-1.5 C
Craiova
duminică, 26 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljNici o medie de 10 la Bacalaureatul din Dolj

Nici o medie de 10 la Bacalaureatul din Dolj

Primele rezultate ale examenului de bacalaureat la nivelului județului Dolj indică un procent de promovare de 66,7% . Nu a fost înregistrată nici o medie de 10, iar comparativ cu anul trecut procentul este mai mic. Anul acesta sunt multe licee tehologice care au procente de reușită între 0 și 20%.

Potrivit inspectorului școlar general, Daniel Ion, la nivelul județului Dolj, pentru prima sesiune a bacalaureatului s-au înscris 4.076 de absolventi din învățământului liceal. La examene s-au prezentat 3.149 de candidați, adică un procent de aproximativ 95%.


”Din promoția curentă au promovat acest examen cu medii peste șase 74% din absolvenți, iar per total, numărul tuturor ce cuprinde și pe cei din promoțiile anterioare, un număr de 67% au promovat bacalaureatul. Ce putem remarca este faptul că, dacă luna în februarie susţineau simularea județeană de bacalaureat și atunci înregistram un procent de 35, 91%, rezultatele s-au îmbunătățit la simularea națională dată la aproximativ o lună după simularea județeană și atunci au fost de 54,96% promovați. De la simularea națională până în prezent procentul a crescut cu aproximativ 20 de puncte. Înainte de contestații, în anul 2022 rezultatele erau ceva mai bune. Am avut 73,44% procent de promovare, iar după contestații 75, 2%. Ne așteptam ca și în această sesiune, în urma soluționării contestațiilor procentul de promovare să crească”, a spus inspectorul școlar general, Daniel Ion.

Primele unități școlare la promovare

La Bacalaureat, în Dolj sunt câteva unități școlare care au reușită de 100% sau apropiată.
”De remarcat sunt câteva unități de învățământ cu procente foarte mari de promovare, cum ar fi Colegiul Național Militar ”Tudor Vladimirescu” din Craiova, unde toți elevii au promovat examenul de bacalaureat, examenul maturității. La fel și la Seminarul Teologic Ortodox și la Liceul Pelendava. Dar și colegiile au rezultate bune, Colegiul Național ”Elena Cuza” are 98, 6,% procent de promovare, Colegiul Național ”Frații Buzești”, 97,9%, Colegiul Național ”Carol I”, 97, 2% Colegiul Național Pedagogic ”Ștefan Velovan” 94, 7%”, a subliniat inspectorul școlar general.

Mai multe note de 10, dar nici o medie de 10

Anul acesta sunt doar note de 10 la probele de bacalaureat, dar deocamadată nu este nici un elev cu media 10.
”În ceea ce privește numărul notelor de 10, la prima probă scrisă, cea de Limba Română sunt opt elevi cu un astfel de rezultat. Elevii sunt de la mai multe unități școlare. Numărul notelor de 10 la cea de a doua probă, și anume istorie și matematică, este de 85 în total. Astfel, la istorie sunt 37 de note de 10, la matematică, la profilul mate info sunt 23 de note de 10, la profil pedagogic sunt șapte note de 10 și la științele naturii 18 note de 10. Cele mai multe note de 10 au fost înregsitrate la ultima probă, respectiv 135”, a mai precizat inspectorul școlar general.

Școlile cu cele mai slabe rezultate


Anul acesta, un singur liceu este cu promovabilitate zero, dar sunt mai multe licee la care nici 20% din elevi nu au reușit să promoveze.

”Rezultatele înregistrate scot în evidență nu numai aspectele pozitive, ci și pe cele mai puțin pozitive. Astfel că avem și licee unde procentul de promovare este mic. O singură unitate școlară este cu nici un candidat promovat, dar aceasta este o unitate școlară, să spunem specială. Este vorba de Liceul Tehnologic Bethoveen. Acolo copiii au cerințe educaționale speciale și, bineînțeles, că este ceva mai greu. La Liceul Tehnologic ”Petre Baniță” Călărași la Liceul Tehnologic ”Alexandru Macedonski” Melinești, la Liceul Tehnologic UCECOM, la Liceul Teoretic ”Adrian Păunescu” Bârca, la Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate Craiova, la Liceul Teoretic Bechet, la Liceul Tehnologic ”George Bibescu” Craiova, la Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Craiova, la Liceul Tehnologic ”Ștefan Anghel” Băilești au fost înregistrate procente de promovare cuprinse între 20% și 8,3%”, a subliniat inspectorul școlar general, Daniel Ion.

Cum se explică rezultatele slabe


Inspectorul școlar general, Daniel Ion, spune că la liceele tehnologice elevii au cele mai slabe rezultate pentru că și mediile de admitere sunt mici.
” În general, liceele tehnologice sunt cele care au înregistrat rezultate slabe sau slabe comparativ cu celelalte licee. Motivele sunt complexe. Pe de o parte, la admiterea în liceu elevii cu notele cele mai mari se îndreaptă către liceele teoretice.

După aceea, bineînțeles, pe parcursul celor patru ani de liceu, pornind de la o medie de admitere mai mică e destul de greu să ajungi să iei media șase. Pentru că și aici o problemă. Foarte mulți dintre elevii noștri care nu au promovat până acum examenul de bacalaureat au medii cuprinse între 5 și 6 Deci, ei trebuie să obțină peste 5 la fiecare dintre cele trei probe iar media notelor obținute să fie șase. Elevii de la liceele tehnologice, din păcate, cred că nu sunt motivați pentru a reuși să promoveze acest examen al maturității, care le oferă cu siguranță deschidere către piața muncii și către învățământul superior”, a explicat șeful ISJ Dolj.
Absolvenții din anii anteriori promovează mai greu
Rezultatele slabe sunt puse și pe seama faptului că la aceste unități sunt și mulți absolvenți din anii precedenţi.
”E mult mai greu să promovezi bacalaureatul, mai ales după pauză de câteva luni sau un an de zile, fiind și angajat sau fiind preocupat de alte lucruri decât având prioritatea principală studiul”, a mai spus inspectorul școlar general.


Pe 7 iulie se vor afișa rezultatele finale


Mulți dintre candidații din Dolj au mers, ieri, să depună contestații.
”La română consider că nu am fost notată corespunzător. Am verificat și acasă și cu un profesor și nu am fost notată pe măsura răspunsurilor și am depus contestație.”, a spus o elevă de la Colegiul Național ”Elena Cuza” din Craiova. De asemenea, mulți elevi au depus contestații la istorie și la biologie.
”Nu cred că e nota corectă la istorie și am depus contestație. Am răspunsuri corecte care nu cred că au fost luate în calcul”, a precizat o altă candidată.

”Și eu am depus contestație la biologie. Sunt mulți colegi care depun contestații”, a spus o altă elevă.
Rezultatele finale ale bacalaureatului se vor afișa pe 7 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS