20.1 C
Craiova
duminică, 6 octombrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieCea mai mare medie la BAC din Dolj este a băiatului din Amărăşti care obţinea 10 la Evaluarea Naţională acum 4 ani

Cea mai mare medie la BAC din Dolj este a băiatului din Amărăşti care obţinea 10 la Evaluarea Naţională acum 4 ani

Sebastian Chiriţă este elevul din Dolj cu cea mai mare medie la examenul de bacalaureat: 9,98. GdS a mai scris despre Sebi în urmă cu 4 ani, când băiatul din Amărăştii de Jos era singurul elev din mediul rural din judeţ care obţinea media 10 la Evaluarea Naţională. La acea vreme, Sebi spunea că are de gând să meargă la Colegiul Naţional „Carol I”, ceea ce s-a şi întâmplat. Dar, dacă atunci se gândea să se îndrepte, mai târziu, către Automatică, între timp perspectivele sale s-au mai schimbat.

Pregătirea pentru BAC, un proces continuu

Pregătirea pentru BAC a început încă de la începutul liceului, ne-a mărturisit Sebastian Chiriţă, care este de părere că toate cunoştinţele pentru examenul de la finalul clasei a XII-a trebuie acumulate în timp.
În clasa a XII-a ritmul a fost, ce-i drept, mai intens, iar Sebi a recurs şi de această dată, ca în urmă cu patru ani, la testele-antrenament publicate de Minister în perioada pandemiei, pentru a-şi verifica şi exersa cunoştinţele, şi a aprofundat şi prin meditaţii.

În mare parte, însă, pregătirea pentru bacalaureat a fost făcute la şcoală, călăuzită de dirigintele clasei sale, prof. Cătălin Spiridon. „În mare parte, pregătirea pentru examen a fost făcută cu domnul diriginte. Ne-a fost mereu alături, atât mie, cât şi colegilor, dovadă stând faptul că şi colegii mei au obţinut note foarte bune la examen”, a spus Sebastian Chiriţă.
Sebastian a luat note maxime la limba şi literatura română şi la fizică, iar la matematică a fost notat cu 9,95.

Sebastian este pasionat de fizică

În privinţa subiectelor de la examenul de bacalaureat din acest an, Sebi spune că la fiecare disciplină au existat anumite cerinţe care necesitau un grad de atenţie mai mare, însă la fizică a simţit că era nevoie de stăpânirea mai multor noţiuni. Crede că materia este structurată destul de bine pentru elevi, în programele şcolare din prezent, chiar dacă este mereu loc de îmbunătăţiri.

„Anumite subiecte au avut un grad de dificultate peste medie, la fiecare disciplină în parte. Însă cred că la fizică au fost cele mai provocatoare subiecte, pentru că au fost structurate astfel încât trecea elevii prin toată materia şi testa toate cunoştinţele”. De altfel, Sebi este pasionat de fizică, iar disciplina a cântărit destul de mult în alegerea facultăţii pe care o va urma.

Şi-ar dori să lucreze în cercetarea medicală

Dacă în urmă cu patru ani spunea că va urma un profil mate-info pentru că lua în calcul să continue cu Automatica după liceu, opţiunile lui Sebi s-au schimbat între timp. Declicul s-a produs chiar în clasa a XII-a. Pasionat de fizică, Sebastian este tentat de cercetările din lumea medicală şi i-ar plăcea să facă parte din acest domeniu.

„Am decis să optez pentru Ingineria Medicală din cadrul Politehnicii din Bucureşti pentru că mi se pare că este un domeniu orientat foarte mult către viitor şi oferă deschidere şi către Occident. Eram pasionat de medicină şi luam în calcul şi acest domeniu, dar îmi place mult şi fizica şi de aceea m-am orientat către inginerie”, a menţionat Sebi.
Nu este hotărât să părăsească România, dar şi-ar dori, cu siguranţă, să descopere şi lumea din afara graniţelor.
„Depinde mult de cum evoluează lucrurile, de oportunităţi, de cum vor decurge lucrurile în facultate. Dar de ce nu, mi-aş dori să explorez şi alte ţări”.

CITEŞTE ŞI: Reticență stranie a Comisiei Monumentelor Istorice față de reabilitarea Naționalului craiovean. Proiectul implică un restaurant în foaier și panouri fotovoltaice

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS