7.3 C
Craiova
miercuri, 25 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZeci de solicitări de adopţie

Zeci de solicitări de adopţie

GORJ. La sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj au fost depuse, în 2007, 45 dosare pentru obţinerea statutului de persoană sau familie care poate adopta un copil. Dintre acestea, doar 34 de persoane sau familii din judeţul Gorj au fost atestate, după o perioadă în care au fost evaluate social şi pshic de către angajaţii DGASPC Gorj. „Se organizează cursuri cu familiile sau persoanele care au fost atestate să adopte, le vorbim despre importanţa acesteia despre procedurile legale şi alte implicaţii. Avem teme de discuţie, iar cursurile se organizează cu trei sau patru familii sau persoane. După ce un copil este adoptat, noi monitorizăm familia respectivă vreme de doi ani. Încercăm să le schimbăm oamenilor mentalitatea. Mai întâi căutăm o familie pentru copil, pe primul loc fiind mereu copilul“, a spus Aurelia Paloş, şefa Serviciului îngrijire de tip familial din cadrul DGASPC Gorj.

Doar 13 copii au fost adoptaţi

În ultimul an, reprezentanţii DGASPC Gorj s-au confruntat cu o problemă deosebită. „Numărul copiilor care pot fi adoptaţi este destul de mic. Avem cereri de adopţie, avem familii sau persoane atestate, dar nu avem copii pe care să-i dăm spre adopţie. În anul 2007, din cele 34 de familii atestate doar 13 au primit un copil. Adopţia este ultima soluţie pe care o luăm în calcul. Prima dată se încearcă reintegrarea copilului în familie sau în familia extinsă. Căutăm toate rudele copilului, verificăm dacă nu cumva ei ar putea să-l înfieze. Majoritatea persoanelor care vor să adopte îşi doresc micuţi până în doi ani. Dar uneori acest lucru nu este posibil. Au fost adoptaţi şi copii care împliniseră 14 sau chiar 15 ani. De obicei, asistenţii maternali adoptă copilul pe care îl au în grijă“, a adăugat Aurelia Paloş.

Aproximativ 200 de copii, în asistenţă maternală

Potrivit datelor furnizate de către DGASPC Gorj, în prezent, 190 de copii sunt în grijă la 160 de asistenţi maternali. Un asistent maternal este atestat din trei în trei ani şi poate să adopte copilul pe care îl are în grijă. În anul 2006, trei familii din Gorj au adoptat copii care se aflau în asistenţă maternală la DGASPC Mehedinţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS