4.5 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalProiectul privind circulaţia pe drumurile publice, supus de MAI dezbaterii publice

Proiectul privind circulaţia pe drumurile publice, supus de MAI dezbaterii publice

Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică modificările legislative în domeniul circulaţiei pe drumurile publice, iar persoanele interesate îşi pot exprima sugestiile şi opiniile cu privire la acestea, în termen de zece de zile, pe email sau la Centrul de relaţii cu publicul al MAI.
„Ca urmare a transpunerii în legislaţia naţională, prin Legea nr. 203/2012 privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, a unor prevederi ale Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind permisele de conducere, s-a impus stabilirea prin Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006 a unor noi reglementări instituite de actul normativ menţionat, astfel: eliminarea normelor distincte pentru mopede, ca urmare a introducerii acestora în categoria autovehiculelor (AM); armonizarea reglementărilor referitoare la categorii sau subcategorii de vehicule cu prevederile legale în vigoare referitoare la noile categorii de vehicule; stabilirea condiţiilor ce trebuie să fie îndeplinite de persoanele ce doresc să se înscrie la unităţile autorizate pentru pregătirea teoretică şi practică în vederea obţinerii permisului de conducere; modificarea reglementării privind posibilitatea efectuării cursurilor practice de învăţare a conducerii unui vehicul pe drumurile publice înaintea împlinirii vârstei minime prevăzute pentru obţinerea permisului de conducere”, precizează MAI într-un comunicat de astăzi.
Potrivit acesteia, alte noi reglementări stipulate sunt: recunoaşterea competenţei conducătorilor auto care au absolvit cursurile unei unităţi de învăţământ preuniversitar autorizată/acreditată pentru calificarea profesională de conducător auto de a conduce pe teritoriul României vehicule din categoria C şi CE înaintea împlinirii vârstei de 21 de ani; instituirea unei norme tranzitorii referitoare la situaţia candidaţilor care au fost declaraţi „admis“ la proba teoretică, dar nu au finalizat încă examenul pentru obţinerea permisului de conducere, precum şi a unei norme referitoare la situaţia candidaţilor la examenul pentru obţinerea permisului de conducere din categoria AM care fac dovada că au absolvit un curs de legislaţie rutieră în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule, anterior datei de 19 ianuarie 2013; simplificarea procedurii preschimbării permisului de conducere în cazul schimbării numelui, prin eliminarea obligaţiei de a prezenta pe lângă actul de identitate şi documentul care face dovada schimbării numelui.
Conform Agerpres, textul documentului este afişat şi poate fi consultat pe pagina de internet a MAI www.mai.gov.ro, la secţiunea Transparenţă decizională, precum şi la Centrul de Relaţii cu Publicul al MAI din Piaţa Revoluţiei nr. 1 A, Bucureşti.
Propunerile, sugestiile şi opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ sunt aşteptate pe adresa de e-mail – [email protected] în termen de zece de zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS