16.2 C
Craiova
joi, 19 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalIon Iliescu: In culpa este societatea de exploatare a sarii

Ion Iliescu: In culpa este societatea de exploatare a sarii

Presedintele Ion Iliescu a vizitat ieri zona calamitata de la Ocnele Mari. El a apreciat ca societatea de exploatare a sarii de la Ocnele Mari este „culpabila pentru dezastrul produs”. Seful statului a aratat ca zona de exploatare a sarii nu ar fi trebuit sa fie locuita, pentru ca exista pericolul surparii terenului. Presedintele Iliescu a declarat ca, in cel mult zece zile, Comisia judeteana de aparare impotriva dezastrelor va prezenta executivului un proiect de hotarire privind masurile ce trebuie luate pentru solutionarea situatiei de la Ocnele Mari.

Presedintele a mai apreciat ca „dezastrul“ de la Ocnele Mari ar putea avea implicatii asupra pretului sarii. El a aratat ca, in cazul in care se va renunta la tehnologia actuala de exploatare a sarii si se va trece la productia de sare gema, pretul sarii va creste de la 3 la 12 dolari pe tona.

Inca 240 de locuinte vor fi evacuate

Radu Gheorghe, primarul localitatii Ocnele Mari a spus: „Intilnirea cu domnul presedinte a avut ca scop analizarea dezastrului care s-a produs la Ocnele Mari si a unor perspective imediate cu gasirea unor solutii viabile pentru stramutarea locuitorilor, atit a celor care se gasesc in zona de risc, cit si a celor care se gasesc in zona de dezastru. Totul s-a creionat in jurul resurselor financiare, care va fi cuantumul acestora si de unde vor trebui luate. Consiliul Judetean impreuna cu prefectura va trebui sa initieze un proiect de hotarire de guvern, sa obtina bani pentru stramutarea locuitorilor din zona de dezastru. Acest proiect va fi trimis spre aprobare presedintiei, respectiv Guvernului Romaniei in termen de sapte zile. In doua luni urmeaza sa fie inaintat un nou proiect de hotarire de guvern pentru obtinerea unor bani pentru o noua stramutare a locuitorilor din aval, fiindca se presupune ca situatia de risc va fi persistenta din cauza faptului ca sondele din zona Ocnele Mari sint asezate neconventional, adica in interiorul localitatii, desi in toata lumea sondele sint situate in afara localitatilor. In aval este vorba de peste 240 de locuinte, adica peste 800 de locuitori. In concluzie, vizita presedintelui ne-a adus garantia ca hotarirea de guvern care va fi initiata va fi si aprobata, intrucit a scos in relief ca starea de pericol in Ocnele, cel putin pentru aceasta perioada, este reala si nu poate fi stapinita in nici un fel si populatia trebuie ajutorata.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS