13 septembrie, ora 1.00: Pamintul s-a cascat dintr-o data, iar saramura a inceput sa iasa suvoi. S-au creat trei trasee distincte de evacuare a viiturii. O parte din saramura s-a revarsat pe strada Livezilor, o alta la citeva zeci de metri peste culturile oamenilor, iar cealalta a luat-o spre Ocnita. Din soseaua principala, inchisa pina marti circulatiei, se vede atit craterul imens in care una din sonde s-a prabusit, cit si distrugerile facute de saramura. Strada Livezilor, unde se aflau 20 de gospodarii frumoase, cu case impunatoare, pare acum desprinsa dintr-un film de groaza: liniste de mormint, nici tipenie pe ulita si doar citeva frunze uscate, rostogolindu-se incetisor spre vale, asteptind parca napasta. Oamenii din Ocnele Mari par sa fi vazut sfirsitul lumii: „Saramura avea aproape un metru inaltime. Pe unde a trecut, a ars tot… Casele din zona Teica s-au scufundat sub ochii nostri, intr-un piriit groaznic care iesea de sub pamint. Asta se intimpla joi noapte… A doua zi, cu chiu, cu vai, ni s-a dat aprobare sa ne caram din lucruri. Unii dintre noi au reusit sa mai salveze cite ceva din case, insa s-a ajuns in situatia sa nu mai stim unde avem hainele depozitate sau unde sint animalele. Este o lovitura groaznica pentru toti, si saraci si bogati. Aici sint si case de miliarde de lei, cu incalzire centrala, parchet si tot confortul. Sa pleci la 50 de ani din casa ta si sa nu stii daca o sa mai traiesti sa-ti faci alta gospodarie este cel mai dureros pentru noi“, a spus Silvia Manescu, sinistrata.
Tragedia sinistratilor de la Ocnele Mari a atins cote maxime marti, 18 septembrie, in jurul prinzului, cind micutul Madalin Andrei Fetele, decedat intr-un accident, la putin timp dupa evacuarea caselor din Teica, pleca spre drumul fara intoarcere. Localnicii, sositi in numar mare la inmormintare, abia isi uscasera lacrimile varsate pentru pierderea caselor si gospodariilor in care nu se mai pot intoarce. Pe baietelul de numai sase anisori, plecat prea devreme dintre cei vii, l-au plins si mai mult atit oamenii mari, cit si copilasii colegi de scoala.
O joaca a cauzat tragedia
Nenorocirea a venit dintr-o joaca de copii, simbata, 16 septembrie, in timp ce Lili si Cornel Fetele, parintii celor doi baietei, evacuati din Teica, isi carau bruma de lucruri din gospodarie. Familia Fetele capatase permisiunea de a se muta in Campingul Ocnele Mari, iar copiii se jucau in apropierea primei casute, unde pe vremuri era receptia. „Eram foarte aproape de baieti cind am auzit o pocnitura si l-am vazut pe al mic, Andrei, cazut la pamint. L-am strigat pe frate-sau si am mers cu mai multi oameni la fata locului. Copilul se electrocutase de la tabloul de alimentare a imobilului. Am strigat dupa salvare, care l-a dus la Rimnicu Vilcea la spital. Dupa aproape o ora ne-a anuntat unul dintre politisti ca baiatul a murit“, povesteste Margareta Popescu, localnica. Dupa plecarea salvarii, localnicii sinistrati care se aflau in zona spuneau la unison ca este neglijenta autoritatilor, care au dispus cazarea lor in acele imobile insalubre si nesigure. „Mai bine sub cerul liber decit sa ne moara copiii“, spuneau cei prezenti. Radu Gheorghe, primarul orasului Ocnele Mari, sosit la fata locului, a dispus urgent cazarea sinistratilor in alta parte, la tabara de copii de la Ocnita.
„Aceste imobile nu au mai fost renovate de mai multi ani si sint intr-o stare avansata de degradare. Initial nu am vrut sa ne mutam aici, dar nu aveam alta varianta. Nu se intimpla nenorocirea daca ar fi fost facuta o verificare a instalatiei electrice si daca tablourile ar fi fost inchise“, a povestit, printre lacrimi, Lili Fetele, mama baiatului.
Pe Ion Negrici l-au luat apele sarate
Ion Negrici, de 63 de ani, a fost luat de viitura si carat zeci de metri peste dealuri. Gospodaria barbatului este situata pe unul din dealurile din apropierea cimpurilor de sonde. Dupa ce s-a pornit viitura, Piti, cum il stiu localnicii pe Ion Negrici, s-a dus sa-si salveze animalele inchise in finar. „Tata a vazut cum apa i-a luat calul si a crezut ca poate reuseste sa dea drumu’ la celelalte animale. L-a prins apa si l-a tirit zeci de metri. Acum este in spital. Are fracturi multiple si urechea dreapta rupta. Au vrut sa-l trimita la Craiova la spital, dar noi am refuzat ca nu avea cine sa se duca sa-l vada. Pentru un om care a muncit o viata sa-si faca o situatie, cum este tata, este o lovitura foarte mare sa te trezesti fara un acoperis deasupra capului“, a spus Cristina Negrici, fiica victimei.
Cei de peste sosea au fost luati pe sus de valurile de saramura
Gheorghe Boranescu locuieste impreuna cu familia in apropierea piriului Sarat. In noaptea cind portile pamintului s-au deschis si saramura a inceput sa coboare de pe dealul Teica spre strada principala din Ocnele Mari, el dormea: „La noi nu a fost vorba niciodata ca s-ar putea intimpla ceva. Miercuri seara, cind a venit sotia din schimbul doi, mi-a spus ca se aude prin oras ca e pericol sa se prabuseasca o sonda. Nu ne-am facut griji pentru ca stiam ca nu stam in zona periculoasa. Pe la ora 1.00, o vecina ne striga la poarta sa fugim ca vine viitura si ne ia cu totul. Nici un jandarm sau pompier nu ne-a anuntat sa parasim casa. Am fugit cu ce eram imbracati si am avut noroc ca am scapat cu viata. Apa sarata ne-a luat gardul, portile si tot ce aveam. Daca nu plecam, probabil ca eram morti.“
„Acasa nu mai putem intra, stam sub cerul liber“
Nicolae Gavrila este printre cei 209 oameni sinistrati. El are o gospodarie frumoasa pe strada principala care strabate orasul Ocnele Mari. Saramura i-a inundat curtea, casa si restul acareturilor: „Sintem pensionari si nu avem unde sa ne ducem acum, in prag de iarna. In casa nu mai putem sa stam pentru ca saramura a intrat peste tot. Ne este frica sa nu vina din nou viitura si sa ne ia. Nu ne-a ajutat nimeni sa ne caram lucrurile, nici jandarmii si nici pompierii. Sintem sub cerul liber. Dupa trei zile de la tragedie au venit de la primarie si ne-au spus sa ne cazam la Ocnita. Ne dau o masa calda la cantina, dar nu de mincare avem noi nevoie acum.“
Masuri speciale pentru evitarea epidemiilor
Pentru a se evita aparitia unei epidemii, in orasul Ocnele Mari s-au luat masuri speciale de prevenire a imbolnavirilor. Doctor Luminita Apostolescu spune ca se va incepe o campanie de vaccinari impotriva hepatitei A: „In oras sint 492 de copii, din care 38 sint sinistrati. Vom primi vaccinul gratuit de la Ministerul Sanatatii si vom demara imediat campania de vaccinare. Am verificat toate fintinile din oras si pentru mai multa siguranta vom face dezinfectia in toate sursele de apa potabila. Dupa turnarea varului cloros, locuitorii vor putea sa ia apa din fintina dupa o jumatate de ora. Toata mincarea este verificata si ii sfatuim pe oameni sa nu consume alte alimente decit cele pe care le primesc de la cantina. Dispensarul va avea program prelungit in fiecare zi si cred ca putem sa facem fata situatiei de criza prin care trec locuitorii din Ocnele Mari.
Pentru a se putea face o evaluare exacta a locuintelor si a restului constructiilor dintr-o gospodarie s-a constituit o comisie formata din specialisti ai Institutului de Proiectari si Cercetari Miniere Craiova. „Facem o inventariere si o evaluare a vetrelor de casa si constructiilor. Avem 90 de locuinte in studiu pentru a se putea stabili valoarea imobilelor si cererea de fonduri pentru despagubirea sinistratilor. Noi am fost angajati de Sucursala Sarii cu finantare de la guvern“, a spus inginer Constantin Giurgiulescu.