2.9 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalProbleme in invatamintul mehedintean

Probleme in invatamintul mehedintean

Extinderea perimetrului construibil al Craiovei a generat si genereaza inca o serie de probleme. Si asta deoarece primaria se dovedeste inca o data neputincioasa in fata noului. De mai bine de zece ani, in toata Craiova este un haos privind denumirea strazilor si numerele imobilelor. In special in zonele in care a inceput sa se construiasca dupa revolutie: Bordei, Catargiu, Mofleni, Cernele. Casele din intravilan au fost ridicate cu acordul primariei, in baza unor autorizatii de construire si a unor planuri de urbanism. Numai ca primaria nu si-a dus treaba pina la capat pentru ca nu a continuat si cu inventarierea caselor, construirea de drumuri, extinderea retelei de apa si canalizare.

Noul an scolar a debutat in judetul Mehedinti sub zodia unor unitati de invatamint aflate inca in reparatii, chiar daca de fatade, cu mici probleme legate de distribuirea rechizitelor, dar si cu planuri de scolarizare incarcate, neadaptate la cerintele pietei muncii. Comasarea scolilor de la sate a creat o serie de nemultumiri, mai ales in rindul etniei romilor, care nu inteleg de ce trebuie sa fie transportati copiii de la Burila Mica la Scoala din Gogosu, cu microbuzul pus la dispozitie de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Nu in ultimul rind, profesorii se declara si ei nemultumiti, liderii sindicatului care le reprezinta interesele punind problema efectelor pe care le poate avea situatia deficitului de fonduri din invatamintul mehedintean.

Reprezentantii Prefecturii Mehedinti au vizitat zilele trecute cele mai mari licee din Drobeta Turnu Severin. Actiunea s-a desfasurat in colaborare cu conducerea primariei, pentru ca aceasta institutie a oferit sprijin financiar scolilor pentru majoritatea lucrarilor de reparatii care s-au facut in vara acestui an. Potrivit viceprimarului Tudor Dinu, in aceasta perioada se mai executa lucrari exterioare la unele scoli din municipiu. Suma totala alocata si aprobata de Primaria Drobeta Turnu Severin pentru reparatiile din acest an la unitatile de invatamint prescolar s-a ridicat la 10,8 miliarde de lei, la care se adauga alte cheltuieli-pentru plata energiei termice, electrice – pentru care se aloca 20 de miliarde de lei pe an. Aceasta a fost cea mai mare suma investita in reparatiile institutiilor de invatamint preuniversitar din Mehedinti, dupa 1990. Principala problema urmarita de reprezentantii prefecturii si primariei a fost cea legata de planul de scolarizare, care, pe viitor, se va face mult mai amanuntit si mai bine gindit. Prefectul de Mehedinti, Dan Trancota, a declarat ca, in prezent, la mai multe licee exista o mare diversitate de profiluri. „Planurile de scolarizare trebuie sa tina seama de necesarul de forta de munca la nivel de judet. Exista o mare diversitate de profiluri, la multe licee – Grupul Scolar «Domnul Tudor», Liceul «Decebal», Liceul «Gheorghe Titeica», Liceul de Constructii. Nu trebuie sa facem un numar mare de profiluri, iar absolventii sa nu gaseasca locuri de munca. Consiliul de Dezvoltare de la Inspectoratul Scolar Mehedinti, directorii de scoli si reprezentanti ai Directiei Muncii trebuie sa se puna de acord in privinta scolarizarii. Trebuie sa se tina seama si de spatiul existent, de salile de clasa, de camine sau cantine. Sint clase care au fost amenajate in camine, din lipsa spatiului. Grupurile scolare trebuie sa-si defineasca mai bine strategia in ceea ce priveste clasele teoretice si cele profesionale“.

Colete cu mai putine rechizite

Nici la capitolul distribuirea rechizitelor scolare si comasari de scoli din mediul rural lucrurile nu stau pe roze. Pina la aceasta data, peste 3.000 de elevi, din cei 4.600 care au depus cereri, au primit rechizite. Potrivit inspectorului sef al ISJ Mehedinti, Lucian Capitanescu, o parte din elevi au constatat, la deschiderea coletelor cu rechizite, ca acestea nu au cantitati egale cu cele ale altor colegi: „Am luat legatura cu reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii, care ne-au asigurat ca nu este vorba de o problema majora. Situatia a fost creata de faptul ca MEC a comandat rechizitele scolare acordate gratuit mai multor firme, care au pus in pachete o cantitate diferita de rechizite. Fiecare elev va primi insa o cantitate egala, in valoarea in care se incadreaza. Ultima transa de rechizite va ajunge la noi, cel mai probabil, la mijlocul lunii decembrie“.

ARO cu 22 de locuri pentru 80 de elevi

Repartizarea microbuzelor ARO la scolile din localitatile unde au fost comasati elevi din sate ale caror unitati de invatamint nu puteau desfasura activitati scolare la standarde acceptabile a creat o serie de nemultumiri in rindul romilor din Burila Mica, etnie majoritara in localitate. Inspectoratul Scolar Judetean Mehedinti a dotat Primaria Gogosu cu un microbuz, pentru transportul elevilor din clasele V-VIII, din Burila Mica, la Scoala din Gogosu, care a fost renovata in totalitate si poate asigura conditiile unei scolarizari in bune conditii. Aproximativ 80 de elevi ar urma sa fie transportati cu un ARO de 22 de locuri. Primarul comunei Gogosu, Gheorghe Hanes, a declarat ca microbuzul cu care ISJ Mehedinti a dotat Scoala din Gogosu nu ofera cele mai bune conditii de transport. Din aceste motive familiile de romi au refuzat sa-si trimita odraslele la scoala, invocind saracia si lipsa resurselor financiare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS