3.9 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieProgram-pilot privind violenţa în şcoli, implementat în 5 unităţi de învăţământ din Dolj

Program-pilot privind violenţa în şcoli, implementat în 5 unităţi de învăţământ din Dolj

Cinci şcoli din Dolj vor participa la o campanie naţională pentru conştientizarea consecinţelor asociate faptelor de violenţă în unităţile de învăţământ preuniversitar. Proiectul face parte din Planul naţional privind siguranţa şcolară, combaterea traficului şi consumului de droguri și prevenirea cazurilor de bullying, care a fost semnat de autorităţi pe 5 septembrie 2023.

Ce şcoli din Dolj au fost selectate pentru campanie

Elevi din clasele VI-VIII din 210 unităţi de învăţământ din ţară (5 școli din fiecare județ: 2 din mediul rural și 3 din urban și 5 din municipiul București) vor participa la campania care se desfăşoară pe parcursul a mai multor luni, din data de 22 ianuarie până la finalul anului şcolar, respectiv 21.06.2024.

La nivelul judeţului Dolj, cele cinci şcoli selectate pentru a face parte din program sunt Școala Gimnazială ”Decebal” Craiova, Școala Gimnazială ”Traian” Craiova, Școala Gimnazială ”Mihai Viteazul” Craiova, Școala Gimnazială Castranova şi Școala Gimnazială Malu Mare, au precizat pentru GdS reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean.
Unităţile de învăţământ au fost selectate de către Biroul de Siguranţă Şcolară din cadrul IPJ Dolj.

Concurs şcolar pentru elevii participanţi

În cadrul programului, se va aplica un chestionar de feedback în rândul elevilor, pentru a măsura gradul de siguranță resimțit de elevi în unitățile de învățământ preuniversitar, să aprecieze dacă informaţiile prezentate au fost înțelese de elevi și să evalueze activitatea derulată de polițiști în unitățile de învățământ.

Tot în cadrul campaniei, va fi lansat concursul de creație cu tema Siguranța Școlară” pentru elevi. Acesta demarează astăzi, 30 ianuarie — Ziua Internațională pentru nonviolență în școală. Concursul presupune o singură probă, ce constă în realizarea unui material care va cuprinde un logo şi un slogan pe tema siguranţei şcolare, iar proiectul este unul care trebuie să implice întregul colectiv al unei clase participante. Vor exista trei etape – faza locală, judeţeană şi naţională.

2000 de cazuri de lovire sau alte violenţe înregistrate în şcoli în anul precedent

În anul școlar 2022-2023, în unitățile de învățământ preuniversitar au fost sesizate 3.392 de infracțiuni, ponderea cea mai importantă fiind deținută de infracțiunile contra integrității corporale și sănătății (63,80% din total), respectiv Lovirea sau alte violențe (2.006 fapte), Vătămarea corporală din culpă (150 fapte), rele tratamente aplicate minorului (6 fapte) și Vătămarea corporală (2 fapte), constatându-se o creștere cu 316 fapte față de anul școlar precedent (1.848 fapte în anul școlar 2021-2022, față de 2.164 fapte în anul școlar 2022-2023).

Potrivit datelor Ministerului Educației, în anul şcolar 2021 – 2022, s-au înregistrat 9.741 de acte de violență în școlile din România, cu două mii de cazuri mai multe decât în anul școlar 2019 – 2020 când au fost înregistrate 7.715 cazuri.

Care sunt priorităţile planului privind siguranţa şcolară

Planul are ca scop creșterea siguranței elevilor și cadrelor didactice din unitățile de învățământ și este rezultatul consultărilor dintre echipele tehnice ale instituțiilor semnatare, cu atribuții în domeniu, derulate în perioada 30 august – 5 septembrie 2023.

Printre priorităţi se numără creșterea gradului de siguranță școlară, prevenirea și combaterea traficului și consumului de substanțe psihoactive în rândul elevilor, prevenirea cazurilor de bullying și reducerea riscului de expunere a elevilor la infracțiuni, în special a celor comise cu violență.

Citeşte şi: S-a dublat numărul cazurilor de gripă din Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS