8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCe şcoli se închid în Dolj, din toamnă

Ce şcoli se închid în Dolj, din toamnă

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a stabilit modificările pentru reţeaua şcolară care vor intra în vigoare din toamna acestui an. Practic, s-a stabilit ce şcoli nu vor mai funcţiona. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, la învăţământul de stat este vorba de desfiinţarea a două şcoli primare din mediul rural, iar la învăţământul particular se desfiinţează o şcoală postliceală din judeţ şi se dă aviz pentru o şcoală primară particulară în Craiova.

Reţeaua şcolară este formată din totalitatea unităţilor de învăţământ acreditate și autorizate provizoriu. În funcţie de reţeaua şcolară se stabileşte apoi şi planul de şcolarizare şi se configurează şi posturile necesare. În Dolj, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, nu sunt modificări în ceea ce priveşte unităţile de învăţământ de stat cu personalitate juridică. Au fost luate decizii doar în privinţa funcţinării unor structuri din mediul rural.


„La nivelul judeţului Dolj, pentru anul şcolar 2023-2024, se păstrează numărul de unităţi de învăţământ de stat cu personalitate juridică, respectiv 186 de unităţi şi Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova. La nivel de învăţământ special sunt patru unităţi, iar la nivel de unităţi conexe avem Casa Corpului Didactic, Clubul Sportiv Şcolar, Palatul Copiilor, Centrul Judeţean de Excelenţă.
Modificări au apărut doar la structuri. Astfel, Şcoala Primară Perişoru Nou -structură a Şcolii Gimnaziale „Henri Coandă” din Perişor nu va mai funcţiona din anul şcolar următor. O altă modificare de structură a fost aprobată şi la Drănic, în sensul că Şcoala Primară Booveni va deveni Grădiniţa Booveni”, a precizat Aurelia Iliuţă, reprezentant al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Deciziile au fost luate din cauza scăderii drastice a numărului de elevi.

Modificări şi la învăţământul particular


Modificări la reţeaua şcolară au apărut şi la învăţământ particular, în sensul că se va desfiinţa o şcoală postliceală. În dschimb, s-a dat aviz pentru o şcoală primară.

„La învăţământul particular a fost acordat aviz pentru 29 de unităţi de învăţământ. Faţă de anul şcolar în curs, modificarea constă în faptul că Şcoala Postliceală Edunet din Băileşti nu va mai funcţiona. În schimb, a fost acordat aviz pentru Şcoala Primară Anghelos din Craiova”, a mai precizat reprezentantul ISJ Dolj, Doina Iliuţă.
Reţeaua şcolară a unităţilor de învăţământ de stat şi particular preuniversitar se organizează de către autorităţile administraţiei publice locale, cu avizul conform al inspectoratelor şcolare. Pentru învăţământul special liceal şi special postliceal, reţeaua şcolară se organizează de către consiliul judeţean sau de consiliul local cu consultarea partenerilor sociali şi cu avizul conform al Ministerului Educaţiei.


În cadrul reţelei şcolare se pot înfiinţa şi pot funcţiona, conform legii, grupe/clase în alternative educaţionale integrate în unităţi şcolare de stat sau particulare.
Persoanele juridice şi fizice pot înfiinţa, conform legii, unităţi de educaţie timpurie şi de învăţământ primar, gimnazial, liceal şi postliceal.

Se urmăreşte reducerea claselor în regim simultan

În această perioadă, managerii de la şcoli şi grădiniţe configurează planul de şcolarizare pentru toamnă, adică propun un număr de clase pentru anul şcolar următor. Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj poate aproba solicitările venite din partea şcolii sau poate da aviz pe un număr mai mic. Inspectorul şcolar general a spus că la planul de şcolarizare va urmări reducerea numărului de clase cu predare în regim simultan.

În prezent, 3.573 de elevi învață în regim simultan în județul Dolj, conform datelor de la Inspectoratul Județean Dolj, ceea ce înseamnă 234 de clase, din care 173 sunt în învățământul primar. Activitatea de învățământ în regim simultan se desfășoară în 71 de unități școlare din Craiova şi judeţ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS