4.5 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieAdmiterePeste 90% dintre contestaţiile la Evaluarea Naţională din Dolj au fost admise. Un elev din Craiova a obţinut nota 10 după contestaţie în loc de 8.3

Peste 90% dintre contestaţiile la Evaluarea Naţională din Dolj au fost admise. Un elev din Craiova a obţinut nota 10 după contestaţie în loc de 8.3

Aproape jumătate dintre elevii care au depus contestaţii la Evaluarea Naţională din Dolj au obţinut o mărire a notei. În urma recorectării lucrărilor, numărul mediilor de 10 a crescut de la 23 la 24, cel al notelor de 10 la Limba şi literatura română a urcat de la 56 la 59, iar la Matematică, de la 135 la 140.

Cea mai mare diferenţă între nota obţinută iniţial şi cea rezultată după recorectare în urma contestaţiei este la Matematică. Un elev de la Colegiul Naţional Carol I din Craiova a fost notat cu 8,3. Pentru că ştia că a făcut o lucrare perfectă, părinţii copilului au depus contestaţie, iar diferenţa este şocantă. Corectorii au decis să-i acorde nota 10.

Diferenţa de 1,7 a făcut practic diferenţa între accesul elevului la un liceu bun şi o posibilă traumă cu efecte neprevăzute pe viiitor. De fapt, numărul contestaţiilor admise este unul foarte mare, semn că primii profesori care au corectat ori erau sub influenţa grevei pe care doar ce o terminaseră, ori au fost foarte neatenţi, lucru greu de înţeles atât timp cât bătălia pentru liceele de top se dă în marja a câteva zeci de sutimi.

Evaluarea Naţională, în date finale

Potrivit datelor publicate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, au fost depuse 901 contestaţii: 663 la Română, 238 la matematică. La Română au fost admise în minus – 183 de note, iar în plus nu mai puţin de 446. 34 de note au rămas nemodificate. La Matematică, au fost admise în minus 72 de note, iar în plus -121. Nemodificate au rămas 45 de note.

Doar 79 de note din cele contestate la cele două probe nu au fost modificate, iar cele care au fost corectate în minus sau în plus a fost de zece ori mai mare. Asta înseamnă că un procent de aproape 92% dintre lucrările contestate au fost corectate iniţial greşit. Pe surse, GdS a aflat că lucrările iniţiale au fost corectate de profesori din Piteşti, iar contestaţiile de profesori din Ilfov.

Ce spune ISJ Dolj

În date statistice, situaţia finală se prezintă în felul următor, potrivit ISJ Dolj

„În urma reevaluării lucrărilor contestate, în județul Dolj, proporția candidaților cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este de 73,30%, în creștere, față de rezultatele inițiale (73,18 %). A crescut, de asemenea, și numărul candidaților cu media generală 10(zece): de la 23 la 24. (Scoala Gimnaziala ”Mircea Eliade” – 4, Scoala Gimnaziala ”Traian” – 4, Colegiul Național „Frații Buzești” Craiova- 3, Scoala Gimnaziala ”Nicolae Bălcescu” – 3, Colegiul Național „Ștefan Velovan” Craiova -2, Scoala Gimnaziala ”Sf. Dumitru” – 2; Liceul Teoretic „Tudor Arghezi” Craiova – 1, Scoala Gimnazială Nr. 1 Dăbuleni- 1, Scoala Gimnazială ”Sf. Gheorghe” Craiova –1 și o medie de 10 la Școala Gimnazială ”Gheorghe Țițeica Craiova”, după reevaluarea lucrărilor).

Înainte de contestații, 56 candidați au fost notați cu 10 (zece) la proba de Limba și literatura română. 135 candidați au obținut nota 10 (zece) la proba de Matematică.

După contestații 59 notați cu 10 (zece) la proba de Limba și literatura română și 140 candidați au obținut nota 10 (zece) la proba de Matematică. Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, se va derula în perioada 10-17 iulie și va fi urmată de repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat (19 iulie 2023)“, se arată în comunicatul ISJ Dolj.

CITEŞTE ŞI: Persoana care a fotografiat şi făcut publice subiectele la bac a fost identificată

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS