Peste 8.500 de profesori s-au înscris la definitivat 2024, fiind organizate 42 de centre de examen în toată țară. Examenul de definitivat 2024, prin care cadrele didactice dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, are loc miercuri, 24 iulie.
Examenul începe la ora 9:00 și durează patru ore, însă în cazul unor situații speciale (candidați nevăzători sau cu anumite deficiențe de vedere) durata acestuia poate fi prelungită cu cel mult două ore., conform news.ro.
Accesul candidaţilor în centrele de examen se face în intervalul 7:30 – 8:00, pe baza unui act de identitate valabil (carte de identitate, carte de identitate provizorie sau buletin de identitate – ori, în lipsa acestuia, paşaportul în termen de valabilitate), a transmis Ministerul Educației printr-un comunicat de presă.
Subiectele la Definitivat 2024, în sarcina Centrului National de Politici și Evaluare în Educație
Subiectele la Definitivat 2024 la cele 99 de discipline și traducerea acestora în limbile minorităților naționale, precum și realizarea baremelor au fost în sarcina Centrului National de Politici și Evaluare în Educație.
Atât subiectele, cât și baremele la Definitivat 2024 vor fi publicate de Ministerul Educației tot miercuri, după încheierea probei, pe site-ul subiecte.edu.ro.
Specializările cu un număr mare de candidați
Disciplinele de examen/specializările cu un număr mare de candidați înscriși sunt: învăţământ preşcolar în limba română (2.599 de candidați), învăţământ primar în limba română (1.488 candidați), educaţie fizică şi sport (753 de candidați) și matematică (376 de candidați), conform Ministerului Educației. Toate sălile de examen sunt monitorizare audio-video, iar lucrările vor fi corectate digital.
Primele rezultate la examenul de definitivat, în 30 iulie
Primele note de la examenul de definitivat 2024 se vor afișa în centrele de examen și pe site-ul static.definitivat.edu.ro pe 30 iulie.
„Contestațiile se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 30 iulie (până la ora 20:00) și 31 iulie (până la ora 12:00). Rezultatele finale se afișează la centrele de examen și pe site-ul anterior menționat în data de 6 august”, informează Ministerul Educației.
Pentru a promova, profesorii trebuie să obțină cel puțin media 8 la examenul de definitivat.
„Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin accederea la definitivarea în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare”, conform sursei menționate anterior.
Condiţii participare proba scrisă
Pentru a putea participa la proba scrisă, candidații au avut de îndeplinit următoarele condiții:
- efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an;
- să dețină pentru anul şcolar în curs calificativul „Bine” sau „Foarte bine”;
- minimum 8 media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.
Candidaţii pot susţine examenul naţional pentru definitivare în învăţământ fără taxă de cel mult 3 ori, mai transmite Ministerul Educației.
Citeşte şi: Circulaţie restricţionată pe Autostrada Soarelui