La Universitatea din Craiova, anul academic 2001-2002 a inceput ieri sub semnul sperantei si al reformei in invatamintul superior. Deschiderea festiva a avut loc in Sala Albastra si a inceput simbolic cu Facultatea de Teologie. Un sobor de preoti a tinut un tedeum, dupa care rectorul Mircea Ivanescu le-a vorbit studentilor despre importanta si necesitatea invatamintului superior. Prefectul de Dolj, Cornel Mondea, a citit mesajul transmis de premierul Adrian Nastase catre studenti si cadrele didactice. Mitropolitul Olteniei, IPS Teofan, prin expozeul sau, i-a emotionat pe studenti, urindu-le sanatate atit lor, cit si distinsilor profesori. Nu a lipsit nici corul Facultatii de Teologie, care a cintat „La multi ani!“ pentru toata suflarea. Dupa ce s-a intonat imnul studentesc, festivitatea de deschidere a noului an academic s-a incheiat, urmind ca fiecare facultate sa celebreze separat evenimentul. Orchestra si corul Filarmonicii din Craiova au sustinut un concert extraordinar, seara, in holul mare al universitatii. Aplauzele studentilor au demonstrat ca nu iubesc doar muzica hip-hop, ci sint sensibili si la muzica clasica.
Un an al sperantei
Rectorul Universitatii din Craiova, prof. univ. dr. ing. Mircea Ivanescu, crede ca noul an academic va fi un an al sperantei: „Sumele acordate la rectificarea de buget sint incurajatoare. Pentru studenti s-a introdus o lege favorabila in sensul acordarii burselor. Prin competitie, toti studentii vor avea acces la burse, indiferent daca sint suportati de la bugetul de stat ori platesc taxe.“ El a sustinut ca anul acesta, Universitatea din Craiova are o structura imbogatita: „Sint 17 facultati, s-au creat inca doua facultati la Turnu Severin – Stiinte Economice si Management al produselor tehnologice – inclusiv o specializare noua de Mecatronica in cadrul Facultatii de Automatica din Craiova. De asemenea, s-a extins invatamintul la distanta, organizat conform principiilor impuse de legislatia europeana. Locul fruntas il ocupa Facultatea de Stiinte Economice, care a organizat centre regionale de educatie la distanta in Slatina, Rimnicu Vilcea, Turnu Severin si Pitesti, fireste, pe linga cel traditional din Craiova.“ Rectorul a afirmat ca locul doi este ocupat de Facultatea de Drept, ca urmare a cerintei de forta de munca si „in curind chiar in domeniul agricol vom asista la aceasta forma de invatamint“. El nu a omis nici eforturile legate de reforma: „Ne preocupam in continuare de europenizarea programelor de invatamint, de asigurarea unui suport stiintific si tehnic, astfel incit sa-i ofere absolventului nostru o baza de cunostinte solida. In asemenea conditii, absolventul poate avea acces oricind pe piata europeana a fortei de munca.“ Sperantele lui Mircea Ivanescu sint mari si justificate: „Vom dezvolta relatiile internationale, in special pe programe SOCRATES, deja avind acordul de colaborare cu 53 de universitati si speram ca aceasta cooperare sa fie continuata inclusiv pe linia cercetarii stiintifice. Speram sa fie un an academic bun.“
Bobocii au chef de carte
Kati Boroboc, studenta in anul I la Facultatea de Stiinte Economice, abia astepta sa inceapa scoala: „Am venit sa invat, sa am o profesie. Vreau sa ma remarc, sa intru in contact cu lumea adevarata si de aceea, in viitorul apropiat, am sa optez pentru relatii economice internationale.“ Carmen Simona Vladoi, studenta in anul I a Facultatii de Drept, sustine ca de cind se stie si-a dorit sa devina avocat: „Desi sint la fara frecventa, ma voi duce la cursuri in fiecare zi. Pentru mine este foarte important sa stiu cit mai mult.“ Tuturor studentilor si cadrelor didactice universitare le dorim si noi un an excelent, multa sanatate si mult noroc!