17.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTraficanti de vaci moarte

Traficanti de vaci moarte

Dupa ce omorau animalul, ,„intreprinzatorii“ ii ofereau proprietarului un pret derizoriu

Satenii din comuna gorjeana Bolbosi au avut parte de o saptamina de panica din cauza ca vacile lor au inceput, subit, sa moara. Pina in prezent, in comuna au fost inregistrate trei cazuri, oamenii fiind de-a dreptul disperati de ceea ce se intimpla. In mod ciudat, la cei ramasi fara vite s-au prezentat, de fiecare data, trei cetateni, care s-au oferit sa le cumpere vitele moarte, desigur, la preturi de nimic. Unul dintre satenii pagubiti si-a dat seama ca nu este in regula ceva si a anuntat postul local de politie. Oamenii au reusit in cele din urma sa il prinda pe unul dintre cei trei „intreprinzatori“ chiar in momentul in care acesta incerca sa cumpere o vaca moarta. Asupra acestuia s-a gasit o sticla care contine o substanta necunoscuta.

Satenii din Bolbosi au spus ca inca de saptamina trecuta au sesizat in comuna prezenta unor indivizi care intrebau pe toata lumea daca exista cineva cu vaci de vinzare. Acestia se deplasau prin localitate cu un autoturism Dacia, de culoare alba, cu numarul de inmatriculare 11-B-8587. Prezenta masinii cu numar de Bucuresti si a celor trei necunoscuti le-a parut suspecta satenilor, insa nimeni nu i-a luat prea mult in seama. Polina Cojocaru este prima care a cazut in capcana intinsa, cu pricepere, de cei trei. De remarcat este si faptul ca acestia aveau un sistem de operare bine pus la punct, actionind numai la gospodariile izolate. „S-a intimplat saptamina trecuta, in noaptea de simbata spre duminica. Seara, mama s-a dus la vaca si i-a dat de mincare. Era un animal sanatos, nu avea absolut nimic. A doua zi, pe la 6.00, am iesit prin curte, cu treburi, si am vazut ca murise. Am zis ca innebunesc. Cam dupa o ora au venit si ei: o Dacie alba, cu remorca in spate. Mi-au cerut o sticla de apa. Au vazut-o pe mama ca plinge, apoi le-am zis de vaca. Le-am spus ca am gasit-o moarta si imediat au zis ca o cumpara ei, sa o dea la ciini. Un milion ne-au oferit. I-am dat si un cutit sa o taie, folie si toate alea. Mama le-a si multumit ca au luat-o. Apoi nu stiu ce s-a intimplat, ca au mai murit doua vaci. Nu stiu ce le-o fi dat, ca de-aia au murit. Cind i-au deschis burta, a inceput sa miroasa asa, greu, a diluant, a medicamente. Stiu ca mi-au aratat o sirma si mi-au zis ca au gasit-o in ea. Dupa ce au omorit-o pe a mea, au terminat-o si pe-a lui Iordachescu. Atunci am dat numarul masinii la seful de post“, a spus Polina Cojocaru.

„Au taiat vaca, iar aceasta avea vitel in ea“

Petre Iordachescu si-a gasit vaca moarta pe 4 septembrie. El a obtinut de la traficanti suma de cinci milioane de lei. Acesta a reusit totusi sa puna mina si pe remorca de la autoturismul Dacia. Petre Iordachescu chiar i-a ajutat pe cei trei sa transeze animalul: „Mi-au zis ca sint de la o firma din Bucuresti si ca pot sa o ia fara acte. “ Pina la urma, omul a mers si la Primaria Bolbosi, de unde a obtinut o adeverinta de proprietar, pentru ca totul sa fie in regula. La cea de-a treia vaca, rasa Holstein, singura avere a familiei Alexandrescu, infractorilor nu le-a mai mers. Satenii au reusit, dupa o actiune ca in filme, sa il imobilizeze pe unul dintre „negustori“: Ion Mihai, de 28 de ani, din Daneasa – Olt. „L-au prins si l-au rupt in bataie. Ceilalti doi au fugit in padure. De la noi au luat doua, dar am auzit ca si la Borascu, si la Miluta, dar si la Calopar au «murit» vaci“, a spus Eugen Mituica. Ultima pagubita a fost Iulia Alexandrescu, aceasta raminind fara singurul venit: „Au taiat vaca, iar aceasta avea vitel in ea. Ce sa ma mai fac acum? Din ce sa mai traiesc? Sa faca cineva ceva, sa ne ajute si pe noi! Am ramas cu pielea si cu vitelu’ mort, ca l-a ingropat barbatu-miu. Saraca vaca, si nu mai avea decit 15 zile pina sa fete!“ Femeia a precizat ca, in momentul in care vaca a fost taiata, a simtit un miros ciudat. Animalul mort a fost dus la Abatorul Urechesti, unde specialistii Directiei Sanitar-Veterinare Gorj au prelevat probe, in vederea efectuarii de analize. Cel prins a fost lasat liber, platind totusi, la casieria Primariei Bolbosi, o amenda de 300.000 de lei, pentru ca nu avea buletin de identitate. Acesta a plecat la vinatoare de vaci impreuna cu Adrian Mihai, de 54 de ani, tatal „intreprinzatorului“ din Daneasa, si Marian Banica, un consatean. „Ce sa zic, dom’le? Luam si noi, acolo, pentru ciini. Pe care era buna o vindeam la Abatorul «Traian» din Caracal. Am luat de la toti, ca am fost prin mai multe locuri. De aici am luat trei animale, toate moarte! Iar in sticluta aia aveam niste solutie ramasa de la oi. Am zis sa le vaccinez. Daca mint, sa fiu impuscat! Sa-mi taie orice! Acuma imi caut remorca, fiindca e pe aici, pe undeva. Ceilalti doi au plecat si ei acasa, nu stiu unde sint“, a spus Ion Mihai.

Carmangeriile din Olt – la control!

Dupa ce si-a platit linistit amenda, printre altele Ion Mihai avea in buzunar vreo 22 de milioane de lei, omul a plecat sa-si caute obiectul ratacit. Politia a demarat intre timp cercetarile, asteptindu-se si rezultatul analizelor de laborator. Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Olt a intrat in alerta in urma hotaririi luate de catre Rovana Plumb, secretar de stat, presedinta Agentiei Nationale pentru Protectia Consumatorului. Aceasta a dispus efectuarea de urgenta de controale, pentru a se identifica toate carmangeriile din Olt, unde s-a vindut carnea, precum si numarul animalelor sacrificate. Se incearca in acelasi timp si depistarea unei posibile retele. Ion Tudor, seful OJPC Gorj, a afirmat: „Trebuie sa fie un semnal pentru toti primarii, sa fie atenti cum si cui elibereaza adeverinte de proprietar. Acesti traficanti au lasat citeva familii nenorocite. Cel prins nu a fost, intr-adevar, retinut. Pina nu vin analizele de laborator, nu au ce sa-i faca!“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS