-1.5 C
Craiova
duminică, 26 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăEducatieLiceul "Voltaire" din Craiova- lecţie cu elevi din Portugalia şi Lituania, pe tema diversităţii culturale

Liceul „Voltaire” din Craiova- lecţie cu elevi din Portugalia şi Lituania, pe tema diversităţii culturale

Elevi de la Liceul Voltaire din Craiova dar elevi şi din Portugalia şi Lituania au participat, miercuri, la conferința internațională “Uniți în diversitate”, ce a fost găzduită de Casa Dianu, fiind organizată în parteneriat cu Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman”, Consiliul Județean Dolj, Muzeul Cărții și Exilului Românesc.

Tinerii au participat la lecția toleranței și a conviețuirii predată de către reprezentanți de seamă ai comunităților de polonezi, albanezi, evrei, maghiari sau romi din Craiova. Aceştia le-au vorbit elevilor despre identitatea minorităților pe care le reprezintă, despre importanța celebrării diversității și despre cum ne putem dezbate diferențele, fără a fractura comunitățile.


Elevii au avut şi propriile curiozităţi. Au întrebat dacă romii au un imn şi când îl cântă. De asemenea, au întrebat de ce bustul eroului național al Albaniei, Skanderberg a fost amplasat în parcul din cartierul Rovine şi au aflat simbolistica lui. Prin faţa parcului respectiv trece bulevardul care se numește „Nicolae Iorga”, or istoricul român are, la rândul său, un bust în orașul albanez Sarandë. Albanezii îi sunt recunoscători lui Nicolae Iorga pentru contribuția pe care și-a adus-o în clarificarea istoriei albaneze. El este cel care a descoperit cel mai vechi text scris în albaneză, iar prelegerile lui au servit fruntașilor luptei albaneze pentru independență din 1912.
După conferinţă, participanţii au mers la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, unde au aflat despre tradiţiile şi obiceiurile locale şi europene, fiind scoase în evidenţă mărţişorul, dansul Căluşarilor, obiceiurile de nuntă dar şi tradiţiile specifice sărbătorilor de Paşte şi Crăciun, din diverse zone ale ţării. Au fost făcute analogii între obiceiurile româneşti şi cele din Europa.

Cinci zile de activităţi pe diverse teme

Activităţile au fost derulate în cadrul proiectului de parteneriat finanțat prin Programul Erasmus +, “Le multiculturalisme, un outil d’intégration des jeunes dans la vie sociale, politique et économique des pays européens” (Multiculturalismul, un instrument de integrare a tinerilor în viață dezvoltarea socială, politică și economică a țărilor europene).
” Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 18 luni, având ca parteneri instituții de învățământ din Pasvalys, Lituania și din Monte Abrão, Portugalia. Scopul proiectului este de a determina elevii să-și cunoască atât patrimoniul cultural propriu, cât și pe cel al țărilor europene partenere, conturându-le sentimentul de apartenență la comunitatea europeană și dezvoltându-le, totodată, gradul de conștientizare socială, gândirea ecologică, dar și competențe de organizare, de cooperare, de comunicare și lingvistice.


În perioada 24-28 aprilie se desfășoară cea de-a treia și ultima mobilitate din cadrul acestui proiect, ce va fi găzduită de Liceul Voltaire. Programul celor 5 zile de mobilitate va îngloba activități diverse: workshop-uri, concursuri, activități culturale și educative, simpozion internațional: “Noi abordări educaționale prin proiectele Erasmus+”, ateliere menite să distrugă barierele culturale sau lingvistice și să contribuie la dezvoltarea dinamicii abilităților de grupă”, a precizat Dorina Loredana Popi, directorul Liceului „Voltaire” din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS