6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalColegiul Național „Carol I“ a fost prădat

Colegiul Național „Carol I“ a fost prădat

• Din cancelarie au fost furate tablouri estimate de specialiști la 50.000 $ fiecare pe piețele din străinătate • Picturile făceau parte din patrimoniul național și se aflau în custodia Muzeului de Artă.

Cei care au constatat dispariția tablourilor din cancelarie au fost profesorii care au venit ieri la liceu, prima dată după vacanță, să demareze pregătirile pentru începerea noului an școlar. Cadrele didactice au rămas șocate cînd au văzut ramele goale pe pereți. La insistențele directorului Vasile Săseanu, ca profesorii să dea jos scaunele de pe mese și să se facă ordine, aceștia se uitau la el ca la Rembrandt. Imediat, directorul a sesizat despre ce este vorba, alertînd poliția. Era ora 8.30.

Cele două tablouri furate erau de cel puțin 60 ani în incinta liceului. Unul aparținea pictorului moldovean Gheorghe Popovici și data din 1893, iar celălalt aparținea unui pictor anonim. Ambele creații erau realizate în ulei pe pînză și prezentau vase cu flori. Cel mai probabil, tablourile au fost furate în cursul nopții. Unul din paznici însă a sesizat încă de alaltăieri după-amiază că ușa de la intrarea în liceu era deschisă. Paznicul susține că a intrat în clădire, a verificat toate ușile de la parter și nu i s-a părut nimic suspect. Seara, în jurul orei 20.30, în incinta liceului a venit și directorul Vasile Săseanu. Acesta a precizat că a trecut pe la birou să-și ia o sticlă cu apă distilată și atunci paznicul i-a comunicat că a găsit ușa de la intrare deschisă în cursul zilei.

Directorul spune că se intră ușor în școală pe la Teatrul Liric

Ultima dată, cele două tablouri au fost văzute vineri, 31 august. Din cele relatate de directorul Săseanu, paznicul Gheorghe Huțanu, femeia de serviciu Elena Ionescu și cîțiva profesori, reiese că nu se știe cînd și pe unde a intrat hoțul, la fel cum nu se știe nici locul pe unde a „evadat“. Totuși, directorul a ținut să puncteze: „Þinînd seama că sîntem vecini cu Teatrul Liric, posibilitățile de a intra în școală sînt destul de mari“.

Hoțul cunoștea foarte bine clădirea

Polițiștii doljeni au demarat cercetările pentru a stabili cine a comis furtul. Imediat ce au fost anunțați, polițiștii de la Secția 1 Craiova s-au deplasat la fața locului cu un cîine dresat, însă acesta nu a putut lua nici o urmă deoarece în clădire se aflau cel puțin 50 de persoane. În plus, foarte mulți profesori intraseră deja în incinta cancelariei pînă să fie anunțați polițiștii. Din primele cercetări, aceștia cred că hoțul cunoștea foarte bine clădirea și, în plus, știa că ușile nu erau asigurate corespunzător. Totuși, polițiștii consideră că tablourile n-au fost furate de un profesionist.

Comoara de diamante și cristale de la CN „Carol I“

Un suport real al acestei aprecieri îl constituie chiar numărul omagial al revistei elevilor CN „Carol I“, din data de 9-10 mai, cu ocazia împlinirii a 175 de ani de existență, în ale cărei pagini se fac dezvăluiri de-a dreptul stupefiante. Cu toate că a fost tipărită într-un tiraj de 300 de exemplare, se pare că pe nimeni nu a interesat conținutul sau informația nu a „respirat“ către infractorii profesioniști. În materialul „Muzeul din saci“ publicat în revistă și semnat de prof. dr. Daniela Nedelcuț, se consemnează: „La Revoluție s-a întîmplat ceva incredibil! Muzeul (liceului – n.n.) a fost devastat din prea mult <>. De către cine și de ce nu mi se spune și nu pot să înțeleg cum de s-a putut întîmpla asta! S-au distrus sau au dispărut atunci și valori ce nu mai pot fi înlocuite. ªi totuși s-au găsit oameni care au avut mintea, sufletul și curajul ca să strîngă în saci ce se putea strînge și să-i pună la loc ferit, tot în școală, în așteptarea de vremuri mai bune. În locul lor a venit praful și mucegaiul. Dezolant: scaune rupte, foi răsfirate, rame goale și saci cu de toate.“ În aceeași revistă se mai face o dezvăluire ce ține mai curînd de literatura SF decît de realitate. Însă, adevărul întotdeauna este dureros. În consecință, CN „Carol I“ mai are o colecție de roci (diamante, cristale etc.) care valorează cît întreg edificiul. O adevărată comoară care ar trebui păzită, probabil, de trupe speciale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS