Mii de locuitori din nordul judetului Olt traiesc de aproape 11 ani fara apa potabila, din cauza instalatiilor de alimentare deteriorate. Cele mai afectate sint comunele Topara, Fagetelu si Leleasca, unde locuitorii au ajuns sa cumpere cu 5.000 sau chiar 10.000 de lei galeata cu apa. Desi li s-a promis mereu ca situatia se va rezolva, oamenii au ajuns la disperare. Copiii se imbolnavesc frecvent de vierminoza intestinala, iar animalele sint sacrificate pentru a nu muri de sete.
Locuitorii din nordul judetului Olt nu au avut probleme cu apa potabila pina in 1989. Aici era construit un sistem complex de alimentare, apa se pompa direct din Olt si existau chiar si citeva bazine speciale de decantare. Nimeni nu mai stie cine a venit si le-a spus ca apa se va opri in comunele Topara, Fagetelu si Leleasca din cauza lipsei de fonduri. Tot calvarul a inceput intr-o noapte fara ca cineva sa le mai dea vreo explicatie. In timp ce instalatiile de alimentare cu apa rugineau si se deteriorau de la an la an, autoritatile locale promiteau ca vor rezolva aceasta problema. Dupa 11 ani, oamenii au ajuns la disperare. In fiecare zi, ei sint nevoiti sa parcurga zeci de kilometri pentru a face rost de apa potabila. In ultimul timp au aparut insa comerciantii de apa. Cel putin o data pe saptamina vine in zona cite un „afacerist“ cu o cisterna, care ofera galeata de apa cu 5.000 sau chiar 10.000 de lei. De multe ori, oamenii string bani si cumpara cite o cisterna de 4 tone la un pret de 500.000 de lei. „Vai de capul nostru! Am ajuns sa ne cumparam pina si apa cea de toate zilele. Cel mai bine este cind avem bani si putem sa ne luam o cisterna intreaga. Nu mai avem probleme vreo doua zile“, povestea ieri Nicolae Iliescu, din comuna Topana.
Copii bolnavi, animale sacrificate
Prefectura Olt a fost sesizata in repetate rinduri despre lipsa apei potabile in cele trei comune, insa pina la aceasta ora nu s-a putut gasi nici o solutie. „Domnul prefect a zis ca ne aduce o cisterna-doua de apa. Pai, o cisterna ajunge la o singura gospodarie. Nu stiu cum se va rezolva aceasta problema, dar oamenii au ajuns la capatul puterilor“, a declarat Maria Dumitrascu, secretar in cadrul Primariei Topara.
Locuitorii comunei Topara au ajuns la disperare, mai ales ca in ultimii ani majoritatea copiilor au avut nevoie de ingrijiri medicale intrucit
s-au imbolnavit fie de vierminoza intestinala, fie de boli diareice. „Din pacate, cind un copil este bolnav de vierminoza intestinala pare ceva normal. E dureros ca spun asa ceva, dar asta este situatia la noi. De multe ori oamenii nu au ce face si gatesc cu apa din lacuri. Copiii se imbolnavesc, ii vindecam, iar peste o perioada scurta de timp, boala reapare“, a precizat Elena Rada, asistent medical in Topara.
Guvernul a fost mintit cu nerusinare
Prefectura judetului Olt a promis ca intr-o luna sau doua va rezolva problema apei in localitatile afectate. Nimeni nu poate explica insa cum se face ca in rapoartele oficiale ale guvernului aceste comune figureaza ca au apa potabila curenta, cind aceasta lipseste cu desavirsire. „Habar n-am cum se face ca in toate rapoartele noi figuram ca localitate fara astfel de probleme. Mai mult decit atit, anul trecut, primaria a primit doua miliarde de lei pentru extinderea alimentatiei cu apa. S-au facut niste lucrari, s-a mai introdus o conducta, dar nici aceasta nu este functionala“, a mai spus secretarul Primariei Topara.