceste posturi, chiar dacă nu au această specializare, pot primi continuitate dacă s-au angajat că vor aceste cursuri până în 2025. Cei care vor să fie titulari pot participa la concurs”, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Irina Broscaru.
Potrivit inspectorilor şcolari, În Dolj, o nouă promoţie de absolvenţi cu specializarea educator-puericultor de la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan” va fi peste doi ani.
Cum pot deveni titulari cei care sunt pe posturi
Conform metodologiei pentru mişcarea personalului didactic posturile de educator-puericultor pot fi ocupate şi de absolvenţii de liceu pedagogic cu specializarea educatoare sau învăţător, dar şi de absolvenţi ai colegiului universitar de institutori sau de absolvenţi ai ciclului I de studii universitare de licenţă cu specializarea „Pedagogia învățământului primar şi preşcolar”.
De asemenea, cadrele didactice care sunt deja pe posturi de educator-puericultor pot solicita să fie repartizate pe perioadă nedeterminată pe posturile pe care le ocupă dacă participă la concursul naţional, susţine probele specifice pentru ocuparea unui post de educator-puericultor şi obţin media de repartizare minimum 7 (şapte), şi au dobândit definitivarea în învăţământ sau promovează examenul naţional de definitivare în învăţământ sesiunea 2023.
Perioade mai scurte pentru depunerea cererilor
O altă noutate o reprezintă faptul că la etapele de mobilitate, profesorii vor avea perioade mai scurte pentru depunerea cererilor. În scimb, vor fi perioade mai lungi pentru analiza dosarelor.
„S-a modificat structura anului şcolar, acum este pe module, ceea ce determină şi anumite diferenţe în etapele de mişcare a personalului didcatic. Este calendarul mai restrâns la depunerea cererilor către şcoli şi este ceva mai extins la analizarea lor de către Inspectoratul Şcolar. În rest, sunt aceleaşi etape, aceeaşi vârstă la pensionare. Mişcarea personalului didactic va începe în ianuarie. Prima etapă de mobilitate este cea de revizuire a deciziilor pentru cadrele didactice de la şcolile care şi-au schimbat denumirea sau sunt organizate în consorţii.
Apoi are loc constituirea posturilor/ catedrelor, întregirea normelor, analizarea contestaţiilor, organizarea inspecţiilor dacă vom avea restrângeri şi după aceea se stabileşte persoanulul didactic care îndeplineşte vârsta de pensionare şi se menţine în activitate la cerere până pe 20 pe ianuarie”, a mai precizat inspectorul şcolar general adjunct, Irina Broscaru. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj au anunţat că urmează să publice şi fişa de evaluare care va fi folosită în etapele pentru restrângerea activităţii didactice dar şi pentru transferuri.