29.5 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalFortele speciale americane vor intra in linia intii

Fortele speciale americane vor intra in linia intii

Fortele speciale americane urmeaza sa joace un rol de prim rang in razboiul contra terorismului, care va privilegia pistele rapiditatii, tacticile neconventionale si ascunse. Riposta americana la atacurile teroriste contra WTC si Pentagon va lua deseori forma „unor operatiuni speciale“, a declarat duminica secretarul apararii, Donald Rumsfeld. „Oamenii care s-au prezentat drept voluntari pentru aceste misiuni si care s-au antrenat – Dumnezeu sa-i ajute – au, fara indoiala, un rol foarte important pentru tara noastra“, a spus acesta.

50.000 de soldati antrenati pentru operatiuni speciale

Statele Unite dispun de mai putin de 50.000 de soldati – activi sau rezervisti – antrenati pentru a lansa operatini speciale in strainatate si aflati sub comanda unica, situata la Tampa (Florida), la baza aeriana MacDill. „Profesionistii linistiti“, cum le place sa se autodenumeasca, sint selectionati pentru misiunile cele mai dificile si antrenati pentru a lansa actiuni in cadrul unitatilor autonome deseori intr-un mediu foarte dificil, in spatele liniilor inamice. Unele unitati sint secrete cum ar fi renumita Delta Force, creata in 1977 si cunoscuta mai mult de la operatiunea esuata Desert One, pentru eliberarea ostaticilor americani din Iran, din 1980 si pentru interventiile sale din Somalia sau Columbia. Infanteria dispune, la rindul sau, de 30.000 de soldati apartinind unor unitati de elita, in special „beretele verzi“. Create in 1962 de catre presedintele John F. Kennedy, pentru a se impotrivi insurectiilor din tarile lumii a treia, „beretele verzi“ s-au afisat mai mult in ultimii ani, pentru a pregati soldati din tari ale Africii, Asiei sau Americii Latine. Forta lor consta in buna cunoastere a limbilor si culturilor straine, precum si in capacitatea lor de adaptare pe teren. Fiecare membru al acestor mici unitati de 12 persoane a urmat un antrenament multidisciplinar si intens in domeniile medical, tehnic, al demolarilor, al comunicatiilor sau in antrenamente.

Ranger Regiment si SEAL – doua unitati superantrenate

Pentru operatiunile de comando de mai mare amploare, armata terestra dispune de regimentul 75 „Ranger Regiment“, o unitate de infanterie superantrenata, specializata in lupta pe timp de noapte. Rangers au invervenit in toate conflictele majore la care au participat Statele Unite, de la razboiul din Vietnam. In Somalia, la Mogadiscio, ei au inregistrat un esec rasunator in 1993, cind 18 dintre ei au fost rapiti si ucisi in cursul unei misiuni vizind capturarea unui lider militar. Infanteria dispune si de unitati denumite „Vinatori de noapte“, care efectueaza asalturi cu ajutorul elicopterelor. Marina dispune de 6.000 de soldati de elita, in special in cadrul echipelor SEAL. Membrii SEAL – sigla pentru aer, mare si teren – actioneaza in sectiuni de cite 16 oameni pe platforme marine. SEAL au echipe denumite SDV care opereaza pe submarine utilizate pentru debarcari sau spionaj. Unitatile navale dispun de nave mici, foarte rapide. Aviatia militara dispune de 12.500 de soldati de elita. Cu baza in Japonia, Marea Britanie si Statele Unite, ele opereaza la bordul unor aparate de tip AH-130, care furnizeaza o acoperire aeriana si MC-130 specializate in zboruri la joasa altitudine, infiltrari de comandouri si lansari de parasutisti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS