35.1 C
Craiova
duminică, 30 iunie, 2024
Știri de ultima orăEducatieLiceele agricole - în căutare de viitori specialiști în agricultura durabilă

Liceele agricole – în căutare de viitori specialiști în agricultura durabilă

Liceele agricole au pregătit pentru anul școlar 2024–2025 oferte educaționale orientate către dezvoltarea viitorilor fermieri și specialiști din agricultură.

Cifra de școlarizare pentru învățământul liceal agricol este de 4100 de locuri pentru învățământul  de zi la care se adaugă peste 5000 de locuri la învățământul profesional și dual.*

Elevii din întreaga țară care doresc să urmeze o carieră în domeniul agriculturii au oportunitatea de a-și continua studiile într-unul dintre liceele agricole din România. Liceele agricole oferă programe educaționale diversificate și specializate, menite să pregătească elevii pentru o varietate de profesii în sectorul agricol, inclusiv: agricultură ecologică, horticultură, zootehnie, managementul fermei, protecția mediului.

Motive pentru care tinerii ar trebui să se îndrepte spre liceele agricole

Agricultura este un sector esențial pentru economia națională și globală. Absolvenții liceelor agricole și facultăților agricole sunt foarte căutați pe piața muncii, având oportunități de angajare în ferme, companii de agribusiness, instituții de cercetare și organizații guvernamentale. De asemenea, aceștia pot deveni antreprenori în agricultură.

Agricultura modernă pune un accent deosebit pe practici sustenabile și pe protecția mediului. Elevii liceelor agricole sunt educați în spiritul respectului față de natură și învață despre tehnologiile verzi și practicile ecologice. Astfel, aceștia pot contribui activ la protejarea planetei și la asigurarea unui viitor sustenabil.

La liceele agricole se îmbină teoria cu practica, oferind elevilor cunoștințe solide în domenii precum horticultura, zootehnia, managementul fermelor și agricultura ecologică. Elevii beneficiază de laboratoare moderne, echipamente de ultimă generație și ferme didactice unde pot aplica ceea ce învață.

Liceele agricole oferă burse de studiu

Liceele agricole oferă burse de studiu pe baza performanțelor academice și implicării în activitățile extrașcolare. În plus, elevii au acces la stagii de practică, mobilități internaționale, în colaborare cu ferme și companii de renume din domeniu. Aceste stagii sunt esențiale pentru dezvoltarea competențelor practice și pentru crearea de conexiuni profesionale.

În plus, liceele agricole beneficiază de un program amplu de investiții finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care cuprinde: modernizarea infrastructurii, dezvoltarea competențelor digitale, stagii de practică și colaborări cu mediul agribusiness și formarea profesională a cadrelor didactice,

*Au fost analizate ofertele educaționale de la 59 de licee tehnologice cu profil preponderent agricol finantate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Etapele procesului de admitere în învățământul liceal pentru anul școlar 2024-2025

Calendarul complet pentru admiterea la liceu 2024:

11-12, 15-22 iulie: Completarea opțiunilor în fișele de înscriere

11-12, 15-19 iulie: Introducerea datelor din fișele de înscriere în baza de date

22 iulie: Termenul-limită pentru transmiterea bazei de date

22 iulie: Transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene/al municipiului București la Centrul național de admitere

23 iulie: Verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date

24 iulie: Repartizarea computerizată a absolvenților și comunicarea rezultatelor candidaților; afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal

25-30 iulie: Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați

30 iulie: Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere

31 iulie -2 august: Rezolvarea situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

Harta liceelor agricole din România poate fi consultată pe site-ul Educație Agricolă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS