6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieHarta grădiniţelor cu probleme din Craiova: Spaţii improprii, curţi vandalizate, toalete împărţite de copii cu poliţiştii

Harta grădiniţelor cu probleme din Craiova: Spaţii improprii, curţi vandalizate, toalete împărţite de copii cu poliţiştii

Mai multe grădiniţe din Craiova sunt pe cale să îi întâmpine pe copii cu spaţii improprii pentru desfăşurarea activităţilor. Sunt concluziile unei informări privind stadiul pregătirilor pentru începutul anului şcolar transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, la solicitarea instituţiei prefectului. Prea puţine săli de clasă, vase de toaletă nepotrivite pentru copii sau folosite atât de cei mici, cât şi de poliţiştii locali, lift pentru alimente defect, infiltraţii sau lipsa pazei şi vandalizarea curţilor sunt principalele probleme înaintate de directorii unităţilor de învăţământ preşcolar.

Grădiniţa Phoenix: Reabilitarea care ar fi trebuit să se încheie nici măcar nu a început

Din cele 22 de unităţi de învăţământ preşcolar care au transmis informaţii privind pregătirile pentru începerea noului an, mai multe au fost relocate în alte spaţii. Odată cu mutarea au venit la pachet şi mai multe probleme.

Printre acestea se numără Grădinița cu Program Prelungit Phoenix. Aceasta a fost relocată începând cu 30 ianuarie 2023 la parterul căminului de elevi al Liceului Tehnologic George Bibescu. Conducerea grădiniţei se plânge că, deşi perioada contractului de reabilitare a sediului prevedea o perioadă de 6 luni pentru lucrări, acestea nici măcar nu au fost demarate la 7 luni de la relocare.

„Din păcate, dacă lucrările nu o să înceapă cât mai curând, riscăm ca mulți părinți să își mute copiii în alte unități și să rămânem sub numărul necesar de copii pentru cele 10 grupe din prezent”, a transmis Prof. Iulia Adriana Stoicu, managerul unităţii.

Copiii de la Grădiniţa „Elena Farago” împart toaletele cu poliţiştii

Grădiniţa cu P. P. „Elena Farago” va inaugura noul an şcolar în Corpul B al Şcolii Gimnaziale Nicolae Romanescu. Aici urmează a fi sediul temporar al unităţii pe parcursul lucrărilor de reabilitare energetică a sediului.

Numai că, în noua locaţie, grădiniţei i-au fost repartizate numai 6 săli de clasă pentru desfăşurarea activităţii a 10 grupe. Spaţiul alocat este insuficient, informează conducerea. În aceste condiţii, în fiecare clasă ar trebui să îşi desfăşoare activitatea în jur de 50 preşcolari.

Probleme sunt şi cu grupurile sanitare. Pe de o parte, este nevoie de înlocuirea vaselor de toaletă cu unele de dimensiuni mai mici, adaptate vârstei preşcolare. Mai mult, copiii ar urma să împartă toaletele cu angajaţii Polţiei locale care îşi desfăşoară activitatea în cadrul şcolii.

Terenul de sport, vandalizat, deşi în cadrul şcolii are sediu Poliţia Locală

Grădiniţa „Elena Farago” a transmis că nu există momentan spaţii pentru depozitarea zilnică a produselor alimentare necesare servirii mesei preşcolarilor şi a frigiderului necesar păstrării probelor. Nu au fost identificate spaţii nici pentru depozitarea lenjeriilor, a arhivei şi a bibliotecii, pentru depozitarea dezinfectanţilor şi a a produselor şi materialelor de igienă sau pentru vestiarele personalului nedidactic. „Toate cele menţionate anterior au fost depozitate într-un spaţiu care ne-a fost solicitat să îl eliberăm”, transmit reprezentanţii Grădiniţei.

O altă problemă sesizată are legătură cu hotărârea Consiliului Local Craiova de a pune la dispoziţia comunităţii terenul de sport, „fără a asigura şi paza necesară pentru păstrarea în bune condiţii a acestuia”. Grădiniţa a transmis că a pus la dispoziţie 2 porţi de fotbal şi 2 panouri de baschet care, în mai puţin de 2 luni, au fost vandalizate şi sunt inutilizabile în prezent, „deşi în cadrul şcolii îşi are sediul Poliţia locală”.

Şi conducerea Grădiniţei „Eden” se plânge de vandalizarea curţii

Probleme legate de curtea unităţii sunt şi la Grădiniţa cu P. P. „Eden”. Aceasta a solicitat împrejumuirea cu gard a părţii din spate a unităţii pentru a reduce actele de vandalism. Conducerea transmite că, deşi a făcut sesizări la poliţie, acestea au fost fără rezultat, iar locatarii căminelor din apropiere se adună seara la intrarea în grădiniţă, „aduc o bancă şi o masă şi consumă seminţe şi băuturi, inclusiv alcoolice”. În plus, aceştia ar fi deteriorat şi faţada clădirii, informează reprezentanţii grădiniţei, scrijelind şi scriind cuvinte obscene.

În privinţa fațadei, conducerea semnalează că sunt necesare lucrări de reparație ample. Aceasta solicită şi izolarea termică a clădirii pentru reducerea consumului de agent termic și refacerea sistemului de scurgere a apei pluviale.

Grădiniţei îi dă bătăi de cap şi centrala termică, întrucât „se defectează în mod constant, gradul de uzură fizică și morală fiind foarte avansat, ccea ce poate genera situații potențial periculoase, disconfort creat de timpul necesar procurării pieselor de schimb, care la echipamentele vechi poate fi îndelungat, inclusiv situația cea mai gravă în care ar fi imposibil de reparat în timpul sezonului rece, când este nevoie absolută de încălzire”.

Reprezentanţii unităţii mai precizează că spațiul destinat pentru 3 săli de grupă este insuficient. În plus, 6 săli de grupă folosesc același spațiu pentru toalete. „O soluție ar fi realizarea unei mansardări pentru a asigura noi spații destinate sălilor de grupă și toaletelor”, a transmis prof. Laura Avram.

Clădirile Grădiniței „Traian Demetrescu” nu au fost igienizate din 2015: „Sunt vechi, nu au fost reabilitate şi nu prezintă siguranţă”

Lucrurile nu sunt deloc roz la Grădiniţa „Traian Demetrescu”, unde directoarea, Prof. Mihaela Simona Piculeasa, se plânge că nu au fost alocate fonduri pentru zugrăvirea sălilor de clasă, iar cele trei clădiri ale unităţii „sunt vechi, nu au fost reabilitate și nu prezintă siguranță”.

Cele trei clădiri nu au fost igienizate din anul 2015, transmite conducerea. În plus, deşi a înştiinţat Primăria că, în urma unui control efectuat de DSV în luna iunie, grădiniţa a primit termen de 60 de zile pentru igienizarea blocului alimentar, nu a primit niciun răspuns. „Drept urmare, am realizat igienizarea din fonduri proprii”, a informat directoarea, care mai spune că la structura „Iedera”, al cărei local este închiriat, autorizația sanitară a fost retrasă pe motivul neremedierii recomandărilor primite. Pentru această structură nu se alocă fonduri de la bugetul local.

Spaţii insuficiente şi la Grădiniţa „Piticot”

O altă grădiniţa a cărei activitate a fost relocată temporar este Grădinița cu program prelungit „Piticot”. Aceasta a fost mutată în sediul Școlii gimnaziale Elena Farago (fosta Școala nr. 33) , vis-a-vis de sediul Grădiniței „Piticot”.
Însă, transmite unitatea, spațiile alocate pentru relocarea temporară sunt insuficiente în comparație cu nevoile reale ale grădiniţei. Totuşi, spune conducerea „au fost amenajate astfel încât să răspundă necesităților și să se asigure continuarea activității instituției de învățământ până la terminarea lucrărilor”.

Liftul pentru alimente de la „Floarea Soarelui” este defect

La Grădiniţa cu P.P. „Floarea Soarelui” sunt probleme cu liftul de transport al alimentelor pentru servirea meselor preşcolarilor. Liful nu mai funcţionează, iar grădiniţa spune că a solicitat încă din luna martie achiziţionarea altuia. „Este dificil să se transporte zilnic vase de mâncare pentru preşcolari de 50-80 de litri, de la parterul unităţii la etaj. Solicităm cu celeritate achiziţionarea unui lift de transport alimente”, a transmis conducerea.

Conducerea Grădiniţei ,,Nicolae Romanescu” se plânge de infiltraţii

Conducerea Grădiniţei „Nicolae Romanescu” a solicitat mai multe lucrări pentru eliminarea problemelor create de infiltrațiile permanente. Reprezentanţii unităţii spun că, din cauza infiltraţiilor, tocăria s-a deteriorat şi apa pătrunde prin aceasta distrugând pereţii. Sunt necesare şi zugrăveli în sălile de clasă, holuri, şi celelalte săli ale unităţii.

O altă situaţie care nu şi-a găsit rezolvare până în prezent este la Grădiniţa „Căsuţa Fermecată”, care funcţionează în două clădiri – una cu sediul pe Principatele Unite şi una pe strada Beethoven. Sediul de pe Principatele Unite nu deţine autorizaţie sanitară de funcţionare, deşi conducerea menţionează că s-au făcut „numeroase petiţii şi memorii” către Primăria Craiova.
Clădirea din strada Principatele Unite nr.1 este inclusă, împreună cu alte unităţi şcolare, într-un proiect de finanţare a clădirilor cu risc seismic ridicat, stadiul actual al lucrărilor fiind la faza de Documentaţie Tehnică pentru obţinerea Autorizaţiei de Construire (DTAC).

Alte grădiniţe, relocate cu mai mult noroc

Şi alte unităţi pentru învăţământ preşcolar au fost relocate, însă acestea nu au sesizat probleme legate de acest proces şi au informat că lucrările urmează a fi gata înainte de începerea noului an şcolar.

Grădinița cu P. P. nr. 29, structură a Grădiniței cu „Tudor Vladimirescu”, a fost mutată la sediul de pe str. Carol I, nr. 41 A și a necesitat amenajarea a două grupe în spațiul menționat. Conducerea estimează că lucrările vor fi gata pentru asigurarea necesarului pentru aceste grupe până la data de 01. 09.2023.

Începând cu data de 21.08.2023, Grădinița cu program prelungit ,,Pinocchio” Craiova a fost relocată la Liceul ,,Matei Basarab” Craiova. În acest spațiu își va desfășura activitatea pe parcursul întregului an școlar 2023-2024. Mobilierul a fost mutat în noua locație, a fost aranjat şi lucrările sunt în curs de finalizare, se arată în raport.

Şi Grădiniţa „Căsuţa cu Poveşti” a fost mutată pentru lucrări de reabilitare. Activitatea se va desfăşura în incinta Liceului Constantin Brâncuși, unde se lucrează la spațiile destinate bucătăriei, spălătoriei și băii.

Citeşte şi: Consilierul Manuela Mitroi: Cum obişnuim copilul pentru trecerea de la grădiniţă la şcoală

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS