Aproximativ 80% din energia necesară Universităţii din Craiova urmează să provină din surse regenerabile. Universitatea a câştigat finanţare pentru proiectul „Noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum”. Anunțul a fost făcut de rectorul Universității din Craiova, prof. univ. dr. Cezar Ionuț Spînu.
Prin acest grant va fi construit și exploatat un parc fotovoltaic, cu puterea instalată de 1,906.19 MW.
Grantul a fost câștigat în cadrul apelului „Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entități publice” și este finanțat prin Ministerul Energiei.
„La Ministerul Energiei a fost deschis un apel pentru parcuri fotovoltaice. Proiectul, în valoare de aproximativ 2,5 milioane de euro, va fi implementat în următoarele 12 luni”, a declarat rectorul Universităţii din Craiova.
Parcul fotovoltaic va fi amenajat la Stoenești
Proiectul va fi amplasat pe o suprafață de 20,150 mp, în localitatea Stoenești, județul Olt, pe un teren aparținând Universității din Craiova. Acest teren este scos din circuitul agricol din cauza calității solului și contaminării anterioare cu resturile unor clădiri degradate, menţionează reprezentanţii instituţiei.
Centrala fotovoltaică va utiliza invertoare de putere, cu eficiență ridicată (minimum 98%), respectiv panouri fotovoltaice tehnologie siliciu mono/poli cristalin, cu eficiență ridicată (minimum 19%), precum și structură metalică din aluminiu/oțel zincat pentru susținerea panourilor fotovoltaice, cât și a invertoarelor și echipamentelor conexe acestora, rezistentă la condițiile meteorologice din amplasament (mediu, vânt, încărcare de zăpada etc).
Valoarea totală a proiectului este de 12.356.379,37 lei, fiind în totalitate asigurată din Fondul pentru modemizare. Proiectul a fost aprobat la finanțare, în prezent fiind în faza de precontractare.
Alte 5 milioane de euro, fonduri europene pentru reabilitarea centrului UCv din Drobeta Turnu-Severin
Universitatea din Craiova a reuşit să atragă alte cinci milioane de euro pentru Centrul Universitar Drobeta Turnu-Severin, care „va fi transformat într-un spațiu modern, sustenabil și pregătit pentru viitor”. Clădirea va fi reabilitată și dotată cu echipamente la standarde occidentale.
Modernizarea sediului va oferi studenților și cadrelor didactice un mediu de învățământ adaptat cerințelor educaționale actuale, transmite instituţia.
În plus, clădirea va fi eficientă energetic și va contribui la protejarea mediului înconjurător.
CITEȘTE ȘI: Școala „Nicolae Bălcescu” din Craiova a marcat 30 de ani de la înființare